U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života

dan crvenih haljina cijela1

Dvije Katarine i Mirjana žive u Zagrebu, Ana u Cerni, Ivana u Kutini, a Ester u Puli i nedavno su se okupile kako bi svojim pričama upozorile javnost na specifičnosti moždanog udara u žena, jer svaka od njih se na svoj način borila s tom teškom bolešću i njenim posljedicama. Osvijestite uzroke, znakove upozorenja i posljedice moždanog udara u žena! – poručuju hrabre žene koje su preboljele moždani udar.

Ove hrabre žene, u dobi od 30 do 56 godina, svojim iskustvom pokazuju da moždani udar ne bira životnu dob i da se može dogoditi svakome. Sudjelovanjem u akciji Dan crvenih haljina one ponajprije žele poručiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika za moždani udar. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara. Glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati jesu krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Crvene haljine hrvatskih dizajnera

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom, a ove godine će to biti u petak, 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema pod voditeljskom palicom Joška Lokasa, a kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak&Novosel. Glavne zvijezde večeri biti će šest hrabrih žena u ulozi menekenki na reviji crvenih haljina koje su za njih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov. Svečano obilježavanje moći će se pratiti uživo na Facebook stranici.

dan crvenih haljina cijela2

Prvi petak u veljači  #nosicrveno

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važan doprinos organizaciji Dana crvenih haljina dali su sponzori Berlin Chemie, Bina-Istra, Boehringer, Eli-Lilly, Fresenius, Ghetaldus, Medtronic, Nicro, Novartis, Pfizer, Pharmas, Pliva, Podzemno skladište plina, Sandoz i Zubak grupa. U susret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari. Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o akciji mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.