Kardiovaskularne bolesti već su godinama visoko na ljestvici uzroka smrtnosti u većini europskih zemalja te u SAD-u. Hrvatska, nažalost, u tome nije nikakva iznimka. Mislite na zdravlje svoga srca i krvnih žila, pridržavajući se sasvim jednostavnih pravila za preveniranje teških oboljenja

vjezbe za zdravo srceKardiovaskularne bolesti već su godinama visoko na ljestvici uzroka smrtnosti u većini europskih zemalja te u SAD-u. Hrvatska, nažalost, u tome nije nikakva iznimka. Posebno velika smrtnost zabilježena je od infarkta miokarda i cerebralno-vaskularnog inzulta (moždanog udara). Ipak, statistike pokazuju da se od kardiovaskularnih bolesti umire nešto manje nego prije. Čak mnogo manje: u dvadeset i pet godina, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Europi smanjila se za više od 50%. 

Jedan od najvećih uzorka kardiovaskularnih bolesti jest pretilost uvjetovana genetskim faktorima, nekretanjem te neispravnom i neuravnoteženom prehranom. Postavlja se pitanje - kako uspješno prevenirati kardiovaskularne bolesti i sačuvati zdravlje svoga srca. Prije svega - suzujući na minimum faktore rizika: pretilost, nekretanje i naročito pušenje.

Ovi su faktori odgovorni za gotovo 85% smrti od kardiovaskularnih bolesti. Podaci pokazuju da zabrana pušenja koja je na snazi u Francuskoj od 1. siječnja 2008. već donosi promjene u statistikama, dok je u Irskoj, Škotskoj i Italiji, gdje je ta mjera već na snazi zadnje dvije do tri godine, utvrđen pad od 11 do 17 % od rizika infarkta.

Jedite kvalitetnije i redovito vježbajte - 400 g voća i povrća su dnevni minimum, a slatki i slani industrijski proizvodi, te crveno meso i suhomesnati proizvodi moraju se smanjiti. Preporuča se svakodnevno tridesetminutno vježbanje. Naime, protiv rizika od kardiovaskularnih oboljenja važno je redovito kretanje, jer se sportom spušta tlak, poboljšava metabolizam i učinak inzulina. Aktivnosti kojima se održava kondicija (brzo hodanje, jogging, bicikl, plivanje... ) pojačavaju srčani protok kojim se održava zdrava unutrašnjost krvnih sudova.

Zadovoljite svoje nutricionističke potrebe prirodnom hranom, jer istraživanja pokazuju da dodaci prehrani poput vitamina i minerala nisu dovoljni za zdravlje. Zdravoj probavi i metabolizmu potrebna su uz umjetne vitamine i minerale, još i vlakna te balastne tvari iz svježeg voća i povrća. Ipak, u slučajevima avitaminoze, pada imuniteta ili povećanih potreba, svakako uzimajte dodatke prehrani.

Izbjegavajte loše kombinacije, posebno konzumiranje kontracepcijskih pilula uz duhan, jer kombinacija duhan + pilula povećava rizike od tromboze (krvni ugrušak u arterijama). 

Redovito odlazite na liječničke preglede, jer visoki tlak je jedan od glavnih rizika kardiovaskularnih oboljenja, a on se vrlo učinkovito može držati pod nadzorom. 

Vodite računa o svojim zubima, jer postoji veza između bakterija usne šupljine i zubi i kardiovaskularnih bolesti. Parodontopatije koje progresivno uništavaju kompletno potporno tkivo koje drži zub, povezane su s povećanjem rizika od koronarnih bolesti. Zato treba ići na redovito čišćenje zubi i barem jednom godišnje na kontrolu.

Ne ignorirajte erektilnu disfunkciju svog partnera, jer se iza poteškoća s erekcijom mogu skrivati teže bolesti. Vrlo jednostavno - krvožilni sustav penisa posebno je osjetljiv i na najmanju promjenu priljeva krvi. Ona može biti znak uzbune nekog vaskularnog poremećaja. Valjan razlog da se povjerite svom osobnom liječniku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.