Najnovije studije pokazuju kako čili (chili) ubrzava metabolizam, sagorijeva kalorije, regulira nivo inzulina i snižava razinu šećera u krvi. Svakodnevni mali dodatak čilija jelu blagotvorno će utjecati na vaše zdravlje, ali i liniju

mljevena cili papricicaAustralska studija provedena pod vodstvom dr. Madeleine J. Ball pokazala je da mala žličica čilija dodana obroku pospješuje probavljanje hrane, ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Također, studija je pokazala da čili utječe na razinu inzulina i šećera u krvi nakon obroka. Istraživanje je provedeno na dvije grupe pacijenata - grupa pacijenata koja je jela obrok s čilijem imala je stabilniju razinu šećera u krvi, jer podizanje inzulina nakon obroka nije bilo tako naglo i visoko kao kod pacijenata koji nisu jeli čili.

Dr. Ball smatra kako sastojci čilija naprosto utječu na održavanje ravnoteže inzulina i šećera u krvi, a studije će pokazati na koji način se to odvija. Slična, već davno utvrđena svojstva u borbi protiv dijabetesa ima cimet, čije svakodnevno konzumiranje učinkovito drži pod kontrolom šećernu bolest. 

Dr. Ball napomenula je također da osim svih ovih pozitivnih učinaka čilija na zdravlje, on također ima antioksidativna i protuupalna svojstva, no dodala je kako mehanizmi odvijanja svih kemijskih procesa u tijelu vezanih uz čili još trebaju biti potvrđeni.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.