Najsnažniji saveznici vitke linije su - cayenne paprika, đumbir, papar, cimet, chili... - svaki od njih ima neku svoju moć - od snižavanja kolesterola, preko snižavanja razine šećera u krvi do diuretičnih svojstava
1. Đumbir - tzv. „vruća" biljka, koja naprosto otklanja unutarnju hladnoću tijela i ubrzava metabolizam. Svježi đumbir (zvan Sheng Jiang) zagrijava meridijane tijela, trbuh, jača probavni trakt, pluća, želudac i slezenu i smiruje glavobolje prouzročene poremećajem cirkulacije. Đumbir je odličan diuretik i intenzivira rad probavnog sustava - pospješuje ubrzavanje izbacivanja toksina. Opširnije...
2. Cimet - snižava razinu šećera u krvi te potiče bržu preradu ugljikohidrata. Snižava loš kolesterol te ukupnu razinu kolesterola.
3. Čili (chili) - australska studija provedena pod vodstvom dr. Madeleine J. Ball pokazala je da mala žličica čilija dodana obroku pospješuje probavljanje hrane, ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija te snižava razinu šećera u krvi. Opširnije...
4. Cayenne paprika - sadrži kapsaicin, koji se nalazi i u drugim ljutim paprikama. Potiče sagorijevanje masnoća te stimulira centralni živčani sustav da proizvodi toplinu što dovodi do povećanog sagorijevanja kalorija.
5. Crni papar - sadrži alkaloid piperin koji povećava metabolizam masti za osam posto nekoliko sati nakon unosa. Najučinkovitije je jesti svježe samljeveni papar jer on sadrži najveću koncentraciju piperina. Papar, između ostaloga, poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u tkivu po cijelom tijelu.
6. Senf ili gorušica - potiče i ubrzava metabolizam. Znanstvenici s Oxford Polytechnic Institutea ustanovili su da samo jedna čajna žličica senfa potiče metabolizam za 20 do 25 posto nekoliko sati nakon obroka.
beba
@11.10.2010. 14:38 0Koristim cimet, đumbir, papar i senf... jer volim okuse tih začina:))) Ali, nažalost, ne koristim ove druge jer su jako ljuti... Ali, mislim da su u malim količinama svi ti začini vrlo vrlo korisni za zdravlje, a i uuukuuusniii!!!
Minimojka
@12.10.2010. 16:00 0I ja sam velika obožavateljica đumbira i cimeta, sad su mi još draži kad znam da pomažu mojoj liniji :)))
Iska
@13.10.2010. 08:15 0Ja u većinu jela stavljam chilli i cayenne papriku, volim začinjenu i ljutu hranu! A i cimet često koristim
make
@27.10.2010. 08:34 0svakodnevno pijem čaj od đumbira odnosno naribam (ako nemate ribež možete isjeckati na ploškice) cca. 2 male žličice svježeg đumbira i zaliti prokuhanom vodom, ostaviti poklopljeno 10-15min...piti mlako, odličan recept da Vas vrati u "život" :-))
beba
@27.10.2010. 10:09 0Ja stavim na vrh male žličice prah od đumbira u limunadu... odlično je i odmah da neku energiju i zagrije cijelo tijelo... upravo za ovo "smrznuto" vrijeme... Taj napitak pijem svaki dan... Preporučujem, jasno, onima koji imaju vremena za cijeđenje limuna... kome se to da raditi?!
MiTiE
@29.11.2010. 22:19 0Probat cemo...!!
Velvet Dreams
@06.12.2010. 15:32 0Sad mi je jasno zašto ponekad dobijem par kila a ponekad izgubim, pa pitam se why i kako.. :P
Ronja
@14.12.2010. 10:43 0koristan članak!
znala sam da ljuti začini ubrzavaju metabolizam, ali nisam znala za cimet:)
Velvet Dreams
@15.12.2010. 17:27 0Korisno je ovo o senfu znati.. Imam prijateljicu koja obožava senf, i jede svega pomalo, ali nikad ne dobije više od 2/3 kg, ni nakon obilatih obroka.. Now I know why.. :D
mackica
@20.12.2013. 09:28 0Hvala!! Pijem đumbir i cimet ujutro u čaši mlake vode :))