Porođajem ulazimo u razdoblje koje jezično definiramo majčinstvom, a njegov sam početak babinjem. Sam početak u kojem učimo ljubav prema djetetu, a putem nestajemo mi, otvaramo vrata života žene kojem u suvremenom načinu života nije posvećeno dovoljno pozornosti. Bili toga svjesni ili ne, vaš život više nikada neće biti isti

babinje

Neposredno po činu poroda tjelesna simbioza između vašeg djeteta i vas prestaje, ali svakom minutom izgrađuje se jedan posve novi emotivni svijet između vas. Sva paleta osjećaja koja prolazi vašom glavom je normalna, ushićenje, nevjerica, šok, ali i praznina i emocionalna tuposti. Vaše tijelo postaje i vama samima neobično i treba mu dati vremena da uhvati novi programirani ritam. Iz programa trudnice ono polako skreće u ritam majke s posve novim fizičkim, ali i emocionalnim zadaćama.

Do ne tako davno, u vrijeme babinja novoj/mladoj majci bila je okrenuta cijela obitelj. Osim velike skrbi za novog malog člana obitelji, veliki dio skrbi i pažnje bio je usmjeren i prema majci. Babinje je predstavljalo vrijeme odmora, psihofizičke regeneracije, upoznavanja s novim ulogama. Dinamičnim socio-ekonomskim promjenama posljednjih desetljeća, kako u cijelom društvu tako i obiteljskim zajednicama, promjenom dinamike rađanja, ali i novim radnim pravilima, „mlade“ majke - žene danas vrlo često ostaju okrenute samoj sebi bez velike pomoći i obiteljske podrške sa strane.

Upravo stoga to izuzetno razdoblje velikih psihofizičkih promjena pojedine žene doživljavaju još teže s naglašenim osjećajem ostavljenosti, izoliranosti, nesigurnosti, neusaglašenosti s tjelesnim i emocionalnim promjenama. Ma koliko obitelj bila mala, izuzetno je važno da se briga posveti ne samo novom članu nego i novopečenoj majci.

Prva 24 sata nakon poroda

Unutar prvog sata po pregledu posteljice (ocjena njezine cjelovitosti, veličine, težine i oblika) zbrinjava se majka. Po pregledu vanjskoga spolovila i rodnice te ocjene tonusa maternice, ako je došlo do ureza međice (epizijotomija) pristupa se njezinom šivanju u lokalnoj anesteziji. Izljuštenjem posteljice, nastupa razdoblje intenzivnog stezanja maternice s ciljem „izbacivanja“ zaostalih ugrušaka, plodovih ovoja, i sluzi te će stoga krvarenje biti intenzivnije neposredno po porodu. Krvarenje polako jenjava unutra prva 3 dana. Sadržaj koji se „cijedi“ zovemo lohije te se njihov obim i boja mijenjanju kako prolazi vrijeme babinja.

Samo krvarenje intenzivne crvene boje, prelazi u sukrvicu tamno smeđe boje, sve je oskudnijeg intenziteta i polako prestaje između 4. i 6., najkasnije do 8. tjedna babinja. Dinamika krvarenja ovisi o nizu čimbenika, metaboličkim čimbenicima, volumenu maternice ali i načinu porođaja (vaginalni ili carski rez). Upravo zbog intezivnijeg krvarenja, eventualnog ureza međice i osjetljivosti donjeg dijela tijela, koristite prvih sedam dana jednokratne gaćice i higijenske uloške. Čim osjetite unutarnji poriv i fizičku snagu osovite se, prošetajte i tuširajte se čim je to moguće, pažljivo operite svoje spolovilo upravo zbog održavanja higijene.

Po završetku drugog sata završava i vaš boravak u rađaonici kao i vrijeme intenzivnog nadzora nad vama. Odlazite na odjel babinjača, a tada polako slažete emocionalni mozaik, prihvaćajući činjenicu da ste postali majka. Vaše tijelo traži okrjepu, ono je prošlo izuzetan napor. Tekući obrok bogat obogaćen energetskim vrijednosti bio bi najpogodniji u tom trenutku, ali i šalica čaja uz tost okrijepiti će vas u tom trenutku. Najpodesniji obroci neposredno po porodu trebali bi biti bogati bjelančevinama i ugljikohidratima. Voće i povrće zasigurno čine i prvi izbor. Preporučljivo je i nastaviti s vitaminsko-mineralnim dodacima koje ste uzimali tijekom trudnoće zbog nadohnade izguljenih zaliha željeza (krvarenje), kalicija (dojenje).

babinje

Tijekom dolaska na odjel babinjča, emocionalna spoznaja polako sazrijeva, svi su obaviješteni, vi na odjelu babinjača upoznajte nove mlade majke i razmjenjujete iskustva. Nakon prvotnog emocionalnog šoka stižu pitanja, ali i neugodnosti o kojima nitko ne govori, imate potrebu za mokrenjem ili defekacijom i sami ste u nedoumici možda i u strahu ste od moguće fizičke nelagode i boli. Imajte na umu da je moguć podražaj za mokrenje, a vi u prvom pokušaju ne uspijete mokriti. Pokušajte ponovo. Vrlo često zbog mehaničkog pritiska djetetove glavice izravno na mokraćni mjehur može doći do njegovom prerastezanja i potrebno je neko vrijeme za uspostavljanje njegove dinamike pražnjenja. No, ukoliko ne uspijete mokriti unutar nekoliko sati po porodu zatražite pomoć s ciljem izbjegavanja daljnjih komplikacija (najčešće infekcije mokraćnog trakta).

Ne morate biti u strahu da će prilikom mokrenja i/ili defekacije šavovi međice popustiti ako je došlo do ureza međice. Prva stolica obično dolazi i do par dana po porodu, da bi olakšali probavu nastojte u prehranu uvesti što više namirnica s vlaknima, uz obilan unos tekućine, žitarica, mekinja, voća i povrća. Za uspostvljanje dinamike pražnjenja crijeva osim unosa tekućine važna je i tjelesna aktivnost. Žene često bilježe osjećaj nelagode i pečenja prilikom mokrenja i defekacije. Mjesto ureza međice je bolno, stoga si uzmite vremena ako je to moguće i pokušajte si naći najudobniji položaj bilo polustojeći, polučućeći iznad toaletne školjke. Tuširanje donosi osoban osjećaja ugode, ali i održavanja higijene.

San je nužan!

Hvatajte svaki trenutak za odmor i san je neophodan jer on donosi vašem tijelu bržu regeneraciju. Tih nekoliko dana u rodilištu nastojte uhvatiti svaki miran trenutak s ciljem bržeg oporavka svoga tijela. Mozaik se postupno pomalo slaže, samo prsa i dojenje ostaju kao nepoznanica. Upitno ih promatrate i očekujete njihov odgovor. Ona ostaju naizgled ista osim tonusa i volumena koji se mijenja. Dva do tri dana (ovisno radi li se o vaginalnom ili operativnom dovršetku trudnoće – carski rez) po porodu nastupa revolucija i tek tada navire mlijeko. Tada iz sata u sat one postaju sve veće, napetije i tvrđe i bolnije i tek tada treba znati uhvatiti ritam između vas i vašeg djeteta. Nemalom broju žena uspostava dinamike podoja predstavlja iznimno naporan i težak put, i koji put to je neizmjerno bolno iskustvo, no ustrajnošću, izdajanjem i masiranjem prsiju uhvatit će se ritam. Na mnogo što su vas pripremili, ali na bolna stezanja koja se javljaju uslijed daljeg stezanja materišta nisu vas upozorili. Zatečeni novonastalom situacijom nemojte se sustezati od sredstava koja će vam olakšati bol.

babinje

Od trećeg dana nadalje ...

Preživjeli ste svoj zasigurno jedan od najintenzivnijih dana u životu te ulazite u 1. tjedan babinja:

Hvatajte ritam sa svojim prsima, vodite računa da se redovito izdajate, prije svakog podoja vodite računa o higijeni vaših ruku.

Bolnost prsa zna biti izuzetno velika, osjećaj da nosite dvije napete i bolne lopte zna biti izuzetno neugodan. Imajte na umu da svako dojenje traje otprilike 20-ak minuta, svakim daljnjim sisanjem šansa da vaše bradavice mogu postati pune rana i mjesto ulaza infekcije.

Ako imate osjećaj da ima još mlijeka u dojci iz koje se dijete hranilo - izdojite je. Imajte da umu da dijete sisa naizmjence iz jedne pa prilikom drugog obroka iz druge dojke. Zamijenite li crvenilo dojke, toplinu, bolnost, uhvatiti li vas osjećaj zimice i tresavice odmah se posavjetujte s liječnikom.

Važan je adekvatan unos tekućine, obroci moraju biti energetski adekvatni, ne smijete jesti ništa što vas napuhuje (npr.mahunarke) ili izrazito začinjenju hranu jer vašim mlijekom ti sastojci mogu dovesti do grčeva (kolika) vaše bebe. Osjećaj nelagode u visini međice može potrajati neko vrijeme, posve je novi i ponekad zabrinjavajući osjećaj da se šavovi vuku poput niti u blizini ulaza u rodnicu. Masiranjem međice ledom uvijenim u vrećicu ili manjim ručnikom možete ublažiti bol.

Zasigurno ste zamijetili da je intenzitet krvarenja u padu, no i dalje unutar prvog tjedan koristite jednokratno rublje i hidrofilne higijenske uloške (ne tampone). Povremeni porast temperature uz osjećaj slabosti, popraćeno obilnijim krvarenjem alarm je za liječnika. Tijekom babinja izuzetno je važno održavanje osobne higijene - tuširanjem i pranjem spolovila barem u dva navrata dnevno kao i pravilnim brisanjem spolovila u smjeru od rodnice prema analnom otvoru smanjuje se mogućnost infekcije. Morate znati da u ovom razdoblju maternični grlić još nije u potpunosti zatvoren, stoga je mogućnost prodora infektivnih uzročnika u samo tijelo maternice znatno veći. Iz istog razloga se ne preporučuje uporaba tampona.

2. tjedan

Tijekom dojenja luči se oksitocin, hormon iz hipofize (hormonski regulator u mozgu) koji uzrokuje stezanja materničnog mišića i time dovodi do „skupljanja“ maternice u svoj početni oblik i veličinu. To je razlog da tijekom dojenja možete osjetiti bol i grčeve u maloj zdjelici. Imajte na umu da je za uspješno dojenje potreban vaš unutarnji mir, odmor, redovito dojenje (ne nadohranjujte dijete nadohranom), već ga češće stavljajte na prsta, te adekvatan unos tekućine. Tijekom dojenja birajte si položaj koji je vama najugodniji. I ono što je najvažnije nemojte se impresionirati savršenim bakama (one su svoje materinstvo odradile), prijateljicama (jesu li one uvijek prijateljice) i filmskim zvijezdama (koje imaju cijeli etalon pomoćne vojske) - slušajte svoj unutrašnji glas, svaka mama zna u svojoj duši što je njezinom djetetu najpotrebnije i što je dobro za nju samu. Vjerujte sebi. Ako vam je potrebna pomoć tražite je!

3. tjedan

Polako se okrećite sebi. Što ćete vi biti zadovoljniji to će biti i vaše dijete. Preporučljivo je i nastaviti s vitaminsko-mineralnim dodacima koje ste uzimali tijekom trudnoće zbog nadoknade izgubljenih zaliha željeza (krvarenje), kalicija (dojenje). Možete početi s laganom tjelovježbom, pomozite svojim leđima!

Mislite i na mišićno dno vaše zdjelice radite tzv. Kegelove vježbe (stiskanje sfinktera mokraće) i do 100 puta dnevno. Da biste se riješili viška tekućine u svojim nogama koristite prirodne diuretike (peršin, celer) u svojo prehrani i držite kad god je to moguće noge na povišenom. Dobra vijest je da se hemeroidi nastali i propupali tijekom zadnjeg tromjesječja trudnoće tijekom babinja smanjuju.

Do sada ste zasigurno upoznali svoje dijete, tijekom ovog tjedna vrlo često započinju grčevi – kolike, shvatite to kao prolaznu utakmicu u vašem životu. Javljaju se ritmično vrlo često u poslijepodnevnim satima, neposredno iza podoja, beba bez obzira na svu pažnju, nošenje i maženje, neutješno plače uz ritmično grčenje rukica i nogu. I shvatite, to nije do vas i niste zbog toga manje savršeni, vaše mlijeko je u redu, morate znati da od kolika „boluje“ veliki broj beba uslijed sazrijevanja bebinih crijeva.

4. tjedan

Vrijeme kritičnog zbrajanja za mnoge majke. Ritam ste kako tako uhvatili i stali ste kritično pred ogledalo. I bolje da niste – to je reakcija mnogih žena. Mnogim ženama istaknut trbuh pogotovo iza carskog reza ostaje još i 6-8 mjeseci po porodu, koža trbuha vrlo često je mlohava, pupak razvučen. Unutarnja žena iz vaš vrišti – pa ovo više nisam ja. Onaj seksi objekt je nestao. Postala sam što – mlijekomat ?

Lice blijedo, često s aknama zbog novonastale hormonske situacije, podočnjaci od nespavanja, kosa koja tužno visi u repovima uz znatan njezin gubitak, nakupljeni celulit, iz ogledala vas promatra netko drugi. Istodobno s naslovnice ženskog časopisa s velikim osmijehom gleda vas celebrity, savršenog lica, napetog tijela, kose u savršenoj frizuri bez izrasta, prkositog stava i poruke o tjelesnom savršenstvu i upućuje na savršenstvo dojenja, majčinstva i partnerskih odnosa i naravno nikada boljem seksu. Morate znati da je za sve potrebno vrijeme. Tjelovježbu lagano možete uvoditi u vaš tjedni ritam, s ciljem ojačavanja leđnih mišića. Mlijeka i kreme za njegu kože s ciljem povrata njezinog elasticiteta primjenjujte dva puta dnevno kao i u trudnoći, koristite šampone protiv ispadanja kose rabite sušilo u što manjoj mjeri.

babinje

5. tjedan

Umor koji raste, stres jači svaki dan te porast osjećaja nemoći, vrlo često popraćen tugom, gubitkom i depresijom. Očekivanja od partnera često nisu ona koja ste vi zamislili, čini se posve nepripremljen na novu situaciju. Vremena za komunikaciju zbog obaveza oko djeteta često nema, raste osjećaj nezadovoljstva i gubitka. Seksualnost je nestala iz priče, umor i dijete između vas često prestaju biti spona već razdjelnik. Partnerski odnosi prolaze kroz svoje kušnje. Nemojte se zatvoriti u svoj mali svijet, posavjetujte se s bližnjima, prijateljicama, nemojte se libiti potražiti stručnu pomoć. Morate znati da niste jedina žena koja to prolazi, mnoge se suočavaju i s manje lijepim osjećajima.

6. tjedan

Fiziološki izlazak iz babinja vrlo često koincidira s uspostavom spolnih odnosa. Povjerenje u vlastito tijelo uspostavlja se malo pomalo, često žene nisu u mogućnosti pogledati svoje spolovilo - imaju često osjeća da ih je ono „izdalo“, oslovljajaući ga kao „ono“ ili „ona dolje“. Modalitete završetka poroda („prirodni“ ili porod carskim rezom) ne ometa uspostavu spolnih odnosa, sama dinamika seksa isključivo ovisi o vašem unutranjem "ja" i partnerskom odnosu. Urez međice do tada je u cijelosti zarastao. Ako imate osjećaj nelagode u visini međice kao i osjećaj suhoće možete primijeniti neutralne lubrikante, kao i masiranje međice uljima (npr. ružinim uljem). Nikako nemojte zanemariti kontracepciju, iako dojenje predstavlja prirodnu metodu kontracepcije nemojte se posve osloniti na ovu metodu. U nadolazećim tjednima svakako je vrijeme za posjet vašem ginekologu, vaše babinje je pri kraju, pregledom se isključuju sve moguće teškoće, on je tu da se posavjetuje o kontracepciji, o dinamici vaših daljnjih pregleda kao i o vašem cjelovitom zdravlju.

O emocionalnim aspektima babinja čitajte sljedećeg tjedna u novoj kolumni.

Ulla Marton

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

www.intimina.com 
https://www.instagram.com/intimina/  
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.