Mnoge ljekovite biljke u sebi sadrže moćne kemijske supstance - aktivne ljekovite tvari koje djeluju baktericidno (sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija i ubijaju ih) te bakteriostatski (sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija). Otkrijte biljke koje su najveći saveznici vašeg zdravlja!

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Tijekom mnogobrojnih ispitivanja dokazano je da se biljnim preparatima mogu spriječiti, ali i liječiti, brojne bolesti i simptomi nastali zbog bakterijske infekcije. Korijen anđelike, iglice bora, plodovi borovice - kleke, plodovi crnog papra, listovi i mladice čajevca, češnjak, đumbir, listovi kadulje, listovi kajeputa, cvijet kamilice, plod klinčića, plod komorača i kima, cvijet lavande, mažuran, listovi mente i ružmarina, tamjan i timijan, korijen omana ... Sve ove ljekovite biljke možemo pripremiti kao čajni napitak, a ekstrakcijom u alkoholu pripremamo biljne kapi - tinkture, ali i masti, kreme, sirupe, pripravke od meda i ljekovitog bilja, razne tonike, losione i kupke. U kojem obliku ćemo pripremiti i u kojoj dozi upotrijebiti biljku kao prirodni antibiotik ovisi o dijagnozi.

Iglice planinskog bora imaju aktivni sastojak beta - felandren i bornil acetat s baktericidnim djelovanjem; eterično ulje iz plodova borovice sadrži pinen s antiseptičkim djelovanjem; mentol iz mente i timol iz timijana imaju jako baktericidno djelovanje pa uz kombinaciji sa sljezom ili divizmom kao sluzavim drogama i možda malo lavande (koja smiruje ali i 1,8 cineol iz lavande djeluje kao baktericid i antiseptik), možemo prirediti pripravak koji će nam pomoći u borbi s bakterijskim upalama grla i bronha, astme, upale sinusa i sl.; karvon iz kima, tujon i 1,8 cineol iz kadulje, bisabolol iz kamilice više će nam pomoći npr. kod upalnih bolesti želuca i crijeva, gastritisa, ulceroznog colitisa i divertikula crijeva.

Posebno moćno - mediteransko bilje

Svojim pacijentima često imam običaj reći da gotovo nikada neće pogriješiti s našim „dalmatinskim" biljkama. Zašto? Zato što su one bogate eteričnim uljima i unutar njih sastojcima koji uništavaju bakterije, ali vrlo često i gljivice i viruse. Dakle, sva novija istraživanja pokazala su da korištenjem fitoterapije uspješno usporavamo razvoj bakterija ( ali i gljivica i virusa) koje uzrokuju bolesti, a često te bakterije i potpuno eliminiramo iz organizma. Terapiju provodimo čajnim mješavinama, kupkama, inhalacijom ili na bakterijski inficirane rane na koži stavljamo obloge i kreme koje smo pripremili od bilja koje obasjano suncem i okupano morem raste uz našu obalu.

Blagotvorni citrusi

limun

Sve navedene biljke, pa i eterična ulja citrusa (dobivaju se tještenjem i ekstrakcijom iz usplođa limuna, naranče, grejpa,bergamota itd.), pomažu nam kod bolesti koje su uzrokovali stafilokoki, streptokoki, pseudomonas, najserija, helikobakter pilori, e.coli, enterokoki, proteus i druge bakterije. Moje je mišljenje da nam limun iscijeđen u čaj odlično pomaže svojim baktericidnim djelovanjem i C vitaminom. Osim toga i čaj je ukusniji, pa koristim brusnicu i žutiku jer se odlično slažu s limunovim sokom i međusobno se nadopunjuju u ljekovitom djelovanju.

Tu je još i naša svestrana i izuzetno ljekovita maslina te maslinovo ulje koje koristim kao dodatnu terapiju u liječenju h. pylori kod gastritisa. List brusnice i koru korijena žutike (aktivna tvar je alkaloid berberin ) uspješno koristim u liječenju e. coli, enterokoka, proteusa, ureaplasme i drugih bakterija u urotraktu, ali i u rodnici i ejakulatu. Odlična biljka je i medvjetka - njeni sastojci arbutin i metil arbutin prelaze u aktivni hidrokinon koji dezinficira mokraću, no taj čaj se ne smije zakiseliti limunom.

Što krije islandski lišaj?

Islandski lišaj sadrži lihenske kiseline koje su snažni biljni antibiotici. Zbog oko 50% sadržaja polisaharida islandski lišaj ima i protuvirusno djelovanje. U slučaju mnogih bakterijskih upala ne posežite odmah za antibiotikom jer su mnoge bakterije na njih već postale rezistentne. Probajte sa sirupom ili čajem ove biljke, a još bolje u kombinaciji s biljkama -prirodnim antibioticima koje sam već navela.

žena, virozaPrednost prirodnih „antibiotika" 

Ukoliko se na početku prehlade ili u akutnoj fazi neke druge bolesti uzrokovane bakterijama uzme antibiotik, mikroorganizam biva teško pogođen, no korištenje antibiotika nosi čitav niz nedostataka - naš prirodni obrambeni sustav ne mora više ići u borbu protiv dotične bakterije,ostaje pasivan, ne dolazi u kontakt s antigenom te ne stječe „sjećanje" na njega i tako ne stvara antitijela. Osim toga, antibiotskim djelovanjem mikroorganizmi su pogođeni i lagano nestaju, pritom opterećuju tijelo i djelomično uništavaju i naše dobre bakterije u crijevu te na sluznicama dišnih putova, nosa, ušiju i spolnih organa.

U dvije trećine svih slučajeva, terapije prirodnim lijekovima su bile dovoljne za izlječenje akutnih pa čak i kroničnih upalnih bolesti koje su izazvale bakterije. Ljekovite biljke pridonijele se i jačanju imuniteta, razvoju aktivnog imunološkog odgovora u našem tijelu. Da nikakvih štetnih nuspojava nije bilo mislim da više ne moram niti spominjati. Ljekovitim biljem polako, ali sigurno stižemo do cilja. Uporabu antibiotika ograničite samo na slučajeve nužde i izričitog dogovora s vašim liječnikom. Neka vaše zdravlje bude u malim, toplim gutljajima!

I na kraju, opet vas moram upozoriti da si sami ne određujete niti terapiju ljekovitim biljem, a još manje dozu i oblik pripravka, ako niste sigurni što treba napraviti i kako, u kojoj količini. Zato sam ja tu. vi pitajte, a ja ću vam sve objasniti i samo za vas i vaše tegobe pripremiti odgovarajuću terapiju. 

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.