Čaj od kamilice ima umirujuće djelovanje i koristi se za ublažavanje stresa, protiv tjeskobe, razdražljivosti, psihičke iscrpljenosti i nesanice (posebno kod djece). Čaj od kamilice priprema se jednostavno tako što se jedna mala filtar vrećica čaja prelije sa 2 dl kipuće vode, ostavi 5 minuta i pije, uvijek bolje s medom nego šećerom

kamilica

Kamilica (Matricaria chamomilla) je vrlo stara biljka i njene su blagodati poznate od pamtivijeka. Potječe s Bliskog istoka, a danas je ova nježna ljekovita biljka dobro poznata i rasprostranjena širom svijeta. Najčešće je pijemo kao čaj ili koristimo kao eterično ulje. Kamilica se uzgaja, ali i raste kao samonikla biljka na neobrađenim poljima. S obzirom da nije skupa i da je svima lako dostupna, njena ljekovita svojstva se nerijetko podcjenjuju što je nepravedno jer ima niz korisnih učinaka na organizam. Idealna je za ublažavanje probavnih tegoba, upala, stresa i alergija, a njeno latinsko ime Matricaria chamomilla potječe od riječi – majka - jer se upotrebljava protiv bolesti i tegoba koje češće pogađaju žene. Ljekoviti dio biljke je cvijet pa se ona tradicionalno bere u vrijeme cvatnje, u travnju i svibnju.

Čaj od kamilice ima umirujuće djelovanje i koristi se za ublažavanje stresa, protiv tjeskobe, razdražljivosti, psihičke iscrpljenosti i nesanice (posebno kod djece). Čaj od kamilice priprema se jednostavno tako sto se jedna mala filtar vrećica čaja prelije sa 2 dl kipuće vode, ostavi 5 minuta i pije, uvijek bolje s medom nego šećerom.

Oblozi čaja od kamilice ubrzavaju zarastanje rana, umiruju upale i iritacije kože. Često se koristi za ginekološka ispiranja te ispiranje očiju ili u obliku obloga za oči. Topli čaj od kamilice idealan je za inhalaciju dišnih organa kod prehlade, alergijskog rinitisa i sl.

Za ljepotu čaj od kamilice preporuča se za ispiranje lica i kose. Koža i kosa bit će sjajna i vitalnija.

bionektar, čaj od kamilice

Femina.hr preporuka: Čaj od kamilice Bionektar - blagotvorni učinak čaja od kamilice čini ga neizostavnim saveznikom u rješavanju mnogih tegoba. Čaj od kamilice opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje razne vrste osipa, a pomaže i kod grčeva. Poznato je da poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Često se koristi za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.