Šećerna bolest je bolest metabolizma kod koje se javlja poremećaj u metabolizmu svih triju skupina hranjivih tvari: i masti i ugljikohidrata i bjelančevina. Iako osoba prima dovoljno šećera tj. ugljikohidrata hranom, organizam je izgubio sposobnost razgradnje šećera, pa konačni proizvodi te razgradnje ne mogu biti iskorišteni za dobivanje energije i rad stanice

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Specijalist endokrinolog odredit će vam protiv dijabetesa dijetu, tablete i/ili inzulin. To se mora poštivati, jer iako vas ništa ne boli, svakim danom ste sve bolesniji. No uza sve to, borbu protiv bolesti, olakšat će vam i neke izuzetno djelotvorne ljekovite biljke i njihovi pripravci.

Simptomi šećerne bolesti

Kad organizam izgubi sposobnost razgradnje šećera, pa konačni proizvodi te razgradnje ne mogu biti iskorišteni za dobivanje energije i rad stanice, taj nedostatak tijelo nastoji nadoknaditi iz preostalih izvora energije tj. masti i bjelančevina. No njihovim trošenjem tijelo mršavi i slabi. Tako dobivamo tri osnovna simptoma koji ukazuju na šećernu bolest, a to su :

- pojačano mokrenje

- mršavljenje i opća slabost

Normalne vrijednosti šećera u krvi (glukoza u krvi ili skraćeno GUK) su od 4,4 do 6,4 mmola/L. Kad se ta vrijednost u krvi poveća za dva do tri puta i bubrezi počinju propuštati šećer pa će nalaz šećera u urinu također biti pozitivan. (Nekad davno liječnici su probali urin i ako je bio sladak, dijagnosticirali bi bolest kod svog pacijenta).

biljke protiv dijabetesa

Čaj protiv dijabetesa sadrži sljedeće biljke: kopriva list, kamilica, borovnica list, vodopija korijen, preslica, maslacak korijen i menta.

Dvije jušne žlice dodati u litru hladne vode, kad zakuha ostaviti da lagano kuha jednu minutu i nakon još pet minuta stajanja procijediti. Piti malo po malo tijekom dana.

Tinktura protiv dijabetesa sadrži: imela, maslačak, grah komušine u 60% alkoholu s dodatkom, destilirane vode. Dnevno se uzima 50 kapi u litri mlakog ćaja, a poslije dozu povećavam.

Tonik za masažu je ugodnog mirisa, osvježava, ali i liječi. Arnika, ružmarin, kopriva, kamfor i lavanda potiču cirkulaciju, a time i bolju prehranu tkiva. Utrljati svaku večer u stopala, ali i druge zglobove i mišiće po potrebi.

Ako netko ne želi tonik, masirat će svoje noge, ruke i stopala hot gelom, na bazi ružmarina, lavande, kadulje, crnog bora... Idealna kombinacija i u slučaju gljivica na stopalu kojima su dijabetičari skloni. Nanosi se dva puta dnevno u tankom sloju. Provjeravajte svoja stopala, a ako se otvori ranica, odmah reagirajte i javite se svom liječniku. Ranu možete ispirati svaki drugi dan u čaju od crnog sljeza i hrastove kore i timijana (odlična terapija s kojom sam zatvorila puno manjih i većih ranica). Okolo rane se utrlja malo gela ili tonika. Zbog svrbeža kože, ali i vaginalne Candide, kupka je odlična i za kompletno kupanje s tim da se vaginalno nanosi dermacan melem ili myko krema koje pripremamo od biljaka s protugljivičnim i protuupalnim djelovanjem.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.