Bliže se Valentinovo - dan kada se slavi ljubav. Iako sa svih strana čujemo kako bi praznik ljubavi trebao biti svaki dan, svjedoci smo da tome nažalost nije tako... Previše obveza, užurban životni ritam i stres, priječe nas da dovoljno vremena poklanjamo svojim bližnjima... Zato, grlite se što više jer samo 30 sekundi zagrljaja ima blagotvoran učinak na zdravlje

zagrljaj

Istraživanja potvrđuju da je zagrljaj neophodan za emocionalno, ali i fizičko zdravlje. Nađite vremena za bliske odnose i njegujte ih jer topla, prisna i nježna verbalna i neverbalna komunikacija itekako podižu kvalitetu života.

Također, grljenje osnažuje imunološki sustav, smanjuje rizik oboljenja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Uspješno smanjuje razinu hormona stresa - kortizola - stoga, kada osjetite da naviru stresni trenuci, potražite utjehu u zagrljaju voljene osobe. Navodno je samo 30 sekundi grljenja dovoljno da se počne izlučivati "hormon ljubavi"  - oksitocin - čije lučenje u mozgu izaziva osjećaje smirenosti, zadovoljstva, nježnosti, sigurnosti i privrženosti. Dakle, zagrljaj je vrlo važan na psihosomatskoj razini pa nije važno grlite li prijatelja, partnera ili člana obitelji - glavno da je iskreno i sa srcem.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.