Neurodermitis ili atopijski dermatitis česta je i kronična upalna bolest kože koja se najčešće javlja u djece, ali i odraslih osoba sklonih alergijama (tj. kod djece u čijoj obitelji već ima oboljelih od alergije)

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Simptomi

Crvenilo i svrbež kože, suha koža sa suhim ljuskavim osipom. Kod djece se neurodermitis najčešće javlja na licu, a zatim na potkoljenicama, pregibu koljena te na nadlakticama i pregibu lakta, na vratu... Zbog svrbeža, oboljeli se češu te koza puca, javljaju se ranice, ragade, vodeni mjehurići, a to je onda podloga i za sekundarnu gljivičnu ili bakterijsku infekciju. Kod djece se javlja poremećaj sna, promjene raspoloženja i umor, no tih simptoma nisu pošteđeni ni roditelji. Liječenje je dugotrajno pa roditelje i pacijente treba upoznati s aspektima bolesti, tijekom bolesti i liječenjem.

Neurodermitis je alergijska bolest (iako je točan uzrok ipak nije potpuno poznat), a najčešći alergeni su pelud, kućna prašina, grinje, dlaka životinja, perje, bjelanjak jajeta i mlijeko, razni aditivi i konzervansi. Tijekom odrastanja djeca razvijaju jači imunitet pa bolest najčešće i spontano nestaje u dobi od 3-6 godina. Kod odraslih osoba, neurodermitis jako ovisi i o stresu koji naravno pogoršava stanje.

Terapija

Kožu treba njegovati hidratantnim i masnijim kremama da spriječe isušivanje, a i prolazak raznih alergena kroz kožu. Terapija se provodi i kad nema simptoma jer se koža mora stalno štititi i njegovati. Treba promijeniti i prehranu i izbaciti nutritivne alergene te južno voće - agrume.

neurodermitis

Fitoterapija

Kupka 1: od zobene slame ili zrna zobi, hrastove kore, nevena, sljeza i preslice. Od tri jušne žlice čaja i litre vode skuhati čaj, procijediti i dodati vodi za kupanje. Kupku provoditi svaki drugi dan. Zbog isušivanja kože, umjesto kupanja više se preporuča tuširanje mlakom vodom, no u ovom slučaju želimo da nam ljekovito bilje liječi kožu. U kupku treba dodati i malo maslinovog ulja. Izbjegavajte šampone, sapune, gelove, proizvode na bazi alkohola, prevruću ili prehladnu vodu jer isušuju kožu.

Kupka 2: 20 kapi et.ulja kadulje; 20 kapi et.ulja lavande; 20 kapi et.ulja čajevca umiješati u decilitar mlijeka te dodati vodi za kupanje. Kupati se 10-15 minuta.

Čaj protiv neurodermitisa sadrži: sljez biljka, neven, preslica, maćihica, maslačak, čestoslavica. Sve biljke pomiješati u podjednakim količinama, skuhati čaj i piti tijekom dana, pola litre do litru. Kad se priprema čaj, on ovisi i o dobi pacijenta i simptomima bolesti.

Ulje protiv neurodermitisa radi se od nevena, kantariona ili egipatskog crnog kima. Dobro je i domaće maslinovo ulje te ulje od borača, bademovo ulje i ulje pšeničnih klica. No, sva ta ulja treba koristiti u manjoj količini, a više ih koristimo kao sastavne dijelove kreme.

Krema Botana-N: kremu pripremam na bazi ulja nevena, lavande, badema, mente, jojobe, čruže i meda. Odlićno se pokazala u terapiji neurodermitisa, ali i alergijskih i kontaktnih dermatitisa. Dovoljno je i masna i hidratantna pa kožu liječi i hidratizira, a svojim masnoćama sprječava isušivanje kože.

Mast protiv dermatitisa: otopiti 1 žličicu pčelinjeg voska, dodati 50 ml mlakog bademovog ulja, umiješati po 20 kapi et.ulja lavande i et.ulja čempresa. Mazati oboljela mjesta 2 puta dnevno.

I za kraj, naravno da ćete simptome bolesti ublažiti ili čak potpuno spriječiti uklanjanjem alergena koji uzrokuju neurodermitis i svakako izbjegavajte kemijska sredstva jer kemijska industrija na tržište izbacuje svake godine stotinu novih stvari. Svaka nova tvar i nova molekula može biti potencijalni "okidač" atopijskog, alergijskog, kontaktnog dermatitisa i ekcema.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.