Hormonalna je joga holistički pristup za olakšavanje ili uklanjanje simptoma menopauze i drugih hormonalnih neuravnoteženosti. Vježbe potiču iz hatha i kundalini joge, kombinirana s tibetanskim tehnikama disanja

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Prema tradicionalnom vjerovanju, u početku je originalno bilo 8 400 000 asana (položaja tijela). Tijekom prijašnjih tisućljeća znanje o jogi se postupno gubilo ili je bilo potisnuto, tako da su mnoge asane modificirane, a njihov je broj smanjen. Danas se zna samo za nekoliko stotina, ili je tek nekolicini osoba poznato, nekoliko tisuća asana. Joga se spominje u najstarijim duhovnim spisima na svijetu, velikoj zbirci svetih tekstova zvanih Vede – što označava znanje ili sveto učenje.

Postoje mnogobrojni zapisi o hatha jogi (najpoznatiji vid joge danas), a najpoznatiji su: Hatha joga pradipika iz XIV. st. Hatha joga je od svog nastanka pa do danas doživjela mnoge promjene, a najznačajnije su one u zadnjih nekoliko desetljeća zbog prilagođavanja učenicima sa zapada. Najpoznatiji stilovi hatha joge su: vinijoga, kundalini joga, sivananda, bikram joga i integralna joga. Posljednjih se godina počinje govoriti o utjecaju joge na hormonalni sustav te nastaje stil joge pod imenom hormonalna joga.

Što je hormonalna joga?

Hormonalna joga novi je oblik joge koji pozitivno utječe na sustav endokrinih hormona. Stvorila ga je Dinah Rodrigues devedesetih godina prošloga stoljeća u Brazilu i za sada je popularan uglavnom diljem Brazila i u zemljama njemačkog govornom područja. Kod nas se posljednjih  godina počeo prakticirati na području Istre. Hormonalna je joga holistički pristup za olakšavanje ili uklanjanje simptoma menopauze i drugih hormonalnih neuravnoteženosti. Vježbe potiču iz hatha i kundalini joge, kombinirana s tibetanskim tehnikama disanja. Žlijezde odgovorne za proizvodnju hormona su jajnici, štitnjača i hipofiza te do nekog stupnja nadbubrežna žlijezda. Te su žlijezde cilj hormonalne joga: na njih se utječe primjenjujući unutrašnju masažu te svjesno usmjeravajući dotok energije tijekom svake vježbe. Važnu ulogu ovdje igraju i vježbe budističke meditacije.

martina mavrin jeličić, hormonalna joga

Znanstveno istraživanje i rezultati

Dinah Rodrigues osmislila je niz vježbi koje se danas nazivaju hormonalna joga terapija. Rezultati koje su postigli njezini učenici bili su vrlo dobri pa je 1992. godine odlučila provesti znanstveno istraživanje o učincima prakticiranja terapije joge na razine estradiola i na simptome menopauze kao što su navale vrućine, urogenitalna suhoća, emocionalna nestabilnost, nesanica, umor, depresija, migrene, neplodnost i gubitak kose. Kako bi postigla rezultate, zamolila je sudionice da obave pretragu krvi kojom bi utvrdili razinu estradiola prije početka vježbanja i zatim ponovno svakog mjeseca u razdoblju od četiri mjeseca. Služila se detaljnim upitnikom kako bi procijenila intenzitet simptoma.

Rezultati istraživanja pokazali su da 100% polaznica, tijekom tri do četiri mjeseca vježbanja bez uzimanja lijekova ili nisu imali više nikakvih simptoma ili, ako je simptoma i bilo, njihov je intenzitet bio blizu nule. Sudionice istraživanja svakoga su drugog dana 30 minuta primjenjivale hormonalnu joga terapiju.

hormonalna joga

Kome se preporučuje? 

Svim ženama starijima od 35 godina. Statistički podaci govore da se u toj dobi počinje smanjivati prirodna proizvodnja estrogena te se pojavljuju navale vrućine, umora, ljutnje, tuge, suhe sluznice, gubitak kose i suhoća kože. Serija hormonalnih vježbi joge za muškarce oblikovane su posebno za muškarce u andropauzi te za one koji pate od općenitih hormonalnih poteškoća vezanih uz muški rod. Hormonalna joga djeluje tako da potiče prirodnu stimulaciju testosterona uz povećanje vitalnosti.

Dobrobiti hormonalne joge

Fizičke dobrobiti su:

- snažniji mišići i poboljšano držanje tijela

- veća savitljivost i sloboda pokreta

- snažnije kosti

- poboljšan oblik tijela

Psihološke su: dobrobiti smanjenje stresa, depresije, nesanice, promjene raspoloženja i nervoze.

Energetske dobrobiti su:

- revitalizacija žlijezda odgovornih za proizvodnju hormona

- povećana vitalnost i bolje opće psihofizičko stanje

- poticanje pojedinačne energije (pana/čakre)

- bolji unos i raspodjela energije

Znanstvene spoznaje već potvrđuju utjecaj tjelovježbe na hormonalni sustav, a joga zasigurno može pomoći nama ženama da se osjećamo zdravije, neopterećeno i poletno.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.