Samo nekoliko dana trebalo je prvom priručniku za skidanje kilograma slavne američke klinike Mayo da zasjedne na vodeće mjesto liste bestselera New York Timesa. Iako ćete na Internetu, pa tako i na hrvatskim portalima, naći mnoge lažne dijete klinike Mayo (dijetu čarobnom juhom ili dijetu temeljenu na sezonskim namirnicama), niti jednu od njih ne potpisuju Mayo-stručnjaci. Ova knjiga je njihov prvi i jedini službeni program mršavljenja

dijeta klinike mayoAmerička klinika Mayo jedna je od najslavnijih bolnica na svijetu i zapošljava niz vrsnih stručnjaka. Smještena je u gradu Rochesteru u Minnesoti i osim što je poznata po doista vrhunskim dosezima u medicini, poznata je i po brojnim popularnim priručnicima o zdraviju, od kojih je niz izdan i u Hrvatskoj.

Činjenica jest da sve na što svoj „amen" stavi klinika Mayo tj. neki ekspert iz njezinog stručnog tima, zrači autoritetom, a to se godinama zloupotrebljavalo, pa je lansiran niz čudnovatih programa mršavljenja koje su potpisivali razni stručnjaci za dijete i prehranu, koji međutim nisu imali nikakve veze s klinikom Mayo. Protiv mnogih od njih Klinika i dan danas vodi sudske sporove. 

Nakon niza godina, u američke je knjižare konačno stigla knjiga "The Mayo Clinic Diet", knjiga koju doista potpisuje ekipa iz Rochestera, predvođena urednikom dr. Donaldom Hensrudom. 

Liječnici specijalizirani za prehranu, liječenje debljine i kardio-vaskularnih bolesti, nutricionisti, endokrinolozi i specijalisti za različita druga područja ljudskoga zdravlja, na ovom su priručniku radili nekoliko godina i u njega utkali svo svoje iskustvo.

Dvije faze dijete

Prva faza dijete klinike Mayo, dvotjedna je startna faza kod koje je naglasak na brzoj promjeni loših prehrambenih i životnih navika, a u drugoj fazi, nove se navike trajno uključuju u svakodnevicu. Jelovnik se temelji na poznatoj piramidi zdrave prehrane ove klinike, koja naglasak stavlja na niskokalorične i zdrave namirnice. Primjerice, svima se preporučuje da jedu svo svježe i smrznuto povrće i voće koje požele, i to u velikim količinama.

Jelovnik Mayo-dijete

Prema preporukama iz piramide zdrave prehrane, jelovnik se sastoji od pregršt voća i povrća, pa zatim manje količine integralnih žitarica, mahunarki, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda, zdravih masnoća sve do vrlo malo slatkiša. Piramida je zasnovana na konceptu energetske gustoće namirnica. Dakle, neke namirnice imaju mnogo kalorija u malom volumenu - poput maslaca, šećera i industrijskih slastica - te ih treba izbjegavati. Druge su kompaktnije, a imaju malo kalorija poput voća i povrća i u njima treba što češće uživati.

dijeta klinike mayo - voce i povrceDijetalni priručnik klinike Mayo ujedno je i vodič za različite „krizne" situacije prilikom provođenja dijete i pomoć u prevladavanju problematičnih "područja" svakodnevne prehrane. Uz njega se također može kupiti i poseban dnevnik prehrane koji pomaže u mršavljenju. Mnogi bi ovu knjigu sigurno žarko željeli vidjeti i na hrvatskome, pa se nadamo da će uskoro bit prevedena.

Mayo-stručnjaci savjetuju - odbacite loše navike:

- ne jedite pred televizorom
- redovito vježbajte ili šećite 
- izbjegavajte šećer, osim voćnoga
- ne jedite industrijske grickalice
- ograničite unos mesa i punomasnih mliječnih proizvoda
- ne jedite fast-food
- ne pijte alkohol
- ne pušite
- jedite uvijek kada ste gladni - obrok voća ili povrća
- uvijek imajte na umu piramidu zdrave prehrane kojoj su temelj voće, povrće i integralne žitarice

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.