Budite li se s prirodom? Primjećujete li njene promjene i prve vjesnike proljeća ili samo jurite na posao i s posla umorni doma, šopingirate, telefonirate, gledate TV, sjedite za računalom do tri sata ujutro i propuštate zdrav san? Velika većina vas će sigurno potvrdno odgovoriti na ovo moje drugo pitanje. Na žalost. No, nema veze, glave gore. Probudit ćemo, detoksicirati i ojačati nas organizam ljekovitim biljem

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Ljekovito bilje za buđenje, detoksikaciju i jačanje organizma je: maslačak, jaglac, čestoslavica, pelin, šipak, pirika i kopriva. Ovo je primjer čaja za detoks, jačanje organizma i otvaranje prema svijetu, za izlazak iz zimske melankolije. Čajna mješavina je zbog određenih biljnih droga gorka i malo jača. Za one koji vole i taj peti okus, okus gorčine, koji vrlo rijetko konzumiramo. Osobno baš i ne volim gorko, pa ću napisati i mješavinu za čaj koji će biti malo blaži, ukusniji, mirišljaviji: vodopija list, kamilica, čestoslavica, jaglac, plučnjak, malina list, matičnjak, metvica, hibiskus, šipak.

Gledajući obje mješavine - maslačak i vodopija su biljke bogate inulinom, utječu na bolji rad jetre, gusterače i na metabolizam ukupno. Matičnjak i kamilica nas smiruju, ali ne tako da nas uspavaju, već nas opuštaju i otvaraju prema svijetu oko nas. Njihovo eterično ulje bogato esterima i alkoholima daje i jedan fini citrusni miris čaja, a bisabololi iz kamilice i flavonoidi imaju i protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Kopriva i malina bogate su mineralima, željezom, klorofilom, a slično djeluje i čestoslavica. Kad na to nadovežemo šipak i hibiskus, koji su bogati voćnim kiselinama, šećerima i C vitaminom, jasno vam je da će ti čajevi biti prava blagodat za vaš organizam i priprema za proljeće. Plučnjak i jaglac su biljke sa sluzima i saponinima, te također čiste organizam od previše nakupljene sluzi. Jaglac je i blagi antidepresiv i antimigrenik. O pelinu ne trebam puno pričati. Gorka, ali izuzetno ljekovita biljka zbog svog eteričnog ulja. Potiče i lučenje želičanog soka te jača želudac i probavu.

ljekovito bilje, proljeće

Tu je i imela - jedna od najjačih imunoloških biljaka (govorim o biljkama našeg podneblja), koju sakupljači u ovo doba skidaju s grana. Od suhe imele možete napraviti i biljne kapi za jačanje imuniteta. I možete ih piti tijekom cijele godine. Imela ujedno pomaže radu jetre, potiče cirkualaciju, slovi i kao protuumorska biljka. Dakle, uzmite neku teglicu, do pola ju napunite suhom usitnjenom imelom do vrha tegle natočite 70% alkohola iz ljekarne. Nakon dva tjedna procijedite, ostavite da se nataloži i svaki dan uzimajte žličicu tinkture u pola čase vode. Ili, za one preciznije, 100 kapi tinkture imele na 1 dl vode.

Dragi moji, šećite prirodom koliko možete, na nekoj livadi si uskoro naberite listice maslačka/radića ili manje gorke vodopije i napravite zdravu salatu. Od koprive napravite štrudl (ako znate, ja baš i ne znam) ili neke od navedenih biljaka, uz voće ili povrće zmiksajte u zdravi napitak.

Čaj od đumbira ili đumbir uz patku ili piletinu bit će nadopuna za zdravlje i jačanje vašeg organizma, a mislim da ne moram posebno naglasiti da u čaj obavezno iscijedite limun. C vitamin je ipak snažan antioksidans. Ljekovite biljke ili đumbir možete i samljeti i pomiješati s medom od kadulje i svaki dan uzeti po jednu žličicu (ako ste dijabetičar, onda ne). Svi nas uvjeravaju da je zdravije bijelo meso, no sada bih ipak preporučila jaja zbog lecitina i željeza, naravno domaća, ali i crveno meso koje je bogato željezom ali i cinkom.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.