Kako ćete se osjećati i koliko ćete se udebljati tijekom određenih razdoblja koja su prije svega „darovana" nama ženama - poput ovulacije, pms-a, trudnoće, menopauze - ne ovisi samo o vašim individualnim karakteristikama ili disciplini, već i o vašim hormonima

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Vratimo li se u kameno doba, primijetit ćemo da su s biološkog stanovišta gledano, samo oni koji su bili snažni, koji su mogli nakupljati zalihe masti, mogli preživjeti. Ti snažni geni su se prenosili s naraštaja na naraštaj, tako je bilo i prije 60 godina. Danas je ipak drugačije, iako se izmjena tvari nije puno promijenila od kamenog doba. Još uvijek smo programirani za potrebe iz kamenog doba, kretanjem bi trebali doći do hrane.

Snaga hormona

Otprilike negdje prije 100 godina spoznalo se da naše tijelo proizvodi tvari zvane hormoni. Sve što se događa u našim tijelima, od izmjene tvari do naših osjećaja, pod utjecajem je hormona. Tijelo proizvodi oko 200 različitih hormona i oni određuju hoćemo li se nakon 12 sati rada osjećati iscrpljeno ili ćemo postizati vrhunske rezultate, određuju hoćemo li se u određenim razdobljima života debljati ili ne. Statistike pokazuju da se žene između 20-60 godina na zapadu godišnje udebljaju za pola kilograma.

Hoćete li biti gladni ili siti ponajprije ovisi o hormonu leptinu. Njega proizvode masne stanice, koje mozgu javljaju kada su pune. Međutim, ukoliko stalno jedemo masnu hranu izazivamo leptinsku rezistenciju, što ima za posljedicu dulji tek. Najugroženije su žene prekomjerne težine gdje je koncentracija leptina tri puta veća nego u muškaraca.

Inzulin je hormon koji nas čini debljima. Čim posegnete za omiljenom čokoladom, razina šećera u krvi raste. Naša gušterača iz straha počinje izlučivati mnogo inzulina. On nalaže mišiću da uzme slatko, na što mozgu ponestane šećera te osjećamo umor. U takvoj situaciji razina šećera u krvi pada i tijelo registrira napadaj gladi. I mi se opet uhvatimo s čokoladom u ruci.

Izmjena tvari štitnjače - rad jedne od najvažnijih hormonalnih žlijezda u tijelu može se poremetiti siromašnim unosom kalorija. Zaboravite malo kalorija za vitkost. Hladne ruke, nos, uši, stražnjica i noge pokazatelj su slabijeg rada štitnjače izazvan unosom niskih kalorija. Sve to opet može rezultirati tromosti, bezvoljnosti i nedostatkom motivacije.

Hormon rasta pomaže mršavljenju tijekom noći. Nakon ponoći naše tijelo izlučuje hormon rasta. U tom periodu započinje izgaranje masti, ali jedino ako vaša večera nije bila temeljena na ugljikohidratima. Bjelančevine daju mješavinu aminokiselina potrebnu za izgradnju milijuna stanica.

San - kasni počinak ima za posljedicu lučenje hormona adrenalina, noradrenalina i kortizola, koji su u normalnim uvjetima vrlo niski u tom dijelu dana. Upravo su ti hormoni povezani s nekontroliranim konzumiranjem hrane.

Kako joga pomaže uravnoteženju hormona?

Kod žena, posebno u periodima ovulacije, pms-a i menopauze, hormonalna neravnoteža može postati veliki problem. Ta neravnoteža može dovesti do debljanja, promjena raspoloženja, bolova i drugih zdravstvenih tegoba. Dok mnoge žene uzimaju lijekove kako bi ublažile ove tegobe, druge traže prirodnije načine da izađu na kraj s hormonalnom neravnotežom. Za mnoge je žene joga način da se uhvate u koštac s tim problemom.

Redovito vježbanje - ključna stvar kod joge, kao i kod ostalih oblika vježbanja, pridržavanje dobro osmišljenog plana vježbanja. To je mnogo lakše ako pohađate tečaj joge, jer se tečajevi obično održavaju na istome mjestu i u isto vrijeme. Rutini vježbanja treba vremena da bi postala učinkovita. To nisu instant-lijekovi i te se vježbe mora izvoditi dovoljno često kako bi vaše tijelo počelo reagirati na tu aktivnost. Hormoni se neće uravnotežiti nakon jednog ili dva sata vježbanja, niti će prosječna vježbačica joge već u prvom tjednu vježbanja postati svjesnija svoga tijela. Kako bi se postigao uspjeh potrebno je vrijeme i predanost.

Prehrana - vježbanje joge zdrava je navika koja vam može pomoći da svoje tijelo vratite u ravnotežu. No svaki se pozitivan učinak koji joga ima na vaše tijelo, uključujući hormonalnu ravnotežu može uništiti još jednim važnim čimbenikom vašeg života, a to je prehrana. Jedenje hrane bogate masnoćom i umjetnim okusima i konzervansima lako može poništiti dobrobiti vježbanja joge.

Asane - postoje određene asane, odnosno položaji, poze, koji se koriste u jogi, a koji su najbolji za uravnoteženje hormona u žena. Svjesnim i pravilno izvedenim pokretima aktivirajte cijeli organizam. Ovim slijedom potičete štitnjaču, hipofizu i jajnike na rad i uspostavljate ravnotežu među hormonima. Zatvorite vrata vanjskoga svijeta i otvorite svoja vrata mira i povjerenja u život.

U svakom položaju ostanite koliko vam odgovara, opustite misli i usmjerite pažnju na svu ljepotu svojih pokreta i disanja.

1. Valovi

vježba valovi

Pustite noge da vam se pokreću u svim smjerovima

2. Riba

vježba riba

Osjetite ugodnu masažu tjemena

3. Svijeća

vježba svijeca

Promatrajte opušteno tijelo u inverznom položaju

4. Usmjeravanje energije

vježba usmjeravanje enrgije

Ova vježba jedna je od najvažnijih vježbi za hormonalnu ravnotežu. Cilj je da odredite u koji dio tijela želite usmjeriti svoju energiju, koji dio tijela želite obnoviti i potaknuti za rad. To mogu biti jajnici, štitnjača, hipofiza.

Udahnite i malo zadržite dah. Vrh jezika stavite na nepce. Koncentrirajte se na vrh nosa. Stisnite mišiće dna zdjelice (kao da želite zaustaviti malu nuždu) i koncentrirajte se na mjesto u tijelu gdje želite usmjeriti energiju. Izdahnite i opustite sve mišiće (jezik, mišiće zdjelice) i promatrajte kako je energija dospjela u zamišljeno mjesto. Izvodite vježbu 10 minuta.

Uživajte biti ženom!

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.