Zato jer oko sebe gledamo žene koje su svoje tijelo u kratkom roku dovele do željene kilaže, bez previše odricanja, a kada ih pitamo u čemu je tajna, samo se osmjehnu i kažu - Dukanova dijeta. Režim prehrane à la française, koji je osmislio francuski neurokirurg Pierre Dukan ima sve više poklonika u svijetu i na putu je do pokori dijetu drugog slavnog Francuza, onu neponovljivu - Montignacovu

žena jede mesoPrema većini dijeta koje obećavaju brzi gubitak kilograma u kratkom roku, imamo stanovite sumnje. Kao prvo, nagli gubitak kilograma nije dobar za zdravlje, a kao drugo, mršavljenje bez tjelesne aktivnosti ne zvuči baš najuvjerljivije.

Usprkos bombastičnim naslovima u medijima koji su proteklih mjeseci pratili sve veću popularnost Dukanove dijete, odlučili smo pričekati s analizom tog načina mršavljenja kako bismo vidjeli je li riječ tek o novom trendu koji će brzo zamrijeti ili o doista vrijednom režimu prehrane koji valja uzeti za ozbiljno.

Tko je Pierre Dukan?

Dr. Pierre Dukan je francuski neurokirurg, koji se posljednjih 30-ak godina specijalizirao za nutricionizam i istraživanja prehrane i njenog utjecaja na neuro-sustav i organizam u cijelosti. Već je u legendu ušla priča kako je Dukan svoju dijetu osmislio slučajno - dok je još radio kao neurokirurg. Jedan dan prijatelj mu se obratio s molbom da mu preporuči neku dijetu, a jedina želja mu je bila da ne mora iz jelovnika izbaciti meso. Dukan mu je na to rekao da ako tako voli meso, neka pet dana ne jede ništa osim proteina (bjelančevina) i neka pije samo vodu.

Kada se prijatelj vratio u Dukanovu ordinaciju i pitao može li se izvagati na Dukanovoj vagi jer mu se čini da je njegova vlastita pokvarena, zaključili su da mu vaga nije pokvarena, nego je doista u 5 dana skinuo 4,5 kilograma. Nastavio se držati zadanog plana i u sljedećih pet dana izgubio je još tri kilograma.

Osnovne postavke dijete

Dijeta se temelji na unosu proteina tj. bjelančevina. Čine je četiri faze koje slijede jedna iza druge. Možda nekima sve to zvuči poput Atkinsove dijete, no Dukanova je posve drukčija. Proteinski dani služe kao važno "strateško oružje" u svakoj fazi dijete, a od onih koji su na dijeti zahtijeva se da se drže podalje od masnoća - prvenstveno - od maslaca i ulja - dvije namirnice koje igraju važnu ulogu u Atkinsovoj dijeti. Ducan smatra da čovjek jednostavno ne može zdravo mršavjeti unoseći u sebe masnoće.

Prva faza dijete

Dijeta počinje kratkom, ali agresivnom fazom, tijekom koje ne jedete ništa osim proteina. Dakle, na vešem se meniju nalaze samo meso, riba, jaja i nemasni mliječni proizvodi. Početna faza zaslužna je za nagli gubitak kilograma i postavlja temelj za sljedeće 3 faze dijete. U prvoj fazi možete ostati jedan dan ili deset, u slučaju da želite izgubiti više kilograma. Prva faza Dukanove dijete smanjuje apetit. Bjelančevine su, naime, siromašne kalorijama, a budući da tijelo sagorijeva više kalorija probavljajući ih, gubitak težine neizbježan je.

Druga faza dijete

Na jelovnik se postupno uključuju i ostale grupe namirnica i tada možete uživati u neograničenim količinama povrća. Obrok možete započeti juhom ili salatom, te nakon toga jesti meso ili ribu i prilog od povrća. Budući da možete uživati u veliku izboru mesa i povrća, zasigurno nećete osjećati glad, a unosit ćete i veće količina vode u organizam pa ćete i mršavjeti i koža vam izgledati sjajnija.

žena jede hamburgerTreća faza dijete

Na jelovnik uvodite kruh, voće, sireve i tjesteninu. Možete pojesti i dva slavljenička obroka tjedno (s alkoholom, maslacem, kruhom, čokoladom ili bilo kojom drugom omiljenom hranom). Ne očekujte da ćete u toj fazi izgubiti kilograme, ali ohrabrujuće je to što ih nećete ni dobiti.

Četvrta faza dijete

Kada stabilizirate svoju željenu težinu, možete slobodno jesti na francuski način do kraja života, bez grižnje savjesti i zabrana. Jedino se morate držati Dukanova pravila - da jednom tjedno, najbolje četvrtkom, jedete proteine.

Magični četvrtak

Dr. Dukan napominje: „Ukoliko ćete se tijekom cijeloga života držati jednog jedinog proteinskog dana tjedno, možete odmah izgubiti od pola do jednog kilograma i tako ispraviti sav višak koji se nakupio i vaši se kilogrami neće vraćati. Proteinski četvrtak postao je jako popularan u Francuskoj pa ako s obitelji ili prijateljima baš u četvrtak odem u restoran, mogu čuti kako ljudi naručuju isključivo proteinske namirnice - ribu ili meso.", zaključuje Dukan.

Englesku verziju Dukanove službene stranice sa svim smjernicama možete naći ovdje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.