Na seksualnu želju utječu brojni biološki čimbenici: cirkulirajuća razina hormona i neurotransmitera, i iznimno je važna cirkulirajuća razina testosterona koja je 10 puta niža u žena nego u muškaraca. Provedena istraživanja diljem svijeta ukazala su na važnost seksualnog zadovoljstva tijekom razdoblja perimenopauze, menopauze, ali i u starijoj životnoj dobi

ulla kolumna

Seks uvijek intrigira, možda zato što je smješten negdje iza zatvorenih vrata, u intimi osobnog prostora i povlači pozornost misli i znatiželju što se događa iza zatvorenih vrata. Promišljanje o njemu u nama evocira osobne osjećaje temeljenje na osobnom iskustvu i povlači za sobom misao o proživljenom zadovoljstvu/nezadovoljstvu, ugodi/neugodi. Iz ženskog kuta vežemo ga uz reprodukciju, često popraćeno promjenom mimike lica, koja oslikava ujedno i primarni, nepatvoreni odnos prema seksu, temeljem osobnog proživljenog iskustva i/ili društveno implementiranih vrijednosti. 

Seksualnost često predstavlja presliku socijalnih odnosa unutar mikro i makro socijalne zajednice, neraskidivo je vezana uz cjelovito zdravlje i vitalnost, određena često anatomijom, biološkim promjenama unutar tijela tijekom životnih ciklusa, uključujući percepciju sebe, ali i drugih, i to kroz misli, fantazije i ponašanje bilo kroz dnevni i/ili kroz spolni ritam. Uobičajeno spolno ponašanje uključuje seksualnu privlačnost druge osobe, uz strast i osjećaj ljubavi prema njoj i ostvarivanje intimnog zadovoljstva i sreće, uz očekivano zadovoljstvo i užitak za sebe i partnera, stimulacijom primarno spolnih organa, uključujući i penetrativni spolni odnos. 

Seksualnost je neupitno važan čimbenik u međuljudskim odnosima i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže cjelovitog zdravlja. Upravo temeljem ovih činjenica i važnosti uloge seksualnog zdravlja i zadovoljstva Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira seksualno zdravlje i zadovoljstvo kao temeljno pravo svakoga pojedinca u ostvarivanju uravnoteženosti cjelovitog zdravlja, s implikacijama na život svakog pojedinca, para, obitelji ali i cijele zajednice. Temeljem toga seksualno zdravlje treba sagledavati afirmativno, s pozitivnim podržavajućim odnosom prema ostvarivanju seksualnog zadovoljstva unutar sigurnih uvjeta, kako fizičkih tako i psihičkih; bez osuđivanja, diskriminacije, zlostavljanja i nasilja. Seksualno zdravlje koje se ogleda u osobnom zadovoljstvu ima nesumnjivo izrazito važnu ulogu u kvaliteti života žena, ali i posljedično njihovih partnera tijekom razdoblja ulaska u razdoblje hormonske tranzicije, perimenopauze-menopauze koju ponajviše obilježava promjena fluktuacije gonadalnih steroida, pad njihove ukupne razine s posebnim naglaskom na pad estrogena. 

ulla kolumna

Promjenom razine hormona tijekom vremena posljedično dolazi do fizičkih, emocionalnih promjena koje uzrokuju i socijalne reperkusije, koje žene bilježe ne samo kroz disfunkciju u dnevnim životnim aktivnostima zbog objektivnih promjena u fiziološkim funkcijama, već s posljedično socijalnim poremećajima zbog objektivnih i subjektivnih promjena koje se zbivaju tijekom ovog životnog razdoblja. Provedena istraživanja diljem svijeta ukazala su na važnost seksualnog zadovoljstva tijekom razdoblja perimenopauze, menopauze, ali i u starijoj životnoj dobi. Na seksualnu želju utječu brojni biološki čimbenici: cirkulirajuća razina hormona i neurotransmitera, i iznimno je važna cirkulirajuća razina testosterona koja je 10 puta niža u žena nego u muškaraca. 

Ulaskom u tridesete početak je objektivne promjene ovarijske rezerve, tada započinje pad stvaranja DHEA. Ulaskom u pedesete bilježi se gubitak od 60% cirkulirajuće vrijednosti. Upravo ovaj pad osnovni je pokretač niza negativnih subjektivnih simptoma koja se javlja tijekom peri i menopauze (vazomotorne tegobe/valunzi, gubitak mišićne i koštane mase, vulvovaginalna atrofija s posljedičnom seksualnom disfunkcijom). Zabilježeni pad u izravnoj je korelaciji s padom i promjenom spolne želje kod žena. Drugi iznimno bitan čimbenik u žena je odnos povjerenja i prisnosti s partnerom, njihovo održavanje predstavlja bitan čimbenik u kvaliteti partnerskih odnosa. 

Fiziološke promjene koje dovode do anatomskih promjena sustavnog pada razine gonadalnih steroida uzrokom su trajnih promjena vaginalnog kolagena, elastina i mukoze s posljedičnom vaginalnom atrofijom, regresijom malih labija, retrakcijom introitusa i prominencijom uretralnog otvora, stanjena kože vulve uz gubitak stidnih dlačica. Opisane promjene u izravnoj su korelaciji s osjećajem svrbeži, iritacije, nelagode i boli različitog stupnja što u konačnici dovodi do negativnog stava prema penetrativnom odnosu uz dodatne emocionalne demotivacije s mogućom promjenom partnerskih odnosa. Navedene promjene stidnice i rodnice uz promjene koje bilježi žensko tijelo uslijed pada razine hormona dovodi do osjećaja gubitka ženstvenosti, nezadovoljstva, nelagode, a neugoda i bol prilikom penetrativnog odnosa dovodi do trajne promjene percepcije vlastite spolnosti odnosno "self imagea" u seksualnom smislu, uz razvoj trajnog gubitka i tuge koje impliciraju gubitak spolnog identiteta, ali i gubitak životne vitalnosti.

ulla kolumna

Pojavnost u promjeni spolne želje u izravnoj je korelaciji s dobi u oba spola, sa značajnim naglaskom kod žena, i bilježi podjednaku promjenu u različitim kulturama i populacijama. Uvođenje razgovora o spolnoj aktivnosti o dinamičkim promjenama koje se zbivaju u oba spola često biva zanemarivana uslijed nedostatka vremena, nedovoljne prosvijećenosti, osobnog stava prema starenju i manjka educiranosti te osjećaja nelagode i srama pacijenata, zatim i socijalnog okruženja te kulturološkog nasljeđa okoline. Neumješnost u komunikacijskoj naobrazbi, uz nedostatak temeljnih znanja o problematici, osobne kulturološke predrasude i pristranost liječnika ključne su zapreke u dobroj svakodnevnoj kliničkoj praksi. 

Psihosocijalni činitelji seksualnog zdravlja 

Kvaliteta partnerskog odnosa zrcalna je slika percepcije kvalitete života žene što je i u izravnoj korelaciji sa seksualnom disfunkcijom kod žena (FSD female sexual dysfuction). Emocionalna bliskost uz povezanost i ulogu partnera obostrano je važna u smislu interesa i prisutnosti koje određuju kvalitetu i trajanje veze, posljedično i cjelovito i seksualno zdravlje. 

Utjecaj menopauzalne seksualne disfunkcije na partnera 

Seksualni ekvilibrij iznimno je važan u kvaliteti partnerskog odnosa kao i za interakciju isprepletenih seksualnih funkcija partnera. Stoga se seksualna disfunkcija bilo kojeg partnera neminovno odražava i na onog drugog. FSD snažno utječe na emocije i međusobne odnose partnera poput spojenih posuda, odnosno recipročno se bilježi da disfunkcija jednog partnera izravno utječe na dinamiku ponašanja drugog. Bol, nelagoda, fizičko izmicanje tijekom odnosa zbog čimbenika boli, nelagode i straha od pojave boli, imaju izravni utjecaj na libido i erektilnu funkciju, odnosno na seksualnost partnera. 

Istodobno će erektilna disfunkcija kao i bilo koja druga disfunkcija kod muškaraca imati posredni utjecaj na ženin libido. Neminovno dolazi do uzajamnog pada libida, gubitka uzbuđenja, orgazma i osjećaja zadovoljstva uz istodobni porast straha od odbijanja i općeg seksualnog zadovoljstva. Koncept seksualnog ekvilibrija mora nužno uključiti moguće emocionalne i interpersonalne alteracije. Prijevremena ejakulacija kao i nemogućnost postizanja adekvatne erekcije ključni su problemi muškaraca ulaskom u 50-e, kao posljedica temeljne osovine naše seksualne kulture da se seksualno zadovoljstvo isključivo temelji na penetrativnom odnosu. 

ulla kolumna

Izlaza ima!

Terapeutski naglasak je usmjeren na primjenu lokalne estrogenske terapije u obliku vaginalnih ovula, krema ili vaginalnog prstena koji oslobađaju estrogen koji istodobno ima blagotvorni pozitivan i dugotrajniji učinak na kvalitetu odnosa (dispareuniju) uzorkovanu opisanim promjenama suhoće (vulvovaginalnom atrofijom VVA) uz evidentno poboljšanje kvalitete života. Strah od mogućih zdravstvenih reperkusija u žena kod kojih primjena sistemske hormonske terapije nije izbor, otvorio je vrata primjeni niza lubrikanata, ovlaživača kao i primjenu radiofrekvencije uz evaporizaciju, mikro-ablativnog frakcioniranog CO2 i ne-ablativnog Erbium YAG lasera, u liječenju VVA simptomatologije. 

Seksualnost je dio našeg cjelovitog zdravlja, iznimno slojevit fenomen determiniran spolom, dobi, biologijom, s brojim zrcalnim slikama odnosa unutar obitelji, društva, izravno vezan uz refleksije društva i socijalnih prilika. Podliježe promjenama unutar naših bioloških ciklusa, odraz vitalne energije, uključuju percepciju sebe, ali i drugih kroz ponašanje, misli i fantazije. Dobra seksualna funkcija neraskidivo je vezana s partnerskim odnosima, kvalitetnijim životom, ali i dugovječnošću. 

Temeljem brojnih provedenih studija oko 50% žena u postmenopauzi, odnosno oko 10% svjetske populacije bilježi promjene tijela usko vezane uz suhoću stidnice i rodnice, noseći u tišini osjećaj stigmatizacije, oslabljenog libida, manjka uzbuđenja, disfunkcije orgazma i dispareunije, gubitka vitalnosti, mladosti time i životne energije. Usprkos brojim tehnološkim dostignućima i razvojem modernog društva kao i dostupnim i sigurnim lijekovima i metodama, većina ih žena ne koristi i tako produbljuje već narušenu sliku o vlastitom tijelu, ali i partnerske odnose. Osnova je osjećaj srama i nelagode koju tema seksualnosti izaziva u liječniku i pacijentici. Društveni odnosi diktiraju tabuizirani postulat održane spolne aktivnosti muškarca kroz sva životna razdoblja, podržavajući tu sliku kroz medijski konzumerizam. Istina je bitno drugačija - nemogućnost odgovarajućeg odgovora na seksualni podražaj i kod muškaraca stvara osjećaj gubitka samopouzdanja uz anksioznost prilikom ulaska u spolni odnos.

Namjera je ovim tekstom ukazati na važnost seksualne funkcije kao dijela cjelovitog zdravlja, unaprijediti znanje i pristup onih koji brinu o zdravlju postmenopauzalne žene i potaći ih na razgovor kojim će razotkriti uzroke seksualne disfunkcije i ispravno usmjeriti liječenje.

ulla marton kolumna

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

ulla marton kolumna

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.