A evo i kako! Psiholog i trener Dragan Šurlan za vas je pripremio 3 koraka/vježbe za držanje stresa pod kontrolom. Na taj ćete način ujedno svome tijelu vratiti vitalnost i vitkost

žena vježba jogu na livadi

Život bez stresa je nemoguć. Problemi na poslu, apokaliptične vijesti iz svijeta, neizbježne gužve na cestama i ostali svakodnevni izazovi nas fizički, psihički i emotivno opterećuju. Dobro je poznato da previše stresa ima snažan negativan utjecaj na psihofizičko zdravlje. Međutim, manje je poznato da kronična stresna stanja onemogućuju tijelu da se riješi suvišne masnoće, bez obzira koliko vježbali i jeli zdravo.

Kortizol i zdravlje

Fight-or-flight reakcija tijela na stresne situacije izaziva pojačano lučenje hormona adrenalina i kortizola. Naravno, kortizol sam po sebi nije loš hormon. U stresnim situacijama on ima svoju pomagačku ulogu: smanjuje osjetljivost na bol, povećava aktivnost mozga i daje nam više energije. Problem nastaje kada se tijelo prečesto i predugo nalazi u stresnim situacijama (npr. stres u autu, stres na poslu, stres kod kuće). Tu dolazi do produženog, pojačanog lučenja kortizola što uzrokuje brojne štetne fiziološke reakcije: usporavanje metabolizma, povisivanje tlaka, smanjivanje mišićne mase i... povećanje abdominalne masnoće.

Grickanje pod stresom

Naravno, jedna od najčešćih, naučenih reakcija na povećani stres je grickanje i emotivno prejedanje koji, ne samo da ne rješavaju frustraciju, nego imaju i dodatan štetan utjecaj na tijelo, doživljaj samoga sebe i samopouzdanje. Sigurno ste se više puta uhvatili kako posežete za nečim nepotrebnim... slatkim ili slanim kada ste bili "pod stresom". Kako ste se nakon toga osjećali?

Kako izbjeći štetan utjecaj stresa na sebe i svoje tijelo?

žena jede kolačiće

Kako biste umanjili negativan utjecaj stresa u svom životu, predlažem tri promjene:

1. Izbjegavajte bespotrebne izvore stresa. Smanjite ili prekinite gledanje vijesti i filmova koji u vama bude negativne osjećaje (filmovi koji vas ostavljaju emotivno iscrpljenima, vijesti o krizama u svijetu, političke afere i skandali...)

2. Tijekom dana napravite nekoliko kratkih pauza... za svjesno, opuštajuće disanje punim plućima, šetnju na suncu ili šalicu ukusnog čaja. Stavite nekoliko podsjetnika u mobitel. Neka vas oni podsjete na uspostavljanje unutarnjeg mira. Uspostavite pozitivno emotivno stanje uz pomoć jedne jednostavne, znanstveno dokazane vježbe uspostavljanja srčane koherencije HeartMath Instituta. Stanje koherencije (usklađenosti srca, uma i emocija) koje izaziva ova vježba može vam pomoći da se uspješnije nosite sa stresnim situacijama, te da ostanete fokusirani i pozitivni i u stresnim situacijama.

Pojednostavljeno, vježba izgleda ovako:

a) Zatvorite oči i opustite se. Nježno usmjerite svoju pažnju na srce. Dišite polako i duboko kroz nos. Zamislite da zrak ulazi i izlazi kroz područje srca. Dišite tako nekoliko minuta.
b) Zamislite na trenutak svoje dijete, partnera, prijateljicu, mamu ili kućnog ljubimca kojeg volite. Kako se osjećate? Nemojte se začuditi ako osjetite lijep osjećaj zahvalnosti ili ljubavi prema toj osobi. Fokusirajte se na taj osjećaj i dopustite da se on polako proširi iz područja srca po cijelom tijelu. 
c) Nakon nekoliko minuta, otvorite oči i usmjerite pažnju na to kako se osjećate. Ovu vježbu možete koristiti bilo kada i bilo gdje. Što je više koristite, to će vam biti lakše uspostaviti pozitivno emotivno stanje u stresnim situacijama.

3. Glad, loše namirnice, dehidracija, bolovi u tijelu i nedostatak fizičke aktivnosti doprinose stresu i odvlače od fitness ciljeva. Rješenje: jedite balansirano, pažljivo birajte što jedete, pijte oko dvije litre vode dnevno i vježbajte intenzivno dva do tri puta tjedno.

Želim vam što manje kroničnog stresa, a što više kroničnog dobrog osjećaja u tijelu!

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.