S razlogom se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu i on treba biti kvalitetan i hranjiv kako bi izdržali sve napore koji nas taj dan iščekuju. Zbog današnjeg užurbanog načina života većina nas ne može odvojiti malo vremena za pripremanje zdravog doručka te stoga posežemo za lošim namirnicima koje našem organizmu čine više štete nego koristi
Najbolji primjer zdravog doručka koji se može vrlo brzo pripremiti je zobena kaša. Osim što je izvor kompleksnih ugljikohidrata koji daju energiju na duži vremenski period, bogata je vlaknima i vitaminom B.
''Zamislite da idete na put. Što morate napraviti prije nego krenete? Napuniti auto gorivom dakako. Tako je i s nama ljudima. Na početku dana pred nama su razni psihofizički napori i kako bi ih prebrodili moramo imati energije kojom se ujutro treba natankati. S obzirom da naše tijelo kao primarni izvor energije koristi ugljikohidrate važno je da oni budu složeni, a takva je zob. Zobenu kašu najlakše je skuhati s vodom i na taj ju način pripremamo u hotelu ARCOTEL, a dobra opcija je i organsko kravlje mlijeko ili napitak od zobi ili badema", objašnjava Mario Valentić.
No kaša je samo baza i Mario savjetuje obogatiti ju svježim ili suhim voćem, orašastim plodovima i raznim sjemenkama poput lanenih, suncokretovih ili chia sjemenki. Sve to dostupno vam je u novoj ARCOTEL-ovoj ponudi, a ukoliko ste neodlučni uvijek se možete jednostavno prepustiti izboru njihovog šefa kuhinje.
Healthy Fitness jelovnik, Healthy doručak te posebno osmišljena tjelovježba u centru HealthyFIT by Mario Valentić dio su novog koncepta poslovanja hotela ARCOTEL Allegra koji se razvija u smjeru zdravlja te u konačnici predstavlja daljnji doprinos temi održivosti koja je već neko vrijeme važna stavka u načinu na koji ARCOTEL posluje.
Zobena kaša by Mario Valentić
Sastojci: šalica sitnih zobenih pahuljica, prstohvat soli, jabuka, cimet, borovnice, chia sjemenke, hrskave žitne pahuljice, voće i orašasti plodovi po želji.
Priprema: u kipuću vodu dodamo šalicu zobenih pahuljica i prstohvat soli kako bi istakli slatkoću žitarice te ostavimo da prokuha oko 1 min. Nakon toga dodamo sitno naribanu jabuku, borovnice, chia sjemenke, hrskave žitne pahuljice i malo cimeta te sve dobro promiješamo.
Osim kvalitetnom energijom, ova kaša opskrbljuje bjelančevinama te omega-3 masnim kiselinama, a ima i antioksidativni učinak.
beba
@12.05.2016. 14:55 2Mmmmmm...... fino finoooooo!!!
joshua
@12.05.2016. 14:56 1sve je to divno ali koliko god odstajale, zobene pahuljice me napuhavaju
poison_ivy
@12.05.2016. 16:32 1Ne volim ih, ujutro radije uzmem neko voće i jogurt.
murter
@12.05.2016. 17:09 1prefino, ja si delam sa papajom...finoooo
dory
@13.05.2016. 10:02 0Kad sam bila mala sam stalno jela te kaše ...i sad mi uopće nisu privlačne iako s voćem lijepo izgledaju a i zdrave su...no izgleda da sam ih se zasitila ...
Minimojka
@13.05.2016. 11:46 0previše me napuhuju, možda navečer
aurora52
@13.05.2016. 16:05 1ovako sa voćem mmmm fino
Lusse
@14.05.2016. 16:57 1Ovo sve jako fino izgleda, ali meni se od samog njihovog mirisa povraća...usitinu šteta jer znam da su jako zdrave
MARADONA
@15.05.2016. 13:06 0Volim konzumirati zobenu kažu za doručak, tako je ukusna, zdrava i fina, i zahvaljujući njoj savršenu probavu imam.
Pistacija
@15.05.2016. 22:30 0Zobenu već mjesecima jedem za doručak. jedini način da se rjesim nadustosti
stefi55
@16.05.2016. 09:58 1Svako jutro moja bolja polovica jede zobene pahuljice. Da, dobro ste čuli.
Ja ih jedem samo kada se natjeram, a to je jednom u dva tjedna.
Što reći?
duki2505
@16.05.2016. 13:46 0Zobene pahuljice su odlične za doručak, ja ih kombiniram s voćem i jogurtom;)
Lana010
@13.06.2016. 03:52 0Koristim ih često u tjednu kao doručak ili večeru.
Nikolina
@13.06.2016. 09:29 0Nisam ljubitelj zobenih pahuljica, al svi ostali sastojci s npr jogurtom - super.
dormar
@07.09.2016. 10:29 1Obožavam zobenu kašu s dodatkom sjeckanim bademima ili lješnjacima, ubacim žličicu chia sjemenka i ako imam žličicu javorovog sirupa ili meda. Mljac