Svaki mjesec ista priča - naduti trbuh, bolne dojke, promjene raspoloženja, plačljivost, želja za slatkim, glavobolje... Kako ublažiti dosadne simptome PMS-a bez sintetičkih lijekova? Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec savjetuje vam prehranu, aromaterapiju i fitoterapiju za liječenje predmenstrualnog sindroma

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

PMS (predmenstrualni sindrom) je zapravo naziv za niz simptoma koji se kod djevojaka i žena mogu pojaviti svaki mjesec neposredno prije početka menstruacije. Smatra se da simptome izazivaju promjene razine ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona. Znanstvenici tvrde, što je veća razina estrogena, to je veći i rizik od pojave PMS-a te su i simptomi nešto jače izraženi.

Simptomi PMS-a

Najčešći su: nadutost trbuha, zadržavanje vode, osjetljive ili bolne dojke, razdražljivost, melankolično raspoloženje, glavobolje, depresija, potreba za slatkim, povećanje tjelesne težine, pojačana zabrinutost i općenito blaže promjene raspoloženja.

Liječenje PMS-a

Moguće ga je provesti u tri smjera:

Dijeta i prehrana - valja ograničiti unos zaslađenih gaziranih pića, kofeina, soli i šećera jer mogu otežati sve navedene simptome. Jedite više zelenog povrća i salate, manje slatko voće i orašaste plodove. Smanjite i unos mliječnih proizvoda, masne hrane i „brzih" ugljikohidrata. Možete u prehranu uključiti i vitamine C i E te magnezij.

simptomi pms-aAromaterapija - kupke s eteričnim uljima citrusa ili geraniuma mogu vas emocionalno smiriti. Preporučam i povremene odlaske na profesionalnu aromamasažu kojom će se uravnotežiti sustav i ublažiti simptomi. Aromamaser će za vas odabrati neka od ovih ulja: borovicu, čempres, kadulju, rimsku ili njemačku kamilicu, sandal, geranij, neroli, ylang ylang, lavandu, ružu, esencije citrusa... Najbolja je masaža cijelog tijela, a u suprotnom glave, vrata i ramena ili samo leđa. Neka od ovih ulja možete si nakapati na papirnatu maramicu, a možete ih upotrijebiti i kao osobni parfem. Uvijek će biti uz vas i pomagati vam u tzv. suhoj inhalaciji.

Fitoterapija - od ljekovitih biljaka srećom nam mnoge mogu pomoći kod PMS-a. Diuretici (maslačak, preslica, zlatnica, peršin i dr.) olakšat će izlučivanje viška nakupljene vode u organizmu i blago smanjiti simptome bolnih grudi i nadutosti. Za usklađivanje hormona tu su konopljika, ulje noćurka, kadulja, anđelika, malina, kopriva, lavanda ... Bilje se naravno kombinira ovisno o prisutnim simptomima jer jednu kombinaciju pripremam kod nervoze, a drugu kombinaciju kod depresije jer su to suprotni simptomi pa je i odabir ljekovitog bilja različit. Za smirenje i bolji san: lavanda, kamilica, matičnjak, valerijana , bosiljak i sl.

Dnevno treba popiti pola litre do litru čaja (od gore navedenih biljaka koje pripremama za svaku pacijenticu posebno), i uz čaj svaki dan po 40 kapi tinkture konopljike. U slučaju jakih predmenstrualnih i menstrualnih bolova i probadanja u donjem dijelu trbuha, izuzetno su se dobrim i djelotvornim pokazale i dokazale u mojoj terapiji biljne kapi petasitesa - lopuha.

Kupka za ublažavanje PMS-a

Od stolisnika sa ili bez dodatka vrkute. Kupku napravite 1-2 puta tjedno po pola sata u svojoj kadi. U aroma-lampicu dodajte ulje matičnjaka, geranija ili lavande, opustite se i uživajte jer vaši će se simptomi polako izgubiti.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.