Brojim još dva tjedna do kraja svoje trudnoće. Tijekom ovog specifičnog devetomjesečnog puta teža sam za oko 10 kilograma, nisam imala nikakvim bolova u leđima, nisam oticala, spavala sam normalno, osjećala sam se odlično. Taj dobar osjećaj mogu zahvaliti umjerenoj prehrani, tehnikama disanja (prezentiranih u prošloj kolumni) i vježbama joge

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Prije trudnoće znala sam kako i na koji način vježbati s trudnicama, uvijek sam, kad su one u pitanju, bila vrlo oprezna i osjetljiva, vodila se svim onim znanjima i pravilima koje sam naučila na edukacijama posvećenima vježbama u trudnoći. Počela sam uočavati da se svakim novim seminarom neke stvari mijenjaju, dolaze neka nova pravila, da postoji toliko različitih mišljenja i stajališta da se i ja, kao dugogodišnja trenerica i profesorica kineziologije, pitam i što je sad pravilno.

Brojim još dva tjedna do kraja svoje trudnoće. Tijekom ovog specifičnog devetomjesečnog puta teža sam za oko 10 kilograma, nisam imala nikakvim bolova u leđima, nisam oticala, spavala sam normalno, osjećala sam se odlično. Taj dobar osjećaj mogu zahvaliti umjerenoj prehrani, tehnikama disanja (prezentiranih u prošloj kolumni) i vježbama joge.

Korisni mali savjeti

Savjetujem vam da, nakon što ste dobili dopuštenje svog liječnika, a neodlučni ste oko vježbanja, hodate puno ali uspravno, kako bi vam tijelo zadržalo mišićni tonus (noge, guza, leđa trbuh). Svaki dan dišite duboko kako biste se mentalno opustili i svojem tijelu podarili dovoljno kisika, istežite se prateći svoj unutrašnji osjećaj što vam najviše odgovara. S vježbama snage nemojte pretjerivati, ništa se strašno neće dogoditi ako uzmete malu pauzu od intenzivnih vježbi snage. Vjerujte mi, ako ste vježbali prije trudnoće brzo se možete vratiti u fit formu.

joga u trudnoći, položaj mačke 1

Joga u trudnoći

Istraživači S. Chuntharapat, W. Petpichetchian, U. Hatthakit sa Zavoda za ginekološku njegu, Fakulteta za njegu bolesnika, Prince of Songkla University, Hat Yai, Tajland napravili su studiju o utjecaju vježbanja joge u trudnoći. Ispitivanje je provedeno na 74 trudnice koje su bile jednako podijeljene u dvije skupine (eksperimentalna i kontrolna). Studija je pokazala da redovno vježbanje joge u posljednjih 10 do 12 tjedna trudnoće poboljšava majčin osjećaj za tijelo - udobnost majke, umanjuje bolove i olakšava porod.

Istraživači nude nekoliko teorija za ove efekte:

- prvo, joga uključuje sinkronizaciju svjesnog disanja i opuštanja mišića koje smanjuju napetost i percepciju boli
- drugo, vježbe joge i disanje mogu povećati razinu endorfina i serotonina, koji podižu prag uma i tijela na bol
- treće, vježbanje joge povoljno utječe na parasimpatički živčani sustav koji omogućuje bolje cjelokupno opuštanje tijela

Kako izvoditi vježbe

- izvodite ih polagano s naglaskom na duboko i mirno disanje
- zadržite svaki položaj koji vam je ugodan

MAČKA U SJEDU

joga u trudnoći, položaj mačke 2

Otklanja napetost u leđima, povećava pokretljivost kralježnice. Otvaranjem prsnog koša istežu se prsni mišići koji omogućuju dublje i pravilnije udisaje. Tijekom udisaja dok spajate ruke iza leđa osjetite kako rasterećujete rameni pojas.

BOČNO ISTEZANJE

joga u trudnoći, bočno istezanje 1

Isteže krute mišiće stražnje lože koji su zbog lošeg držanja tijela tijekom trudnoće i povećane tjelesne težine često kruti, a to može uzrokovati bolove u križima. Bočnim istezanjem osiguravate balansirano disanje lijeve i desne strane tijela (posebno je djelotvorno kod osoba koje muči skolioza). Položaj tijela tijekom vježbe omogućuje ugodno istezanje mišića prepona i razgibavanje kukova.

joga u trudnoći, bočno istezanje 2

Leđa, prsa, kukove, kralježnicu, ramena i vrat možete razgibati i otkloniti napetost kroz samo dvije vježbe joge. Ponekad vam više od ovoga ne treba da bismo se osjećali dobro u svome tijelu.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.