Jeste li znali da nekvalitetna crijevna flora uzrokuje razne probleme - od slabog imuniteta, upala, kroničnih bolova, neplodnosti, slabokrvnosti, a ima snažnih poveznica i s psihičkim zdravljem, pogotovo depresijom i anksioznosti? Zato je i sve veći fokus i na dječjoj prehrani, kako bismo im stvorili zdrave navike, ali i kvalitetnu mikrobiotu te ih zaštitili potencijalnih problema kasnije kroz život

una kolumna mikrobiota abdomen masaza

Sve više se priča o prehrani, o probavi i o tome koliko je zdravlje crijeva važno. Neke od stvari na koje je bitno obratiti pažnju su kvalitetne i sezonske namirnice, izbjegavanje lažne hrane, uvođenje probiotika u prehranu i o potpori čajeva i biljaka. S pravom se tako fokus stavlja na naš želudac i crijeva.

Obožavam učiti i iščitavati o drevnim praksama njegovanja tijela koje su se generacijama prenosile s koljena na koljeno. Mislim da često u današnjem modernom vremenu imamo tendenciju takve prakse i tehnike zanemarivati no polako se vraćaju i sve se više zna o njihovim dobrobitima i blagodatima. U to spadaju masaže i tretmani abdomena kao i praksa vezivanja trbuha, popularno zvana “belly binding”. Prije se u većini kultura mogla pronaći inačica ovih tehnika te su čak i naše bake i pretkinje mazale ulja na trbuh kružnim pokretima, kako bi pokrenule probavu, umirile želudac, potakle plodnost, olakšale bolove i nahranile kožu.

Vezanje marame na trbuh također se često radilo kao podrška za vrijeme mjesečnice, gdje ta nježna potpora i toplina zaista godi. Također su se te tehnike koristile kada bi ženama imunitet bio slabiji ili kada su bile posebno osjetljive (primjerice, u babinju), kako bi se izbjegle prehlade i dodatno tijelo pružila nježnost.

una kolumna mikrobiota abdomen masaza

Postoje i razni manualni tretmani, no s tradicionalne perspektive najpoznatije su Ayurvedska (indijska), Chi Nei Tsang (kineska detoks tehnika) te Mayanska masaža zdjelice.

Ayurvedska tehnika fokusira se na zdravlju probavnog trakta kao nositelja našeg cjelokupnog organizma. Fokus joj je na potpori i olakšavanju nadutosti, konstipacije, probavnih tegoba i bolova. Ayurveda je sama po sebi najstariji “wellness program” na svijetu, a doslovno znači “znanje o životu”.

Chi Nei Tsang je Taoistička praksa koja je zapravo spoj TCM (traditional Chinese medicine) i nekih tehnika tajlandskih masaža. Fokus je na nježne, a duboke pritiske na akupresurne točke vitalnih organa te se često naziva i “detoksom” jer je fokus na pokretanju i podršci cjelokupnog organizma.

Mayanska masaža zdjelice (poznata kao Mayan uterus and fertility massage) je drevna tehnika koja stavlja fokus na žensko zdravlje. Maye su vjerovali da je ženina maternica sjedište njezinog bića, te ako nije u svom centru ili nije prokrvljena, žena može stvoriti niz problema koji utječu na njezino cjelokupno zdravlje. Ovu posebnu tehniku razvile su Mayanske primalje kako bi pomogle ženama kod ostvarenja trudnoće, a nakon poroda kako bi se žena kvalitetnije oporavila. Danas se koristi u svijetu za širu primjenu kod svih ženskih tegoba (hormonalnih poremećaja, nalijeganje maternice na mjehur/rektum, neredovite ili bolne menstruacija, PCOS, prevencija prolapsa maternice, probleme u menopauzi…). Tehnika je jako opuštajuća, a uz fizički aspekt sadrži i tehniku rada na emocijama koje su povezane sa senzualnošću, seksualnošću, traumama, gubitkom i otpuštanjem.

una kolumna mikrobiota abdomen masaza

O ovim drevnim tehnikama učila sam iz ruku (i srca) Paule Vranković, ayurvedske terapeutkinje i praktikantice drevnih tehnika masaža abdomena.

Sve navedene masaže rade se s toplim uljem (može biti obično bazno ili mješavina s eteričnim, no o tome ćemo poslije), te nježnim vezanjem povezom/maramom, za dodatnu podršku i toplinu.

Na tretmane možete ići kod praktikantica koje su za to obučene. U Zagrebu je to nešto što moja majka aktivno provodi u sklopu našeg MATI Centra, ali ima terapeuta kroz cijelu regiju. Također sam i ja prošla edukaciju ovih tehnika, te ih kombiniram u svom radu kao doula i savjetnica. No postoje i načini da iskoristimo ova drevna znanja i tehnike, kako bi mogli sami sebi pružati podršku. Danas ću vam opisati kako na jednostavan način uvrstiti samomasažu i vezanje trbuha u svoju rutini, kao ugodnu i podržavajuću praksu za koju vam samo treba malo vremena i volje.

una kolumna mikrobiota abdomen masaza

SAMOMASAŽA

Za početak mi je bitno naglasiti da samomasažu ne radite u trudnoći (možete nježne kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu s toplim uljem no bez pritiska, kao da mazite trbuh, te ako imate ožiljak od carskog reza ili slične operacije, možete ukomponirati masažu ožiljka kako je prikazana tu). Tretman također ne radite ako imate spiralu, dijafragmu ili drugo strano tijelo. Također nemojte raditi prvi dan (ili dva) mjesečnice dok imate jako krvarenje. U postpartumu intenzivnu masažu nemojte raditi dok god imate postpartum krvarenje (tu ponovno možete kako sam opisala za trudnoću), a najsigurnije je pričekati minimalno 6 tjedana.

KAKO NAPRAVITI SAMOMASAŽU?

Za početak gledajte koje ulje ćete koristiti. U principu bilo koje hladno prešano biljno ulje dobro funkcionira a ja preferiram sezam ili kokos. Što se eteričnih ulja tiče, možete dodati par kapi, no nemojte pretjerivati. (1-2 kapi na 10 ml baznog ulja), te se savjetujte oko toga s aromaterapeutom.

Ulje lagano zagrijte. Treba biti toplo, ali ne kipuće. Najlakši način da to napravite je da u loncu prokuhate vodu te da maknete lonac s vatre i u tu vodu stavite šalicu ili zdjelicu s vašim uljem. Tako zadržava toplinu a nije pretjerano vruće.

Zatim lezite na leđa (prethodno se možete istegnuti da se još više opustite), uzmite ulje u ruku i krenite od svoje desne strane.

Početnu točku (točku A) pronađite tako da dotaknete pubičnu kost i krenite taman iznad nje (da pritisak nije na kosti već na tkivu). Vršcima prstiju (možete jednom rukom ili s obje) krenite raditi kružne pokrete od početne točke do vrha desnog kuka. Zadržite se tu malo dulje ako inače imate problema s jajnicima i ako vam taj pokret godi. Možete svakim krugom malo povećati pritisak i ući malo dublje. Intenzitet pritiska određujete sami i jako je bitno poštovati svoju granicu ugode.

una kolumna mikrobiota abdomen masaza

Ako vas počne boljeti ili stvara neugodan osjećaj olakšajte pritisak i nemojte forsirati. Zatim istim tim kružnim potezima produžite do desnog rebra. Tu možete raditi malo šire krugove, kako biste vršcima prstiju zahvatili veću površinu. Razradite i desnu stranu trbuha do pupka. Zatim još malo do sredine vašeg prsnog koša (gdje se rebra spajaju). Možete to zamisliti kao da kroz pupak prolazi zamišljena ravna crta, i tamo gdje prolazi između prsa, završavate (nazovimo to točkom B). Zatim punim dlanovima prođite još jednom od početne točke (A) do ove završne (B).

U bilo kojem trenutku dodajte ulja ako vam zatreba (treba biti glatko i lako za masažu, znači nikako suho no opet pazite da ne bude presklisko, krenite s manjom količinom pa vidite). Zatim krenite opet od točke B (ispod prsnog koša) i opet vršcima prstiju radite kružne pokrete od točke B do vrha lijevog kuka. Sada ponovno možete raditi veće krugove i zahvatite dio trbuha oko desne strane pupka). Zatim ponavljamo krugove od vrha lijevog kuka pa do naše početne točke (točka A iznad pubične kosti).

Primjećujete kako idemo u smjeru kazaljke na satu? Ako zamislite trbuh kao sat a pupak kao sredinu tog sata, točka A bi bila 12 sati, točka B 6 sati, a točka malo iznad kukova 3 sata (s desne strane) i 9 sati s lijeve strane (vizualizacija tu jako pomaže). Sada punim dlanovima prođite lijevu stranu (kako smo i desnu) i slobodno cijeli trbuh (i dalje u smjeru kazaljke na satu). U tom smjeru idu naša crijeva i funkcionira naša probavu pa je tako potičemo.

una kolumna mikrobiota abdomen masaza

Masažu možete završiti nježnim potezima na sredini trbuha (oko pupka), te napraviti jedan duži i potez po sredini trbuha, od prsne kosti, ravno preko pupka, do pubične kosti.

To je to. Zapamtite da su samomasaže intuitivne, pa pratite što vašem tijelu odgovara, što mu treba, što mu paše i što mu smeta. Prilagodite samomasažu sebi. Ako imate bilo kakvih ožiljaka (ili ako osjetite da je tkivo negdje napetije), slobodno tu ostanite malo duže, malo više razradite prstima, malo opustite taj dio, pa krenite dalje.

Samomasažu možete raditi kada vam paše te isto tako određujete njezino trajanje. Ja osobno radim jednom do dvaput tjedno i tu si uzmem vremena da se zaista opustim i poslušam svoje tijelo. Možete raditi i svakodnevno, no onda nek masaže ne traju duže od 15 minuta. Nakon masaže dobro je trbuh umotati, a više o drevnim praksama motanja i vezivanja trbuha pisat ću uskoro!

una intimina kolumna

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

 una intimina kolumna

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.