Kako već na prvom treningu ne biste odustali od ovogodišnje odluke "redovito vježbati", pokušat ću vas uvesti u svijet zdravog, zabavnog i modernog vježbanja u 2012. Ljestvica fitness trendova u 2012., koju vam donosim, ne sastoji od onoga što je "u modi", već se izbor temelji na novom istraživanju s područja medicine i sporta

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Cilj uključivanja u vježbanje nikad ne bi smio biti usmjeren samo na poboljšanje tjelesnog izgleda već i na poboljšanje tjelesne funkcionalnosti u svakodnevnim situacijama. Vježbanje treba biti fokusirano na uzorak pokreta,a ne samo na pojedini mišić. Mišići će se prirodno razviti kako se rade i različiti uzorci pokreta, tako i većina rekreativaca s ovakvim vježbanjem može izgledati vitko i snažno. Fokus treba biti na funkciji, a odličan izgled je samo nusproizvod.

Ova se ljestvica fitness trendova u 2012. ne sastoji od onoga što je "u modi", već se izbor temelji na novom istraživanju s područja medicine i sporta.

1. Trčanje. Pravilno trčanje na svježem zraku i u prirodi još uvijek je najbolja i najjeftinija vrsta tjelovježbe. Ne znate li svoje kondicijske mogućnosti i kvalitetu svojeg fundamentalnog pokreta mogli biste upasti u zamku. Savjet: prije no što krenete na trčanje testirajte se kod profesionalnog instruktora koji će vam dati smjernice za učinkovito i bezbolno trčanje.

2. Funkcionalni fitness. Koncept je treninga stvoriti čvrste temelje kako biste bili u mogućnosti savladavati svakodnevne životne zadatke i izazove. Mogu ga definirati kao set pokreta koji nas unaprjeđuju i postavljaju nam dobre temelje za život bez boli i ozljeda.

fitness trendovi 2012, pilates yoga

3. Pilates Yoga (Yogalates). Spoj joge i pilatesa gdje su osnovni pokreti joge sjedinjeni s konceptom pilatesa. Pokreti su precizni, veliki je naglasak na poravnavanju tijela, tj. pravilnom stavu pri izvođenju poze. Ako volite jogu ili pilates, a ne možete odlučiti koje odabrati, razmislite o Pilates Yogi.

4. Plesni fitness. Zumba je prošle godine obuzela svijet, što je stvorilo čitav novi smjer fitnessa. Zabavno je i mnogo bolje od starog jazz-fitnessa, te je odličan način da se dovedete u formu.

5. Individualni treninzi. Sve više ljudi otkriva pogodnosti osobnih trenera. Reći ćete skup je to sport. Ali kad uvidite da je vrijednost (učinkovitost) jednog individualnog treninga kao 5 grupnih od 30 ljudi, shvatit ćete da za uplaćenu vrijednost dobivate ono što želite. To uvelike pomaže da brže postignete svoje ciljeve.

6. Programi za djecu. Kako su dječja pretilost i deformacije kralježnice sve više u porastu, tako je u svijetu fitnessa iznimno važno stvoriti programe koji su namijenjeni djeci i njihovom zdravlju.

7. Cy-Yo, odnosno Cycle Yoga. Kako? Da, radi se o kombinaciji joge i bicikla. Nije baš da pedalirate i dubite na glavi, već vježbe joge izvodite tijekom vožnje bicikla ili u kombinaciji, prvo vježbe yoge, a onda vožnja bicikla. Ukoliko vam odgovaraju vježbe joge, ali vam se čine prelaganima isprobajte cy-yo. Najsličnije ovoj vrsti fitnesa kod nas možete pronaći kroz program FitBalance (kombinacija vježbi joge s rekvizitima i bicikla).

cycle yoga

Neke su stvari ostale iste: od 2008., obrazovani, visokoškolovani instruktori fitnessa bili su fitness trend broj jedan. Rezultat je to shvaćanja kako niti jedna edukacija ne može zamijeniti dugogodišnje fakultetsko školovanje.

Istraživanje koje je provedeno unutar programa American College of Sports Medicine, rangiralo je trendove za nadolazeću godinu koji smo nabrojali i u ovom članku. Međutim, zanimljiv je podatak da su ostali čvrsto prisutni trendovi u posljednjih par godina u potpunosti nestali s popisa: pilates već drugu godinu zaredom nije na popisu; lopte za stabilnost, poznatije kao švicarske lopte, osmišljene kako bi poboljšale ravnotežu, već dvije godine također nisu na popisu, nakon prilično uspješnog djelovanja.

Trendovi u fitnessu nastaju kao posljedica potražnje pojedinca. Nastoje zadržati tjelovježbu zanimljivom, korisnom i motivirajućom kako bi se u vama probudio interes da se nastavite baviti tjelovježbom kroz čitav život.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.