Najnovije istraživanje znanstvenika s Harvarda, koje je trajalo punih 14 godina, pokazalo je zanimljive rezultate vezane za konzumaciju jaja. Istraživanje je provedeno na 117,000 medicinskih sestara, a rezultati su pokazali da nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje tjedno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno

jaja

Ti rezultati nisu začuđujući s obzirom na nutritivnu vrijednost kokošjih jaja. Dobar su izvor kolina koji pomaže u održavanju funkcije i zdravlja mozga. Također, sadrže mnogo luteina, cinka, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, magnezija, kalcija, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Bogatstvo ovih vitamina pozitivno utječe na vid, mišiće, kožu, kosu, nokte i dobar su izvor energije. Željezo u žumanjku jajeta ima visoku bioraspoloživost, stoga se jaje preporučuje skupinama koje su u opasnosti od nedostatka željeza.

Energetska vrijednost prosječno iznosi oko 147 kcal na 100 g. Biološka vrijednost proteina u jajetu je oko 93,7%. Bjelanjak se smatra idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Dodatna prednost jajeta kao prehrambenog proizvoda je svakako i laka probavljivost.

Uza sve ove zdrave strane, postoje i neke loše strane. Najveći nedostatak je visok sadržaj kolesterola. Stoga se ne preporučuje učestala konzumacija osobama koje imaju hiperkolesterolemiju i hiperlipidemiju. Osim kolesterola, poznato je i trovanje salmonelom. Salmonela je infekcijska bolest koja zahvaća crijevni trakt. Radi prevencije važna je termička obrada jaja – čuvanje na hladnom mjestu. Konzumacija sirovih i slabo termički obrađenih jaja ne preporučuje se kod trudnica, starijih osoba, male djece i svih oboljelih osoba kod kojih je oslabljen imunološki sustav.

Jednostavan način za provjeru starosti jaja je uranjanjem u hladnu vodu. Ako svježe jaje uronite vodoravno u hladnu vodu, ono treba tonuti prema dnu bez naginjanja. Ako se naginje, vjerojatno je staro tjedan dana, ako pak pluta okomito, tada ga je najbolje ukloniti.

piše: Valentina Razum

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.