Ako otkrijete zakonitosti rada hormona, bit će vam mnogo lakše razumjeti i probleme pretilosti. Zapravo ništa nije tako „crno" jer ključni se hormoni lako balansiraju nekim dobrim navikama. Na taj način kilogrami se tope, a čak i tvrdokorni celulit dovodimo u red

zena, mjerenje obujma bedaraZašto se debljamo?

Hipofiza, koja se nalazi unutar donje strane mozga, najznačajnija je endokrina žlijezda koja proizvodi mnoge hormone, a potiče i upravlja radom svih drugih žlijezda koje kontrolira. Tako upravlja i štitnjačom, o kojoj se mnogo govori, a to je žlijezda koja kontrolira rad metabolizma. Upravo ako je štitnjača „lijena", može se dogoditi da se debljamo. Ali, to nije tako strašno, jer hipotireoza (smanjen rad štitnjače) može se nadoknaditi i uspješno držati pod kontrolom. 

Nedovoljna količina hormona štitnjače dovodi do usporavanja tjelesnih funkcija. Za razliku od hipertireoze (pojačanog rada štitnjače), simptomi hipotireoze su blagi, postupni i ponekad se mogu shvatiti kao depresija. Nedostatak hormona štitnjače usporava metabolizam, rad srca tj. puls, peristaltiku crijeva (rad i pokretanje crijeva), pojačava umor, sklonost spavanju tijekom dana te osjećaj hladnoće. Hrana unesena u organizam sporije se razgrađuje i ugrađuje se u masno tkivo, što dovodi do debljanja. 

Kako izgubiti kilograme?

Hormoni steroidi koji se proizvode iz kolesterola utječu na stvaranje morfologije tijela (tjelesne strukture): androidnu (mušku - tip jabuke) i ginoidnu (žensku - tip kruške). No, valja napomenuti da tijelo ženskog bića može imati androidnu sklonost, to jest sklonost muškom tipu, a isto tako tijelo muškog bića može imati sklonost tjelesne strukture ka ginoidnom tipu, to jest ženskom tipu. 

Važno je znati da se masno tkivo ponaša kao organ. Na primjer ako imamo mnogo masnih stanica, u momentu kada su prazne, šalju poruku mozgu da ih se napuni/nahrani. Te stanice ne odumiru tako lako. Zato se u mršavljenje treba upuštati postepeno i u današnje vrijeme više treba paziti na uravnoteženu prehranu i prakticirati redovitu fizičku aktivnost, a ne primjenjivati strogu i nasilnu dijetu.

zena, mrsavljenjeZašto imamo celulit?

Masno tkivo je tkivo zaliha. Ako imamo normalnu tjelesnu težinu to tkivo je dobro prokrvljeno. Dakle celulit je zaista vaskularni problem (problem krvnih sudova).

I upravo je zato vrlo važno pri mršavljenju jako paziti na poboljšanje cirkulacije. Ali oprez, ti postupci za pospješivanje cirkulacije nikako ne smiju biti bolni (što ih većina jest i često ostavljaju masnice na tretiranim dijelovima tijela). Zato je, na primjer, vrlo preporučljiva masaža hidroterapijom (primjenom vode u terapijske svrhe).

Kako se boriti protiv celulita?

Za borbu protiv celulita treba, dakle, krotiti masne rezerve pomoću uravnotežene prehrane (nikako stroge dijete, jer će masne stanice stalno vapiti da ih se napuni, a vi ćete stalno biti gladni i nervozni) te fizičke aktivnosti, posebno usmjerene na ciljane dijelove tijela (bedra, stražnjica, trbuh, natkoljenice), a da se pri tom nikako ne zaboravi da cirkulacija mora biti dobra.

Valja i napomenuti da je vrlo važna i apsorpcija kisika za sagorijevanje masti, jer u protivnom dolazi do sagorijevanja šećera. Dakle, važno je ne prakticirati sport koji izaziva zadihanost. I napokon, da bi se iz tijela što bolje eliminirala voda i otrovi, važno je piti puno tekućine, koja ne smije biti zaslađena. Optimalan izbor su voda i zeleni čaj.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.