Bez obzira na informacije, edukacije, razvoj znanosti i dostupnost cjepiva, rak vrata maternice i dalje ostaje veliki medicinski problem, s brojnim posljedicama za reproduktivno i zdravlje žena u cijelosti. Unatoč brojnim programima prevencije i uvođenjem obaveznih dijagnostičkih pregleda, bilježi se novih 60.000 slučajeva godišnje u Europi

rak vrata maternice

Suvremenim razvojem znanosti dobili smo cjepivo kojim je moguće postići ono čemu svi težimo: eliminiranje raka kao smrtonosne bolesti. Danas uistinu ne bismo smjeli bilježiti smrti od raka vrata maternice, ali ni od raka stidnice, rodnice, analnog otvora i jednjaka, svih prouzročenih spolno prenosivim humanim papiloma virusom, odnosno HPV-om. Rak vrata maternice po pojavnosti se ubraja u treći rak ginekološkog porijekla. Unatoč brojnim programima prevencije i uvođenjem obveznih dijagnostičkih pregleda, godišnje se u Europi bilježi 60.000 novih slučajeva.

Uvidom u nacionalni registar za rak 2018., u Hrvatskoj je od posljedica raka vrata maternice umrlo 125 žena. U Hrvatskoj godišnje obolijeva prosječno 156 žena na njih milijun. Rak vrata maternice možemo spriječiti i na vrijeme liječiti i danas ne bismo smjeli bilježiti niti jedan gubitak žena u borbi s genitalnim rakom uzrokovanim HPV infekcijom. Također, ne bismo smjeli bilježiti niti niz kratkoročnih i dugoročnih posljedica na cjelovito i na reproduktivno zdravlje uzrokovanih nizom terapeutskih postupaka s ciljem spašavanja života žena (operativni zahvati, kemoterapija, zračenje).

rak vrata maternice

Sagledavanje mogućih posljedica provođenja terapeutskih postupaka mora biti iznimno jasno. Započnimo sa strahom od operativnog zahvata i njegova ishoda, kao i straha za osobno preživljavanje. Tu su i dugoročne posljedice koje uključuju ostvarivanje roditeljstva ili provođenja daljnjih terapija (zračenje, kemoterapija) s nizom emocionalnih i psihosocijalnih posljedica za ženu i njezina partnera/ricu. Samo liječenje u goloj borbi za ozdravljenje često kao posljedicu ima djelomični, privremeni ili trajni gubitak radne aktivnosti, fizičkog sakaćenja, ali i gubitak društvenog ostvarenja.

rak vrata maternice

Rak grlića maternice oblik je raka koji je najjednostavnije spriječiti jer raste i napreduje sporo. Promjene su vidljive pogledu tijekom ginekološkog pregleda uz dostupnost relativno rane i jednostavne dijagnostike. Nažalost, ne bilježi se tendencija pada broja oboljelih te je danas još uvijek rak grlića maternice jedan najčešćih oblika raka u Europi, a dobna pojavnost je sve mlađa. Usprkos brojnim mogućim dostupnim informacijama putem pisanog tisak, elektronskih medija, društvenih mreža i jasno provedenim zdravstvenim edukacijama, rak vrata maternice ostaje veliki javno zdravstveno medicinski problem, sa svim svojim posljedicama za reproduktivno i zdravlje žena u cijelosti.

Provođenjem programa cijepljenja protiv HPV virusa djevojčica, ali i dječaka, kao i provođenjem redovitih preventivnih pregleda, on se definitivno može staviti u okvire najmanje moguće pojavnosti, s ciljem očuvanja ženskog, ne samo reproduktivnog već i cjelovitog zdravlja.

rak vrata maternice

Uzročnik raka vrata maternice, ali i vrata stidnice, rodnice, analnog otvora i jednjaka je HPV – humani papiloma virus koji je spolno prenosiv. Za suzbijanje njihovih pojavnosti potrebno je provođenje edukacije ne samo žena s ciljem usvajanja brige o svom tijelu i zdravlju, već i prenošenje znanja o odgovornom spolnom ponašanju muškarca i žena. Promjena društvenih odnosa, promjenom u odnosu prema spolnosti, bilježi se veća pojavnost stupanja u sve ranije spolne odnose uz veću promjenu spolnih partnera.

Navedene promjene ne prati primjerena društvena edukacija o odgovornom spolnom ponašanju u kojem štitimo sebe, ali i naše spolne partnere. Strah od trudnoće je jedini temeljni strah koji najčešće bilježe spolni partneri dok je svjesnost o mogućim spolno prenosivim bolestima izrazito mala, time i korištenje primjerene zaštite tijekom spolnog odnosa.

Preventivni program procjepljivanja definitivno donosi zaštitu, ne samo od pojavnosti raka vrata maternice, već i rodnice, stidnice, analnog otvora i ždrijela, dok redoviti odlazak na preglede omogućuje rano postavljanje dijagnoze i izlječenje uz očuvanje cjelovitosti reproduktivnog i zdravlja u cijelosti.

ulla marton rak vrata maternice

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

ulla intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/

https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.