Iako spada u kategoriju suhog voća, kesten nije, kao ostalo slično voće, toliko visokokaloričan. Oko 100 g kestena sadrži oko 200 kcal, a predstavlja nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok. Jesenski dani su stigli, a s njima i kesteni – ako pazite na liniju, jedite ih pečene i kuhane, ali i kao kesten pire s light šlagom

kesten dijeta

Kesten je iznimno bogat škrobom (polisaharidom visoke kvalitete) – ima ga oko 45% - i zbog toga ima veliki energetski kapacitet i dobro se probavlja (dobro ga probavljaju čak i oni koji inače imaju problema s probavom). Dakle, ako pazite na liniju jedite kestene jer ćete dobiti nužnu količinu energije iz lakoprobavljive i nutritivno vrijedne namirnice.

Kesten je siromašan mastima i na 100 g ima cca. 200 kcal (npr. ista količina oraha ima više od duplo - oko 500 kcal). Zapravo zbog velike količine škroba sastav kestena sličan je sastavu žitarica!

Zbog visokog postotka škroba, proteina, vitamina i mineralnih soli u svom sastavu te malog sadržaja masti, kesten predstavlja vrijednu namirnicu u nutritivnom smislu. Nutricionisti ga upravo zbog toga preporučaju u dijetoterapiji pojedinih bolesti i u posebnim stanjima organizma, ali i kao namirnicu koju valja jesti tijekom držanja dijete. Kesten nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću mišićima, jača imunitet i djelotvoran je u borbi protiv anemije.

Kesten je posebno djelotvorna protiv anemije jer je odličan izvor željeza, a kako je lako probavljiv, preporuča se i onima koji boluju od gastrointestinalnih smetnji te bolesti probavnog trakta.

Što sve sadrži kesten, detaljnije potražite: ovdje!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.