Ovu kolumnu neću posvetiti tjelesnoj formi, vježbama za trbuh, guzu, noge, najboljim programima, kalorijama, prehrani ili bolovima. Sve su to već dobro poznate teme o kojima pišu mnogi, a statistike o uključivanju Hrvata u neku vrstu tjelovježbe su i dalje poražavajuće. Neka ova tema odgovori na vaša pitanja i bezbroj sličnih pitanja s kojima sam se bezbroj puta susrela, „Kako sam se uspjela dovesti do ovog stanja?"

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Polako počinjem biti svjesna da nije problem u vježbanju, već u našoj odgovornosti prema svojem tijelu. Biti odgovoran prema tijelu, povlači i odgovornost prema životu Možda su godišnji odmori pravo vrijeme da u miru sagledamo svoj život i nešto promijenimo.

Veliki broj ljudi danas živi u svijetu u kojemu preživljavanje, mogla bih reći po prvi put u ljudskoj povijesti, ne ovisi o fizičkoj aktivnosti. Usporedimo li se s našim precima, današnji čovjek zamijenio je hodanje vožnjom u automobilu, kretanje se svelo na minimum, a funkcija i struktura naših tijela ostala je ista. Cilj ove priče je svojim iskustvom i znanstvenim spoznajama probuditi vašu svijest o onome što se događa u vašem tijelu. Tada ćete moći sami spriječiti pojavu boli u tijelu, ponovo vratiti izgubljene funkcije i dobiti istinsku želju za svakodnevnim kretanjem.

Svaki put kad zbog neke određene boli posegnemo za analgeticima ili zanemarimo bol u ramenu odbacujemo odgovornost prema sebi. Eliminiramo li utjecaj vanjskih faktora, manjak energije, bolovi ili nesposobnost da igramo tenis kao nekada nisu posljedica zuba vremena već simptomi prouzročeni disfunkcijama u tijelu zbog manjka tjelesne aktivnosti. Kada prihvatite odgovornost počet ćete djelovati. Moja je misija da edukativnim razgovorima i treninzima potaknem svakog pojedinca na djelovanje, sa što manje lijekova.

žensko tijelo

Kao primjer navest ću klijenticu koja je prvi put došla k meni s ciljem da želi povratiti vitku liniju koju je izgubila nakon drugog poroda, ali već dugo osjeća bol u koljenu, što je vjerojatno posljedica njezinih godina. Odmah sam shvatila da odgovornost o vlastitome tijelu prebacuje na godine. Krenuli smo s funkcionalnim testiranjem i ono što sam odmah uvidjela bilo je kako njezin problem s koljenima ne dolazi od godina, već od nefunkcionalnog hoda. Hodanje se baziralo na prstima, nošenju visokih potpetica, a mogućnost dorzalne fleksije (privlačenja prstiju prema sebi) bila je poražavajuća. Ciljanim korektivnim treningom bol se polako počela smanjivati, a ona je sve intenzivnije uspijevala vježbati bez probadanja u koljenu. Što je najvažnije, spoznala je da je pravi ključ uspjeha biti odgovoran prema svojem tijelu.

www.bodybalance.hr

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.