Iako nam zimi tržnice nisu šarene kao tijekom ostalih godišnjih doba i nema toliko svježih namirnica, ipak, pripazite da vaša prehrana bude pravilna, raznolika i bogata vitaminima. Opskrbite se dovoljnom količinom cinka, željeza, bakra te vitamina A, B6, C i E

pekmez od limuna

Uz malo volje i mašte, jelovnici zimi mogu biti zaista ukusni i zdravi! Osim žitarica, orašastih plodova i sjemenki, krećemo od najjednostavnijih namirnica kao što su tjestenina, kruh i riža, bogati ugljikohidratima koji su čovjeku itekako potrebni za organizam. Uz to, pšenica, ječam, zob, heljda, proso, leća, slanutak i grah bit će savršen izbor za mesna variva koja jako prijaju za želudac i probavu. Nemojte izostaviti ni maslinovo ulje i češnjak.

Važno je jesti puno toplih juha koje nam posebno prijaju u hladnim danima, a u njih možete staviti korjenasto povrće - peršin, celer, mrkva, luk. Time prehranu obogaćujete zimskim povrćem, a hranite svoj imunitet. Smrznuto povrće ne mora biti loš izbor, konzumirajte i njega.

Znamo da su zimnice već odavno spremne i čekaju upravo ovo doba da ih se pojede. Zato, nemojte biti skeptični - ukiseljeno povrće je puno vitamina, to su zapravo prirodno konzervirane namirnice, samo uz dodatak soli, šećera ili octa. Navalite na krastavce, ciklu, papriku, ajvar, šarenu salatu, ali i pekmeze i džemove od šljiva, trešanja, krušaka...

Izbor voća tijekom zime vrlo je malen, međutim, dostupne su nam jabuke, naranče, mandarine, limun... Također, tko voli suho voće, zimi je to svakako jedan od boljih izbora zbog svoje niske kaloričnosti i smanjenja želje za slatkim. Probajte grožđice, suhe šljive, suhe smokve, jabuku, bananu, brusnicu...

Uz sve ovo, neki savjeti uvijek ostaju isti bez obzira na godišnje doba: pijte puno vode, smanjite unos kofeina, izbjegavajte alkohol, budite tjelesno aktivni. Sve u svemu, čuvajte svoje zdravlje i tokom hladnih zimskih dana!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.