Fiziološka različitost, ali socijalna i emocionalna jednakost trebali bi definirati socijalne zajednice u kojima živimo. Regulacija začeća temeljno je pravo odluke svake žene i jedna je od najbitnijih stavki u njezinom životu. Znanstvena postignuća, kao i mogućnost izbora same metode nudi ono osnovno pravo. To je pravo izbora, sloboda odlučivanja o trenutku stvaranju vlastitog potomstva

ulla marton intimina kolumna

Izbor nominalno često ostavlja odgovornost u rukama žena. Stoga je iznimno važno upoznati vlastito tijelo kao i razdoblja vremenskih prozora tijekom kojih je moguće ostvariti trudnoću. Liberalizacija društvenih odnosa u prilog žena, ekonomska neovisnost, kao i slobodna izbora spolnog partnera, duboko je gurnula probu o kontracepciji u žensko dvorište te potpunu odgovornost kako za spolno zdravlje tako i za ostvarivanje trudnoće. 

ulla marton intimina kolumna

Kontracepcija često postaje isključivo "samo ženska stvar". Od uvođenja prve kontracepcijske pilule na tržište početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, učinjeni su broji pomaci i noviteti u izboru i načinu djelovanja kontracepcijskog sredstva. Mogućnosti odabira postaju sve šire, od trajnih (sterilizacija) do kratkoročnih kontraceptivnih metoda. Iako još uvijek nema idealnog, toliko jeftinog kontracepcijskog sredstva da je svima jednako dostupno, svima jednako prihvatljivo, reverzibilno i posve neškodljivo. 

ulla marton intimina kolumna

Osnovni modus izbora kontracepticijskih sredstva današnjice može i morati biti izravno prilagođeno zahtjevima žene prema njezinim željama, načinu života, njezinim prioritetima i životnim stavovima, a u izravnom skladu s njezinim ginekološkim i općim zdravstvenim stanjem. Stroga individualizacija u izboru same metode, pritom poštujući osobni stav žene, uz upoznavanje svih nedostataka, rizika, ali i prednosti pojedinih metoda omogućuje time i bolje rezultate na obostrano zadovoljstvo. I upravo zbog toga prilikom odabira kontracepcijske metoda morate biti iskreni i odgovoriti sebi koliko ste odgovorni prema sebi i svome tijelu. 

ulla marton intimina kolumna

Kontracepcijske metode mogu se podijeliti na nekoliko načina; na one koje koriste žene i one koje koriste muškarci, prema mehanizmu djelovanja (sprječavanje ovulacije, oplodnje ili implantacije), prema načinu njihova djelovanja (prirodne metode, mehaničke, kemijske i biološke), prema načinu korištenja  i vremenu njihova djelovanja (trajne i povremene metode zaštite). Prilikom odabira nužno je postaviti osobne priorite, što hoću i kako hoću, razgovarati s liječnikom te dogovorno donijeti odluku.

Mi smo gospodarice svojih izbora!

ulla marton intimina kolumna

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

 ulla u+intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.