Nova kontracepcijska pilula Qlaira predstavlja važan povijesni trenutak u razvoju oralnih kontraceptiva. Prva je koja sadržava estradiol potpuno istovjetan prirodnom estrogenu koji proizvodi žensko tijelo. Saznajte sve detalje vezane za ovu ekskluzivnu vijest tako važnu za žensko zdravlje

oralna hormonska kontracepcija, zenaNova kontracepcijska pilula Qlaira, „predstavlja veliko otkriće u sferi kontracepcije", istaknula je na predstavljanju Qlaire u Parizu dr. Brigitte Letombe, predsjednica francuske Nacionalne federacije ginekoloških sveučilišta (FNCGM). Ona je, prije nekoliko tjedana predstavila francuskoj i svjetskoj javnosti prvu pilulu od prirodnog estrogena.

Od svoje pojave 60-ih godina oralni kontraceptivi doživjeli su niz usavršenja, koja su ih učinila efikasnijima i manje rizičnima za zdravlje žena. Svi oralni kontraceptivi sadrže dvije osnovne komponente: to je sintetski progestagen (gestoden, norgestrel, norgestimat, levonorgestrel i sl.) i male količine estrogena (etinilestradiol).

Mehanizam djelovanja je slijedeći: poznato je da su u trudnoći koncentracije estrogena i progesterona visoke. Te visoke koncentracije daju signal hipofizi da ne izaziva ovulaciju u žutom tijelu jajnika. Ukoliko te visoke koncentracije estrogena i progestagena žena uzme izvana o obliku tableta, tada hipofiza dobiva lažan signal da je nastupila trudnoća i ne izaziva ovulaciju. Zapravo nastupa stanje određenog oblika hormonalne trudnoće. Djelotvornost hormonalnih kontraceptiva iznosi 97-99,99% i jedna je od najvećih u farmakologiji! 

U čemu je njena tajna?

Najpoznatija skupina oralnih kontraceptiva je ona koja kombinira estrogen i progestagen. „Znanstvenici su, napokon, uspjeli ostvariti pravu revoluciju kontracepcijskih pilula. Estradiol, upotrijebljen u Qlairi, ponaša se u tijelu poput prirodnog ženskog hormona - estrogena.", naglasila je dr. Letombe.

qlaira, kontracepcijska pilulaQlaira je prvi oralni kontraceptiv koji sadržava estradiol koji je istovjetan estrogenu koji proizvodi žensko tijelo. Po prvi puta, primjena estradiola u oralnim kontraceptivima postala je moguća s Qlairom kroz kombinaciju estradiola s progestagenom dienogestom u jedinstvenom dinamičnom režimu doziranja. S Qlairom, koju proizvodi Bayer Schering Pharma, žene dobivaju novi izbor estrogena i novu klasu oralnih kontraceptiva.

U istraživanju tržišta iz 2006. godine, 11490 žena iz Europe bilo je ispitano o važnim svojstvima kontracepcije. Impresivnih 70% žena ustvrdilo je da im je vrlo ili donekle važno koristiti hormonski kontraceptiv koji je baziran na hormonu koji je istovjetan hormonu koje proizvodi žensko tijelo.

Kao kontracepcija i kao terapija

Tijekom posljednjih 50 godina, mnogi novi progestageni bili su razvijeni za primjenu u oralnim kontraceptivima, ali estrogenska komponenta ostala je ista. Pojavom Qlaire predstavljen je novi izbor estrogena. Do sada, napori da se estradiol upotrijebi u oralnoj kontracepciji nisu omogućili zadovoljavajuću razinu kontrole krvarenja. Kombinacija estradiola i dienogesta u jedinstvenom režimu doziranja jamči dobru kontrolu ciklusa i pouzdan kontraceptivni učinak. Kliničke studije pokazuju da je kod nove kombinacije kontrola krvarenja jednako dobra kao i kod oralnih kontraceptiva koji sadrže 20 μg etinilestradiola.

Bayer Schering Pharma razvija Qlairu i za liječenje obilnog, produženog i učestalog krvarenja (disfunkcionalno uterino krvarenje). Odobrenje ove dodatne indikacije, uz sve one uobičajene koje imaju i stari kontracepticvi, predstavljalo bi drugu veliku prekretnicu; niti jedan drugi kontraceptiv još nema odobrenje za terapiju ove bolesti.

Qlaira je lansirana na francusko tržište te tržište nekih zapadnoeurospkih zemalja, a na tržištu u Republici Hrvatskoj očekuje se u jesen 2010. godine.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.