Ako glavobolje od kojih patite nisu uzrokovane nekim složenim kliničkim uzrokom (tumorom, upalom, virusom, povišenom temperaturom ili sl.), već su tek rezultat svakodnevnog stresnog života, napetosti, previše sjedenja i nekretanja, donosimo vam praktične savjete naše aromaterapeutkinje Klare kako si pomoći prilikom napada glavobolje

žena, glavobolja

Ako imate problema s glavoboljom, eterična ulja koja svakako trebate imati u kućnoj apoteci su: lavanda prava, bosiljak metil-kavikol, paprena metvica, ružmarin 1,8 cineol i mandarina.

Prvi korak: svi smo različiti, a na različite načine se nosimo i s boli. Kod glavobolje nekima se povraća, drugi pak osjećaju pulsiranje u glavi (ili nekom njenom dijelu), nekima treba tišina i mrak... Ipak, svima treba opuštanje i mir. Za ugodno opuštanje nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande prave i mandarine stavite u aroma lampicu. Pokušajte dugo i duboko udisati i izdisati. Udišite fina ulja, a izdišite napetost, stres, strah... Ponavljajte 10-tak minuta.

Drugi korak: ako prva linija obrane, tj. udisanje ulja, ne bude dovoljna, slijedi obrana drugi dio - nanošenje mješavina na bolno mjesto. U mješavinu od biljnog ulja (badema i makadamije), 10ml, dodajte 8 kapi bosiljka metil-kavikol, te 5 kapi metvice paprene. Ova ulja ublažit će bol, potaknuti cirkulaciju, ali i nježno hladiti. Efikasnije i brže bit će, naravno, ako uz nanošenje ulja, koristite i aroma lampicu, te udišete ulja koja umiruju.

Treći korak: ponekad smo toliko u grču i osjetljivi da i ne primijetimo koliko nam je tijelo (prvenstveno mišići leđa i vrata), napeto i stisnuto. Faza obrane tri, ako ne pomažu prve dvije, zahtijeva dodatni par ruku, prijateljicu, supruga, sestru, mamu... Slijedeću mješavinu nježno neka utrljaju na bolno mjesto, ali i na područje vrata i ramena. Dodir liječi, svi znamo, a topli dodir s namjerom da nam olakša bol, najbolji je analgetik. 

Mješavina se utrljava postepeno od nježnog pa polako sve jače (naravno da ne boli pretjerano), posebno izmasirajte mjesta gdje su se smjestile spazme. Masirajte i prednji dio vrata, uši, kost lubanje, sljepoočnice i tjeme, nježno, te čelo. Prema reakciji vidjet ćete gdje osobi najviše odgovara i na tom mjestu ostanite nešto duže. Toplina ruku, djelovanje ulje vrlo brzo dat će rezultat. Mješavina za ovu masažu je: u 10ml lješnjaka (potiče cirulaciju), dodajte 6 kapi ružmarina 1,8 cineol, 5 kapi bosiljka metil-kavikol, 7 kapi mandarine.

Na glavobolju općenito možemo utjecati redovitom tjelovježbom jer će ona potaknuti cirkulaciju u tijelu i otplavljivanje toksina. Boravite na zraku, svaki dan, barem 30 minuta. Svježi zrak razbistrit će misli, otpustiti stres i nelagodu koju ste nakupili. Pravilna prehrana također je jedan od uvjeta zdravlja. Briga za sebe počinje sada, nikako kasnije kad smo već bolesni. Stoga, zašto ne danas već učiniti nešto za svoje zdravlje?

Napomena: trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti eterična ulja, pogotovo ne metvicu paprenu i bosiljak metil-kavikol. Isto se odnosi i na osobe s visokim krvnim tlakom.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.