Famozni Speedtraining, o kojem se u posljednje vrijeme puno govori i koji je stigao u Hrvatsku te obećava da učinak vježbanja od puna dva sata postiže za samo 15 minuta, analizirala je naša stručna suradnica, doktorica kineziologije Martina Mavrin Jeličić

žena na treningu

Novi način vježbanja putem elektrostimulacije inovativna je njemačka tehnologija. Elektrostimulacija mišića predstavlja električne impulse koji potiču kontrakciju mišića. Možda ova metoda vježbanja izgleda kao novost, no elektronsku mišićnu stimulaciju (EMS) već dugo koriste fizioterapeuti u rehabilitaciji i sportaši za izgradnju mišića i poboljšanje kondicije. Prilikom elektrostimulacije intenzitet struje mjeri se miliamperima tako da ona nije opasna za zdravlje.

Načelno, za svaku je kontrakciju mišića potreban električni impuls. Kada odlučimo napraviti kontrakciju, naš mozak šalje signal u obliku električnog impulsa koji velikom brzinom preko kralježnice putuje do mišićnih vlakana. Kad impuls stigne na odredište, uzbuđuje motorički živac koji uzrokuje mišićnu kontrakciju. Kod EMS-treninga cijela poprečno-prugasta muskulatura aktivira se eksternim impulsima struje koja izaziva draženje. Pritom se impulsi mogu individualno dozirati za svaku pojedinačnu mišićnu grupu. Uređaj za vježbanje putem elektromišićne stimulacije odobren je od strane Medicinskog fakulteta Njemačke, kao i njemačkog Olimpijskog saveza koji je uređaj uvrstio kao obaveznu pripremu svojih sportaša.

Kako izgleda jedan trening Speedtraininga?

Prije samog treninga važno je obući posebne hlače i majicu na koju se navlači specijalno izrađen  prsluk s elektrodama koji je povezan s uređajem. Upravljačka konzola veličine i oblika laptopa nadzire proces vježbanja u cijelosti. Pomoću brojnih gumbića na konzoli, moguće je povećati ili smanjiti intenzitet treninga kao i povećavati i smanjivati jačinu utjecaja impulsa na pojedinu skupinu mišića.

Električni mišićni stimulator se koristi tako da se elektrode polože na mišić koji se aktivira u mirovanju ili kretanju. Speedtraining koncept usmjeren je na kratkotrajno 15-minutno vježbanje u kojem se obradi 10-20 različitih statičkih vježbi u stojećem položaju. Trening je usmjeren na izmjenjivanje kratkotrajnih (4 sekunde) intervala vježbanja i odmora. Tijekom aktivne faze na koži se osjeća lagano škakljanje koje uzrokuje struja koja dovodi do kontrakcije mišića. Međutim što je viši impuls to je jača mišićna kontrakcija, ali i osjećaj struje na tijelo. Putem elektroda stimuliraju se sve grupe mišića koji sudjeluje u jednom kompleksnom pokretu, osim potkoljenica i podlaktica.

Prednosti Speedtraininga

Iako su istaknuta brojna pozitivna djelovanja ovakvog načina vježbanja na području sporta, zdravlja i ljepote, još je uvijek nedovoljan broj znanstvenih članaka koji bi potkrijepili ove tvrdnje. Međutim, nekoliko znanstvenih studija (Sportska visoka škola u Koelnu te nekolicina svjetskih sveučilišta), dokazala je djelovanje na oblikovanje mišića i zatezanje vezivnih tkiva te da je EMS trening pozitivno utjecao na bolove u leđima, posebno na unutrašnje mišiće za održavanje ravnoteže tijela do kojih se običnim treningom sa spravama teško dopire.

Dokazano je da se nakon treninga stabilnost tijela znatno poboljšala, a djelovanje je usmjereno i na probleme s inkontinencijom uslijed oslabljenja zdjelične muskulature ili nakon trudnoće. Pozitivno je također da ovakav način treninga čuva zglobove, jer ova vrsta vježbanja ne opterećuje zglobni sustav. Također,  Speedtraining može se primjenjivati u rehabilitacijske svrhe, tijekom kondicijske pripreme vrhunskih sportaša, ili u svrhu smanjenja celulita, a s obzirom da trening traje 15 minuta,  posebno je zanimljiv poslovnim ljudima i ljudima s malo slobodnog vremena.

žena vježba

Nedostaci Speedtraininga

Elektrostimulacija s programom izdržljivosti uzrokuje specifični mišićni zamor bez generalnog zamora kardiovaskularnog sustava, što omogućuje povećanje brzine glikolitičkog metabolizma.

Tijekom električnog podražaja može se stvoriti osjećaj nelagode kod manjeg broja vježbača, a postotak aktivnih mišićnih niti u potraženom  mišiću ovisi upravo o intenzitetu električnog podražaja: što je intenzitet veći, to je veći broj mišićnih niti uključen u rad.  Ako stimuliramo samo 20% sveukupnih niti određenog mišica, tada će se poboljšati samo taj postotak.

Također, program vježbanja ne uključuje vježbe za ukupnu tjelesnu pokretljivost, te dolazi do nedovoljne prilagodbe specifičnog problema vezanih za koštano zglobni sustav.

Trening nije namijenjen za sve. Kontraindikacije su: trudnoća, teže kardiovaskularne bolesti i stanja, maligne bolesti, srčani stimulator, infektivna stanja. Mjere opreza potrebne su i kod mladih pacijenata (predio donjeg trbuha, epifizne pukotine) te kod jako starih pacijenata (osteoporoza, slaba cirkulacija...).

Zaključak

Potrebno je reći da sama elektrostimulacija nije dovoljna za potpuni razvoj motoričkih sposobnosti, ali u interakciji s drugim trenažnim metodama može poboljšati, ili barem ubrzati, poboljšanje nekih motoričkih sposobnosti

Speedtraing obuhvaća sve mišićne skupine te tako zadovoljava potrebe modernog čovjeka za očuvanjem i poboljšanjem mišićnog tonusa. Zahtijeva vrlo malo vremena, a kombiniranje Speedtraining vježbanja s aerobnim treningom omogućuje bi još brže i bolje rezultate. To znači brži metabolizam, veću izdržljivost, poboljšanje kardiorespiracijskog sustava.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.