Najnovije istraživanje predstavljeno na konferenciji American College of Cardiology, pokazalo je kako grickanje jedne šake grožđica tri puta dnevno kroz nekoliko tjedana, pomaže osobama s blago povišenim krvnim tlakom

grozdjice

Prvo kliničko istraživanje koje je izmjerilo učinak grožđica na krvni tlak uključilo je 46 osoba s dijagnosticiranom predhipertenzijom. Njihov je krvi tlak varirao od 120 sa 80 milimetara žive (mm Hg) do 139 sa 89 mmHg, odnosno bio je nešto viši od normalnih vrijednosti.

U usporedbi sa skupinom sudionika koji su grickali kekse ili krekere, skupina osoba koja je grickala grožđice imala je značajan pad vrijednosti krvnog tlaka - u nekim slučajevima čak i smanjenje sistoličkog tlaka za 10.2, odnosno 7% kroz 12 tjedana istraživanja.

Znanstvenici ističu kako razlog ovog blagotvornog učinka grožđica na krvi tlak leži u visokoj razini kalija koji se nalazi u osušenom grožđu. "Grožđice su iznimno bogate kalijem, koji je poznat po spuštanju krvnog tlaka", rekao je Harold Bays, medicinski direktor Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center. "Također su dobar izvor antioksidanata, što može promijeniti biokemiju krvnih žila, čineći ih manje ukočenima, a to ujedno snižava krvni tlak.", dodao je.

Količina od otprilike 60 grožđica sadrži jedan gram vlakana i 212 miligrama kalija. One se često preporučuju kao dio dijete bogate vlaknima za snižavanje krvnog tlaka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.