Plesna metoda 5 Ritmova je iscjeljujući ples u kojem nema zadanih figura i koraka, već je slobodan izričaj našeg cijelog bića u pokretu. Ples čija svrha nije nužno umjetnost, tjelovježba ili estetika, već ples koji nam omogućava da uskladimo um, srce i tijelo, te iscijelimo psihu – objašnjava Lucija Glagolić, certificirana učiteljica ove prekrasne i inspirativne plesne metode, koja vas mijenja iz temelja – na tjelesnoj i duhovnoj razini

lucija glagolić, ples pet ritmova

Što je ples 5 Ritmova?
 - 5 Ritmova su mnogo više od plesa. Oni su mape na putu samospoznaje i osobnog rasta. Koristeći alate 5 univerzalnih životnih ritmova, kroz pokretanje i oslobađanje tijela učimo i mijenjamo se na bazičnoj, tjelesnoj razini. U tijelu su spremljena sva naša znanja, i skrivena je još nam nepoznata mudrost. Pokrećući svoje tijelo na ovakav neuniforimiran način otkrivamo mjesta na kojima smo zapeli, obrasce po kojima živimo, a koji ne rade za nas, te pronalazimo svoju kreativnost i doprinos koji možemo dati svijetu.

Kako je nastala ova specifična plesna metoda?
- Metodu i filozofiju 5 Ritmova uobličila je Gabrielle Roth, američka filozofkinja, spisateljica, glazbenica, redateljica i kako je često nazivaju urbana šamanica. Kroz svoj osobni rast, rad s ljudima i ples kao medij uočila je i imenovala obrazac po kojem se energija kreće i mijenja u čovjeku, društvu i svijetu, imenujući tako i 5 faza u tom obrascu kao 5 ritmova koji zajedno čine val.

O kojih 5 Ritmova je riječ?
- Val započinje s tečnim ritmom. U njemu osluškujemo, primamo, podržavamo i pratimo ono što je već prisutno. Kao što majka prati i podržava malo dijete. Pokretanjem svojih stopala po tlu učimo se kako pratiti i nahraniti svoje potrebe, sami sebi biti podrška, i predati težinu koja nas opterećuje Zemlji ispod nas. Sljedeći je ritam stakato. U njemu pronalazimo ritam i jezik svojeg srca. Pokrećući kukove i ramena u jasnom ritmu učimo izražavati svoju istinu, biti u odnosu, te umjetnost balansiranja mnogih polarnosti; otvoreno ili zatvoreno, unutra ili vani, sami ili u odnosu, aktivni ili pasivni… Nakon stakata prirodno slijedi kaos. Ritam koji ruši okvire, otpušta obrasce i priče koji nam vise ne služe i otvara vrata nesputanoj kreativnosti. Opuštanjem kontrole u vratu i glavi učimo pustiti kontrolu, otpustiti stres i brige te se prepustiti nepredvidljivom trenutku života. Kada prođemo kroz vrata kaosa u kojem se sve raspe na tisuće komada lirski ritam donosi slijeganje u novo i promjenjivo, još neukalupljeno, već slobodno da se mijenja u skladu s našom prirodom. Pronalazeći svoje ruke, krila plesa, učimo se lakoći promjene i slavlju bogatstva koje imamo u ovom trenutku. Duboka tišina je ritam koji zaokružuje val. Vraćajući pažnju na svoj dah povezujemo se sa duhovnim dijelom sebe, božanskim koje nas okružuje i ispunjava, bez obzira na religiju kojoj pripadamo. Vraćamo pažnju na točku mirovanja u svojem centru i širu sliku koje smo dio.

lucija glagolić, ples pet ritmova

Kako ste se počeli baviti plesom 5 Ritmova?
 - S ovom metodom susrela sam se istražujući različite oblike plesnih tehnika, niti ne sluteći da će to za mene postati način života i duhovna praksa. Kao tinejdžerica otišla sam na vikend radionicu koja je obećavala, kako sam ja to tada doživjela, puno improvizacije i plesa, na meni sasvim novi način. “Pleše se? Idem!” Bio je moj cjelokupni proces odlučivanja. Već taj prvi susret s ovom vrstom plesa otkrio mi je da ples nije samo utočište u kojem sam se do tada skrivala, već da može biti moćan alat da iscijelim svoje boli i naučim se ne samo nositi sa svijetom, već pronaći svoje mjesto i doprinos u njemu.

Kako vas je Ples 5 Ritmova oplemenio, obogatio, promijenio…?
 - Kroz godine plesanja i življenja s 5 Ritmova naučila sam da iako mi je neki od ritmova lakši, prirodniji ili sam na njega naučenija kroz svoj odgoj i kulturu, svaki od ritmova integrirati u svoj život i primiti darove koje donosi. Moj je život opušteniji jer sam plešući tečni ritam otkrila da ne moram ići po ravnoj liniji da bih stigla na svoj cilj; moji odnosi su srčaniji jer sam dopuštajući svoju istinu naučila i drugima dati priliku da izraze svoju; moja kreativnost pronalazi svoje nepredvidljive puteve jer sam plešući kaos naučila da ne moram prvo smisliti krajnji proizvod da bi on našao svoj put u postojanje; moj doprinos svijetu je životniji jer sam plešući lirski ritam naučila da se ono što nudim prirodno mijenja s time kako se ja mijenjam, rastem i zrelim; i konačno moj je život potpuniji jer sam plešući duboku tišinu iskusila božansku prisutnost u svojem dahu, što mi niti jedan posjeti misi nikada nije ponudio na tako opipljiv način.

lucija glagolić, ples pet ritmova

Gdje u Hrvatskoj možemo učiti ovu plesnu metoda?
 - U Hrvatskoj trenutno redovno radi 5 certificiranih učitelja 5 Ritmova, uglavnom stacioniranih u Zagrebu. No na redovitoj bazi putujemo i u druge gradove, širom Hrvatske i okolnih zemalja. Ako ste u nekom drugom gradu, u kojem se još ne pleše, pozovite nas, rado ćemo doći i pokrenuti val i u vašem susjedstvu.

Treba li imati kakve predispozicije za plesanje?
 - Kako je 5 Ritmova forma bez forme, u kojoj svaki plesač prati i istražuje svoje trenutne mogućnosti, nije potrebno nikakvo predzanje ili predispozicije za sudjelovanje na radionicama. Glazba na koju se pleše odabrana je tako da podržava pojedini ritam, tako da uključuje sve - od tišine i zvuka vlastitog daha, sve do ludih ritmova bubnjeva, vedrog jazza ili moćnog rocka. Za početak preporučam drop-in sat koji u Zagrebu vodim svaki četvrtak u Savkoj 180.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.