Žene znaju - cijeli svijet započinje u vagini, čarobnome mjestu s nizom interakcija... Ona je čuvarica svih naših tajni, dovoljno intrigantna, dovoljno skrovita, nedokučiva, podatna, zavodljiva, odraz naših hormona, biološke, ali i kronološke dobi. Zrcalo naših trudnoća, poroda, odnosa, često prvi pokazatelj nezadovoljstva u emocionalnom odnosu - istodobno i refleksija niza zdravstvenih pokazatelja, slika starenja...

ulla kolumna vagina

U virtualnom toplom i vlažnom prostoru vagine zbivaju se složeni fiziološki procesi. Vagina je elastična mišićna cijev iznimno adaptabilna na pozitivan podražaj s prosječnom dužinom 7-15 cm, virtualne širine 5-6,3 cm. Građena je od tri sloja: prvi sloj (nabran i nama vidljiv) omogućuje prilagodbu na sadržaj u vagini, drugi sloj (mišićno-elastični) omogućuje prilagodbu vagine na prolazak djeteta tijekom poroda i prilagodbu prilikom penetrativnog željenog odnosa, dok treći sloj ima neizmjerno važnu ulogu u našem spolnom životu. Naime, bogata vaskularna mreža koja se nalazi unutar njega tijekom seksualnog uzbuđenja napuni se krvlju i omogućuje lubrikaciju – vlaženje unutrašnjeg prostora vagine.

ulla kolumna vagina

Mnoge žena ulaskom u razdoblje hormonske tranzicije, koju obilježava drastičan manje ili više buran pad progesterona te potom estrogena, bilježe promjene stidnice i rodnice. Izravna posljedica promjena prouzročenih manjkom estrogenske stimulacije, koje nakon duljeg razdoblja kao posljedicu imaju i anatomske promjene stidnice i rodnice, razvijaju sliku vulvovaginalne atrofije. Stidne usne gube na punoći i volumenu, rodnica na elastičnosti, izravno kao posljedica pada razine cirkulirajućih steroida, prvenstveno estrogena i androgena.

Gubitak elasticiteta i lubrikacije rodnice za posljedicu ima bolne i nelagodne penetrativne odnose s izravnom implikacijom na spolni život. Bol i nelagoda razlogom su njihovog izbjegavanja, razvijanja averzije na njih, pad spolne želje i refleksijom na partnerske odnose. Sve opisano u literaturi se prepoznaje i poznato je pod pojmom "short vagina sindrom".

ulla kolumna vagina

Sama pomisao na suhoću, svrbež, kao posljedica manjka lubrikacije rodnice, mnogima ženama na podsvjesnoj razini stvara osjećaj odbojnosti prema spolnom odnosu. Nemogućnost adaptabilnosti rodnice tijekom odnosa za posljedicu ima pucanje sluznice na ulasku u rodnicu kao i pucanja kože vanjskog spolovila, što naravno izaziva bol i peckanje. Suhoća stidnice i rodnice mogu razviti u pojedinih žena iznimno neugodan osjećaj nadražljivosti i svrbeži koje mogu remetiti i dnevne aktivnosti.

Oslabljenja lubrikacija rodnice s posljedičnim osjećajem nelagode tijekom penetrativnog spolnog odnosa uz osjećaj žarenja, nelagode i boli, te pojačanim urinarnim infekcijama, kao posljedica pada razine cirkulirajućeg estrogena uz gubitak potpore mišićnog dna zdjelice predstavlja izravne objektivne, ali i subjektivne prepreke u spolnoj afirmaciji. Upravo navedena promjene rodnice i stidnice poznate kao vulvovaginalna atrofija VVA čvrsto određuje promjenu u kvaliteti seksualne afirmacije, pad libida, seksualnog uzbuđenja, otežani i oslabljeni orgazam, posljedičnu promjenu emotivnog odnosa uz gubitak partnerske bliskosti i time određuje smjer i kvalitetu spolnog života u žena tijekom hormonske tranzicije tako i u menopauzi.

ulla kolumna vagina

Danas nam farmakološka rješenja nude niz mogućnosti kao odgovor na opisane promjene, bilo uvođenjem hormonskih pripravaka u formi vaginalnih krema ili ovula, primjenom lubrikanata ili ovlaživača na bazi hijalurona koji izravnim nanošenjem na kožu stidnice, na sluznicu ili uvođenjem u rodnicu mogu znatno doprinijeti kvaliteti života ulaskom u menopauzu. Osim navedenih farmakoloških pripravaka primjena novih tehnologija na bazi radiofrekvencije ili magnetskog vala, lasera doprinose novoj kolagenizaciji prednjeg i stražnjeg svoda vagine.

Oslobađanjem radiovalova iz sonde/elektrode direktno postavljene unutar rodnice ili na mjesto stidnice koje zahtijeva intervenciju dolazi do zagrijavanja tkiva uz poticanje izmjene tvari. Radiofrekvencija dovodi zagrijavanja molekula vode u tkivu kako na površini tako i u dubokom sloju, mijenjajući strukturu kolagena. Stvorenom energijom stimuliraju se tvari (fibroblasti) na proizvodnju novih molekula kolagena, elastina i hijaluronske kiseline uz poticanje odlijevanja (drenaža) tekućine u tkivu, sličan efekt postiže se i primjenom elektromagnetskog vala koji potiče biološke procese koji aktivno djeluju reparativno na sluznicu rodnice. Iznimno je važno naglasiti pozitivnu učinkovitost navedenih tehnoloških mogućnosti poboljšanje kontrakcije mišićnog dna zdjelice i time regulacije zadržavanja mokraće. Znatno poboljšanje može se postići kod tretiranja opetovanih infekcija rodnice putem poticanja obnavljajućih čimbenika sluznice rodnice.

ulla kolumna vagina

Poboljšanje po primjeni terapije radiofrekvencijom i elektromagnetskim valom bilježe i pacijentice koje pate od bolnih odnosa uslijed operativnih zahvata u području rodnice i stidnice. Primjena navedene tehnike iznimno može poboljšati kvalitetu života u pacijentica koje su prošle agresivne terapija u svrhu liječenju zloćudnih bolesti (zračenje u području stidnice i rodnice) ili u žena koje boluju od endometrioze koja svojim ožiljkastim promjenama mijenja anatomske odnose što može za posljedicu imati promijenjene odnose stražnjeg svoda vagine i stražnje stijenke te prodiranjem plakova endometrioze u živčana središta prouzročiti nelagodu i iznimnu bol posebice u drugoj fazi menstruacijskog ciklusa. Primjenom tehnika radiofrekvencije i elektromagnetskog vala dolazi do poboljšanja lokalne kolagenizacije uz promjenu lubrikacije rodnice time se mijenja i njezin kolorit kao i njezina fleksibilnost. Ona postaje ključem kvalitete života uz osjećaj ugode, doprinoseći poboljšanju kvalitete socijalnog time i emocionalnog života.

ulla kolumna intimina

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.