Dolaskom zime i hladnijih dana svakako nam se ljepše sklupčati u topli krevet, uz čaj, dekicu i dobru knjigu. Međutim, tijelo traži svoje i rekreacija se ne bi smjela izostaviti ni u ovim danima jer je izbor zimskih sportova zaista velik - klizanje, skijanje, snowboarding, sanjkanje, hodanje po snijegu... Birajte!

klizanje

Iako ih možda mnogi ne preferiraju, zimski sportovi od velike su važnosti za tijelo i um čovjeka, ali i bolje raspoloženje te dobro zdravlje. Boravak na svježem zraku koristan je zbog niskih temperatura jer organizam ubrzava metabolizam i brže se čisti od toksina. Također, tako se pospješuje stvaranje vitamina D koji je važan za apsorbciju kalcija i izgradnju kostiju. Dobra stvar, kao i kod svih sportova, jest jačanje mišića i izdržljivost vašeg tijela. Međutim, prije bavljenja svakim zimskim sportom potrebna je priprema za fizičku aktivnost jer zbog tjelesne nepripremljenosti lako nastaju mnogobrojne ozljede mišića, zglobova i kostiju. Donosimo popis i karakteristike najpoznatijih zimskih sportova.

Klizanje - razvija spretnost te se aktiviraju svi mišići kako bi tijelo održalo ravnotežu. Također, jačaju se zglobovi donjeg dijela tijela i poboljšava motorika čitavog tijela. Prije ove rekreacije preporučljivo je napraviti vježbe istezanja, a osnovna tehnika klizanja može se svladati već  u nekoliko sati učenja. Valja znati i neke eventualne ozljede - može se dogoditi pad, primjerice na glavu ili leđa što može biti vrlo opasno, zato je vrlo važna udobna odjeća koja može omogućiti nesmetano kretanje.

Skijanje - kretanje na skijama zahtjeva aktivnost mišića gotovo cijelog tijela, posebno ruku i nogu. Skijanjem se troši velik broj kalorija, ali pomaže i kod održavanja tjelesne težine. Razvijaju se mišići donjeg dijela tijela, potiče cirkulacija i zahtjeva dobra tjelesna kondicija. Početnicima ovog sporta preporučuje se uključivanje u individualne ili grupne tečajeve. Tijelo je prije potrebno dobro pripremiti i zagrijati kako bi se izbjegla oštećenja i ozljede mišića, kostiju i zglobova. Pripremu se preporučuje započeti barem nekoliko mjeseci prije (lagane vježbe snage, trčanje, aerobne vježbe) kako bi se tijelu osigurala dobra kondicija. Kao i kod svakog sporta i ovdje su moguće ozljede - koljena, glave, ramena, palca, križnog ligamenta... Većina tih ozljeda može se spriječiti dobrom pripremom prije odlaska na skijalište.

Snowboarding - popularni zimski sport među mladima gdje sportaš stoji na dasci koja je pričvršćena za noge te se tako spušta po snijegu, bez štapa.  Prednost ovog sporta jest što razvija osjećaj za ravnotežu, jača trbušne mišiće, razgibava kukove i koljena i održava fizičku kondiciju. Prije početka važno je dobro se zagrijati i razgibati, a učenje se preporučuje uz trenera. Osigurajte si dobru opremu, udobnu odjeću, tople čarape te kvalitetne štitnike za koljena. Moguće ozljede jesu lom kostiju, koljena, ozljeda ručnog zgloba i gležnja, glave i kralježnice. Svakako za osobe koje vole više zabavan i otkačen način vježbanja!

zimski krajolik

Sanjkanje - idealna kombinacija za osobe koje vole spojiti rekreaciju i zabavu. Iako se čini kao sport stvoren samo za djecu, vrlo je dobar za sve uzraste. U spustu sanjkama zahtjeva se rad svih mišića ruku, nogu, trbuha i leđa. Vrlo je važno imati dobru obuću i odjeću te ispravne sanjke. Prije početka važno je dobro se zagrijati. Ozljede koje se mogu dogoditi prilikom ovog sporta jesu modrice, uganuća, lomovi ekstremiteta i potres mozga pa svakako budite sigurni u što se upuštate.

Hodanje po snijegu - iako se možda čini dosadnim, hodanje po snijegu može biti itekako korisno! Jača mišiće, pojačava izdržljivost tijela i kapacitet pluća. Uz sve  to, boravak na svježem zraku izuzetno je koristan. Važno je imati dobre cipele za snijeg i odjeću koja ne propušta vodu. I prije hodanja po snijegu dobro je zagrijati tijelo. Međutim, pripazite na pad radi ozljeda kukova te zglobova ruke.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.