Uoči Svjetskog dana srca, koji se obilježava 27. rujna 2009., donosimo pred vas jednu od najzdravijih grickalica - brusnicu. Dakako, možete je konzumirati kao čaj ili sok, ali zašto ne biste čips i ostale trash grickalice, zamijenili zobanjem krasnih crvenih kuglica

brusnicaBrusnica blagotvorno djeluje na cijelo tijelo. Smanjuje razinu šećera u krvi, sprječava srčana oboljenja, normalizira rad jetre i bubrega, smanjuje rizik oboljenja od raka dojke i debelog crijeva. Također jača imunitet i pomlađuje kožu, a spada u najpoznatije, i uz maqui-bobicu, najsnažnije anti-oksidanse na svijetu.

Latinskim imenom Vaccinum macrocarpon, ona je voće malog, crvenog, bobičastog ploda koje najčešće raste u hladnim predjelima Sjeverne Amerike. Indijanci su je poznavali i cijenili zbog visoke hranljive vrijednosti i blagotvornog djelovanja na zdravlje. Plod brusnice je izvor: vitamina i minerala, antocijana, proantocijanidina, organskih kiselina, šećera, biljnih vlakana i drugih hranljivih sastojaka, a hipurična kiselina, koja ulazi u sastav ovog voća, predstavlja prirodni antibiotik.

Protiv enterobakterija i „lošeg" kolesterola

Čisti sok brusnice oporog je okusa zbog velike količine vitamina C, pa često sadrži umjetne zaslađivače i šećer koji umanjuju djelotvornost. Tako zaslađeni sokovi ne preporučuju se dijabetičarima. Preporučljivo je, stoga, grickati sušenu, ne suviše zašećerenu brusnicu ili piti kapsule s ekstraktom brusnice.

Svakodnevna upotreba preparata na bazi brusnice savjetuje se prilikom upale mokraćnih puteva, koja podrazumijeva prisutnost patogenih mikroorganizama u urinu ili tkivu nekog od organa urinarnog trakta. Najčešći izazivači ove vrste infekcija su enterobakterije koje su dio normalne crijevne flore, ali kad dospiju u mokraćne kanale, one izazivaju uporne infekcije. Najpoznatiji izazivač urinarnih infekcija je Esherichia coli, protiv koje se najčešće propisuje čaj od brusnice ili uvin čaj.

No, osim za zdravlje bubrega, mokraćnog mjehura i svih ostalih blagotvornih djelovanja brusnice, koje smo naveli, znanstvene studije potvrdile su da tri čaše soka od brusnica dnevno ili njihovo konzumiranje sušenih, ne suviše zaslađenih, podiže nivo dobrog kolesterola (HDL) u krvi, pa se na taj način rizik od bolesti srca i krvnih sudova smanjuje za 40 posto.

Stoga, navečer uz TV ili u kinu, zaboravite slane kokice koje zbog velike količine soli podižu krvni tlak (isto kao i slani čips itd.), već prionite na brusnicu, u bilo kojem njenom obliku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.