Cure, da se razumijemo, nisam ljubomoran na vašu sposobnost da zatrudnite, ali vam se zbog toga divim. Cijeli proces donošenja novog života na svijet je izuzetno zahtjevan, izazovan i bolan, tako da razumijem koliko je hrabrosti potrebno da bi se netko odlučio na takav pothvat. Kako biste tijelu pomogle da se pripremi za izazov trudnoće, potrebna je fizička i psihička priprema - piše psiholog i trener Dragan Šurlan

zdrava trudnoćaPo mom mišljenju, tijelo je najveće čudo svijeta. Svaki naizgled jednostavan proces koji se odvija u tijelu (npr. disanje ili probava), kombinacija je mnoštva kompleksnih radnji koje se same od sebe odvijaju svaki dan, od početka pa do samog kraja života. Ali to nije sve. Jedna od daleko najčudesnijih sposobnosti ženskog tijela je donošenje na svijet novog života.

Što, kako, zašto?

U planiranju trudnoće, važno je misliti na sebe i svoje zdravlje i na zdravlje djeteta. Majke koje su bile fizički aktivne i fit prije trudnoće imaju puno lakšu trudnoću i brže se oporavljaju nakon poroda. Dovoljno prave fizičke aktivnosti može pomoći razviti efikasan kardiovaskularni sustav i ojačati mišiće trbuha, kralježnice i zdjelice - kako bi se tijelo pripremilo za fizičke izazove trudnoće. Ali to, samo po sebi, nije dovoljno. Za uspješnu pripremu tijela za zdravu trudnoću, neophodno je pružiti tijelu cjelovitu, holističku njegu: zdrava prehrana, razvijanje pozitivnog odnosa s tijelom, umanjivanje stresa, izbacivanje toksina iz organizma, komuniciranje s tijelom, njegovanje tijela, jačanje imuniteta, itd. Kada žena zatrudni, tijelo joj se iznenada nađe pod velikim stresom, tako da je izuzetno važno da se do tog trenutka navikne funkcionirati najefikasnije.

Zbog toga je pri pripremi za trudnoću, prije svega, potrebno usvojiti zdrave prehrambene navike. Žene koje su na stres navikle reagirati emotivnim prejedanjem, kad zatrudne, najčešće odmah posegnu za nezdravom hranom, čime čine štetu i svom zdravlju i zdravlju svog djeteta. Tijelo koje nije spremno za fizički i psihički izazov trudnoće neće imati dovoljno kvalitetne uvjete za normalan rad, što se može manifestirati kroz bolove, povećani stres i loš osjećaj u tijelu.

Aktivna priprema

Danas, da biste ostali zdravi, nije dovoljno "jesti zdravo", ne pušiti i jesti više voća i povrća. Bitno je znati kako pružiti tijelu dovoljno vitamina, minerala, antioksidanasa, dobar omjer proteina, ugljikohidrata i kvalitetne masnoće. Naročito kada pričamo o zdravoj trudnoći, zdravo tijelo je preduvjet za planiranje djece. Neophodno je zaštititi svoje tijelo od toksina u hrani, piću i kozmetičkim preparatima. Osim toga, poželjno je prije trudnoće smršaviti do svoje idealne težine, uspostaviti kvalitetan odnos s tijelom i usvojiti zdrave navike koje podižu kvalitetu života. Sve je to najbolje napraviti prije donošenja odluke o trudnoći. Upravo iz tog razloga, kreirao sam posebnu verziju Fitness Bootcampa - program koji pomaže ženama osnažiti svoje tijelo, usvojiti zdrave navike i naučiti njegovati svoje tijelo prije trudnoće. Uz učvršćivanje cijelog tijela, a posebice mišića trbuha, kralježnice i zdjelice i stjecanje zdravih prehrambenih navika kroz balansiranu prehranu, polaznice uče kako uspostaviti kvalitetniji odnos sa svojim tijelom, kako slušati potrebe svog tijela, kako izbaciti toksine iz organizma, kako njegovati i poštivati svoje tijelo, kako umanjiti svakodnevni stres, ubrzati metabolizam, ojačati imunološki sustav i steći navike koje će im pomoći da, kada za to dođe vrijeme, postanu zdravije majke.

ženaKroz rad u maloj grupi, polaznice dobivaju individualizirani pristup i međusobno se potiču i podržavaju. To je izuzetno važno jer komuniciranje i druženje s onima koji ih razumiju i žele čuti ženama uvelike pomaže da se oslobode stresa. To ima i svoju biološku podlogu. Ovakva komunikacija potiče lučenje hormona oksitocina koji umanjuje lučenje hormona stresa - kortizola... i istovremeno izaziva osjećaj zadovoljstva. Cjelovit pristup sebi i svom tijelu donosi i dobrobit boljeg body-imagea. Žene koje njeguju svoje tijelo radi zdravlja i dobrog osjećaja u tijelu su zadovoljnije od onih koje vježbaju da bi smršavile i dobro izgledale drugima.

Njega djeteta i prije trudnoće!

Nije važno jesti zdravo samo radi vlastitog zdravlja, već i radi zdravlja svoje djece. Zaključak jednog istraživanja u Georgetown University Medical Centru u travnju ove godine je da genetsko nasljeđe raka nije jedini način za prenošenje raka; djeca mogu naslijediti promjene u DNK izazvane nezdravom prehranom svojih roditelja (De Assis, 2010). To znači da roditelji koji imaju nezdrave prehrambene navike prenose svojoj djeci i veću opasnost za razvijanje raka. Za većinu parova koji planiraju postati roditelji, to je dovoljan razlog da počnu usvajati zdrave životne navike, a naročito da se počnu zdravo hraniti. 

Bilo bi idealno kada bi žena svoju pripremu za trudnoću započela oko godinu dana ranije kako bi sebi omogućila što kvalitetniju trudnoću i porod, a svom djetetu što kvalitetnije gene. Naravno, genetski materijal nije nešto što se može samo tako odabrati, ali sudeći po istraživanjima, geni su ipak podložni, kako negativnim, tako i pozitivnim utjecajima. Zato, planirate li trudnoću - svjesno krenite s pozitivnim utjecajima. Ono na što ne možete utjecati prepustite slučaju ili višoj sili, a ono na što možete utjecati već danas preuzmite u svoje ruke. Sretno!

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.