Stručnjaci tvrde: samo su glad i sitost precizni orijentiri koji nam omogućuju da u sebe unesemo pravilan omjer kalorija i da izabiremo namirnice za kojima naše tijelo ima potrebu. Ističu da su sve dijete zapravo neka vrsta „silovanja" organizma i psihe, a napetost i stalni nadzor prehrane uzrokuju jo-jo efekt

mrsavljenje, dijetaPrema rezultatu najnovijih studija koje je objavio The New Indian Journal, 90% ljudi odustaje od držanja dijete u prosjeku nakon tri godine i vraća im se polovina težine ili sva težina koju su izgubili, bez obzira na sva pomoćna sredstva korištena za vrijeme dijete (fizička aktivnost, grupna terapija, terapija za tjelesnu čvrstoću itd).

Studije koje su provedene na uzorku od 800 osoba, uzimajući u obzir četiri najpoznatije dijete koje se propisuju po cijelome svijetu (Montignacova, Atkinsova, South Beach i Weight Watchers), sastojale su se u tome da se svakodnevno izgubi 750 kalorija. Gubljenje na težini bilo je identično kod većine osoba, bez obzira na vrstu dijete, a svaka je od tih dijeta na kraju imala isti učinak - kratkoročno gubljenje na težini.

Što je normalna prehrana?

Prvo i osnovno - valja jesti kada smo gladni i izabirati ono za čime imamo želju, te se zaustaviti kada više nismo gladni kako bismo održali težinu za koju smo programirani. To je ponašanje koje kontroliramo našim potrebama i prehrambenim čulima. Apsolutno treba poštivati ta čula i izbaciti restrikcije. Emocionalno reguliranje i mentalna kontrola u prehrambenom ponašanju rade se bez pritiska na normalno funkcioniranje nutricionističkog sustava. 

Što zaista deblja?

Sva hrana koju konzumiramo nakon sitosti i to neovisno o kojoj namirnici se radi, što će reći - svaka kalorija više koju unesemo, a koja ne treba našem organizmu. Znači, debljanje se ne svodi na pretjeranu konzumaciju masne i slatke hrane, već se to događa zbog bilo koje pretjeranosti u jelu.

Što učiniti kada je dijeta kontraproduktivna?

Na težini valja gubiti bez primjene dijete. Svakako se treba osloniti na svoja prehrambena čula, to jest osluškivati svoje tijelo koje upravlja našom glađu i potrebama, a na taj način dolazi do redukcije kalorija, a da pritom nije bila u pitanju nijedna dijeta. U biti jedemo sve što poželimo kako bismo se najeli. I trebamo se, sasvim mirno, osloboditi tog nastojanja da smršavimo, osloboditi se mentalne kontrole, kao i stalne usredotočenosti na našu ishranu. Ne možemo stalno održavati to nastojanje i vječno paziti.

mrsavljenje, dijetaTrebamo dakle probati pronaći bezbrižan stav, i prepustiti kontrolu nesvjesnim elementima, to jest prehrambenim potrebama vlastitog organizma koji ukazuju na naše potrebe kojih mi nismo ni svjesni. I tako, ako jedemo kada smo gladni, jedemo dovoljnu količinu kalorija kojom održavamo težinu za koju smo programirani, bez obzira o kojim se namirnicama radi. Mozak sve izračuna za nas, pa ako i prijeđemo naše energetske potrebe, to neće utjecati na težinu jer se to prehrambeno ponašanje samo od sebe korigira.

Zaključak je da se svako pretjerivanje prirodno nadoknadi, to znači da ako jedemo više u podne, manje smo gladni navečer. A naprotiv, ako odgađamo i ne jedemo kada smo gladni to povlači za sobom akumulaciju koja se više ne može kompenzirati. I zato su upravo orijentiri kao što su glad i sitost oni koji nam omogućuju da jedemo pravu količinu kalorija i da izabiremo namirnice za kojima naše tijelo ima potrebu. Jedino tako se može smršaviti (ako nam je težina iznad uravnotežene), ili je sačuvati, ali jasno pri tom razlikovati pitanje težine i gubitka na težini od zdravlja vezanog za hranu i nutritivnih vrijednosti namirnica.

Hoćemo li smršaviti ako prestanemo kontrolirati prehranu?

Oni nutricionisti i dijetetičari koji tvrde da hoćemo ističu - smršavit ćemo ako se prepustimo našim prehrambenim potrebama i prihvatimo one količine hrane koje su nam potrebne. Jer mi smo za takav način prehrane programirani i zato trebamo ostaviti po strani tu stalnu opterećenost koju imamo u odnosu na svoj tanjur. 

Ta težina će se možda razlikovati od one koju nam prepisuje liječnik i koju kroz društvo sugeriraju fotografije raznih časopisa. Ali ona će biti naša osobna težina, fiziološka težina genetski određena i koju kao takvu moramo prihvatiti.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.