Jetra neutralizira otrove - toksine nastale u našem organizmu kao i one unesene izvana. Neutralizira i razgrađuje cijeli niz kemijskih spojeva iz tekuće i krute hrane koju smo konzumirali, neutralizira lijekove itd. No, sve to ima i svoje granice. Ona nije svemoguća i ukoliko je godinama preopterećujemo, pojavit će se problemi. Dr. Ksenija Krajina Pokupec piše kako ih izbjeći ili liječiti kad se već pojave

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Kako funkcionira jetra?

Najveća žlijezda u našem organizmu je jetra. Smještena u desnom gornjem dijelu trbušne šupljine, ispod same dijafragme, ona je naša tvornica - naš kemijski laboratorij. Zašto? Zato što proizvodi žuč i kanalima ga luči u žučni mjehur, regulira razgradnju masti i ugljikohidrata, rezervno je spremište glikogena, pojačava lučenje probavnih sokova gušterače, stvara K vitamin i sudjeluje u zgrušavanju krvi, stvara krvne bjelančevine, antitijela, pohranjuje vitamin A...

Mogla bih još nabrajati i nabrajati funkcije jetre koje su izuzetno važne za naše zdravlje i život. No, ovdje hoću naglasiti da jetra neutralizira otrove - toksine nastale u našem organizmu kao i one toksine unesene izvana. Neutralizira i razgrađuje cijeli niz kemijskih spojeva iz tekuće i krute hrane koju smo konzumirali, neutralizira lijekove itd.

A što kad se pojave problemi?

No, sve to ima i svoje granice. Jetra nije svemoguća i ukoliko je godinama preopterećujemo, pojavit će se problemi: masna jetra (najčešće zbog preobilnog uzimanja masne hrane), ciroza jetre (najčešće zbog alkohola), a u žučnom mjehuru mogu se formirati konkrementi tj. žučni kamenci veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Kamenci mogu biti kolesterolski, bilirubinski ili miješani što je i najčešće.

Bol se javlja ispod desnog rebrenog luka, širi se ispod lopatice, uz eventualno prisutnu mučninu, povraćanje, svjetliju stolicu i nadutost.

Fitoterapija protiv jetrenih tegoba 

Čaj protiv masne jetre sadrži: metvicu, kamilicu, matičnjak, stolisnik, koprivin list, korijen maslačka 

zena, boloviDnevno valja popiti litru čaja kroz mjesec dana. Nakon mjesec dana terapije uz čaj trošiti i biljne kapi od stolisnika i mente te u juhe i variva dodavati po 1 žličicu usitnjene sikavice.

Ovisno o tome radi li se o masnoj jetri lat. steatosis hepatis ili o cirozi jetre ili o žučnom kamenu uz moguće prisutnu i upalu žučnog mjehura, terapija se mijenja i prilagođava od osobe do osobe. I doza čaja, tinkture ili mednog pripravka ovisi o dobi i o težini bolesti tj. o trenutnim laboratorijskim nalazima i simptomima. Osnovnoj recepturi čaja dodaju se biljke protiv zatvora ili nadutosti ili nervoze ukoliko postoje kao problem. Terapija masne jetre, ciroze jetre ili otapanja žučnih kamenaca traje najmanje 4-6 mjeseci.

Fitoterapija protiv žučnog kamenca

Čaj protiv žučnog kamena sadrži: metvicu, kamilicu, sjemenke lana, maslačak, piriku, borovnicu list, komorač i mažuran.

Uz čaj se pije tinktura od kičice, anđelike ili pelina u malim dozama. I masna jetra i žučni kamenci češći su kod žena te pretilih osoba ,a češće se javljaju i nakon 50 godine života. Stoga, mislim da ne trebam naglašavati koliko je važna dijetalna prehrana, šetnja na svježem zraku i opuštanje, jer žuč često boli, steže se i kontrahira zbog stresa i nervoze. Važno je i liječenje ljekovitim biljem jer za jetru nema boljeg od lagane prehrane i ljekovitih biljnih pripravaka.

Prehrana protiv masne jetre i problema sa žučnim kamencima:

- sok od mrkve ili naribana mrkva na salatu
- rajčica
- 1-2 žličice soka od povrtnice
- radić na salatu (list maslačka djeluje preventivno na stvaranje kamena i povećanje već postojećeg)
- trešnje i grožđe
- kuhani krumpir sa špinatom
- kuhane suhe šljive
- juhe, pirjano povrće,variva

Pečeno i pohano, jela pripremljena na svinjskoj masti ,slatkiše, sladoled i ostalo sirovo voće ne donosite na stol!

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.