Osim lijekova i fitoterapije, povišene masnoće u krvi jako dobro možete držati pod kontrolom ako jedete pravu hranu. Dr. Ksenija Krajina Pokupec donosi vam zabranjene i dozvoljene namirnice te niz drugih savjeta

prehrana protiv kolesterola

Zabranjene namirnice: masnoće životinjskog porijekla, vrhnje, žumanjak, iznutrice, sve pohano i pečeno, avokado, krute masti, šećeri, sladoled, palmino i kokosovo ulje, bijelo brašno, prženi krumpir, kukuruz, lisnato tijesto, čips i kokice, sirevi s više od 25% masnoće i mesne konzerve.

Dozvoljene namirnice: bijelo meso, malo krtog crvenog mesa, obrano mlijeko, jogurt, sve kuhano, pirjano i sirovo, voće i povrće, maslinovo i suncokretovo ulje, plava riba, bakalar, losos, tuna, srdela, ulje kukuruznih klica, soja, integralno brašno, zob, raž, mahunarke, graham kruh, sezam, svježi sirevi, češnjak, luk, poriluk, mrkva, zelena salata, đumbir, orasi, šitake gljive, citrusi.

Češnjak sadrži aliin i alicin, grah, bob i piskavica sadrže biljna vlakna, a jabuka i mrkva pektin i beta karoten i E vitamin te serotonin za sitost, sezam i zelena salata te krastavci i cvjetača fitosterole, a kopriva, maslačak, timijan, čubar u bogati kalcijem.

Borovica sadrži antocijane, kurkuma u curry začinu kurkumin, gljive šitake sadrže lentinan.To sam vam napisala da vidite kako su namirnice i biljke ispitane kao i voće i povrće. Dakle, ništa nije izmišljeno niti slučajno, već je potkrijepljano znanstvenim ispitivanjima te je dokazano da ove ljekovite tvari aktivno sudjeluju u snižavanju kolesterola. Stoga toplo preporučam i dijetu s manje masnoća (a ako su povišeni trigliceridi morate smanjiti unos škroba i šećera - kruh, riža, krumpir, slatkiši, tjestenina) i fitoterapiju i tjelesnu aktivnost te promjenu prehrane. Tek onda, ako vam nikako ne ide i ako vam je kolesterol i dalje visok, u dogovoru s liječnikom počnite s nekim od klasičnih lijekova. I dalje pazite na prehranu jer niti jedna tableta nije čudotvorna ako u sebe utrpavate masnu i slatku hranu.

Detalje pročitajte u stručnoj kolumni dr. Krajine Pokupec: Kako smanjiti masnoće u krvi?

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.