CIN - cervikalna intraepitelna neoplazija, postao je veliki problem djevojaka i žena, ali i cjelokupnog društva. Broj žena s promjenama na cervixu - vratu maternice, koje dijagnosticiramo kao CIN 1, CIN 2 ili CIN 3, u stalnom je porastu. Biljni pripravci doprinijet će jačanju vašega imuniteta, pa tako pomoći organizmu u borbi protiv CIN-a i HPV-a

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

zena, cin i hpvŠto su CIN i HPV?

U nastanku promjena na cervixu (vratu maternice) sudjeluje veliki broj papilloma virusa. Virus ulazi u stanice koje izgrađuju sluznicu rodnice i vrata maternice i tu se umnožava i uzrokuje upalne promjene. Manifestnu infekciju HPV-om ginekolog često može vidjeti i golim okom ili pod kolposkopom. No, stvarni dokaz o postojanju infekcije HPV-om je tehnika tipizacije virusa. Ti virusi se međusobno bitno razlikuju pa je teško pronaći cjepivo koje će jednako dobro potaknuti cjeloviti imunološki sustav da se bori protiv HPV-a (Humanog papilloma virusa).

Od 150 papilloma virusa znanstvenici su zasad dešifrirali njih osamdesetak. Obilježili su ih brojevima i podijelili u skupine niskog, srednjeg i visokog stupnja rizika u nastajanju karcinoma vrata maternice. Prema tim nalazima razlikujemo CIN 1 kao oblik lakše displazije uz prisutnu diskariozu i upalne stanice, zatim CIN 2 - srednja displazija, diskarioza, moguća atipija i hiperkromazija jezgara te CIN 3 kao oblik teške displazije, atipije, hiperkromazije, ali i mitoza stanica (ovim promjenama pripada i CIS - Carcinoma in situ koji se može, ali i ne mora razviti iz promjena koje mu prethode). 

Širenje virusa

Htjela bih ovdje istaći jednu važnu činjenicu, a to je da svi humani papilloma virusi nastanjuju kožu i sluznicu našeg organizma još od rane mladosti. Nađeni su i kod djevojaka koje još nisu imale spolne odnose jer se nalaze i u području anusa (kod mladića u području skrotuma). To znači da se HPV ne prenosi isključivo spolnim putem (iako je seks najučestaliji i najpoznatiji način zaraze)! Virus se širi neposrednim dodirom sa zaraženom kožom ili sluznicom, a od izlaganja virusa pa do zaraze obično prođe i do 3 mjeseca. To je važan podatak za sve djevojke, a i mladiće da najkasnije 3 mjeseca nakon prvog spolnog odnosa posjete ginekologa (mladići urologa). Ginekolog će napraviti Papa test i uz to i HPV tipizaciju (po metodi PCR) da saznamo o kojem se tipu virusa radi. 

Otkrivanje i kontrola

Otkrivanje visokorizičnog HPV-a prije nego je uzrokovao promjene na stanicama vrata maternice čuva i zdravlje i život. A do tada je najbolji lijek prevencija i fitoterapija tj. terapija ljekovitim biljkama koje imaju jaka protuupalna, antivirusna i imunološka svojstva. Nakon terapije teško je reći je li virus uklonjen iz organizma u potpunosti. Ispravnije će biti ako kažemo da se HPV u organizmu liječenjem smanjio na takvu razinu da ne uzrokuje bolest pa ga i Papa test ne otkriva. Nažalost, život s HPV-om zahtijeva stalni nadzor i redovite kontrole svakih 6-12 mjeseci, a što se tiče trudnoće - HPV nema izravnog utjecaja na ishod i tijek trudnoće.

No, unatoč negativnom Papa testu i trenutnom pobjedom našeg organizma nad virusom, HPV nastavlja živjeti u okolnom naizgled zdravom tkivu i opet se može aktivirati u slučaju pada imuniteta zbog jakog emocionalnog stresa, alkohola, velike iscprljenosti, loše prehrane, viroze i sl. Zbog toga su neke od ljekovitih biljaka koje djeluju protiv stresa, te smiruju i opuštaju organizam, neizostavni dio čajeva i tinktura koje pripremam protiv CIN-a.

zena, intimno zdravljeTipovi HPV-a

- Papilloma virusi niskog stupnja rizika - 6, 11 , 42 , 43 , 4 (Povezani češće s bradavicama)
- Papilloma virusi srednjeg stupnja rizika - 31, 33 ,35 , 51 , 52 , 58.
- Papiloma virusi visokog stupnja rizika - 16, 18 , 25 , 56 (Povezani s rakom vrata maternice)

Žene češće imaju visokorizične, a muškarci niskorizične tipove virusa.

Preventiva i terapija

- promjene na zahvaćenom tkivu mogu se ukloniti krioterapijom, spaljivanjem ili kirurškim putem
- na zahvaćeno mjesto nanosi se lijek, npr. Interferon
- potrebno je liječiti oba partnera istodobno
- kod preinvazivnog raka (Carcinoma in situ ) radi se konizacija, kirurško ili lasersko uklanjanje zahvaćenog tkiva vrata maternice u obliku konusa 
- prakticirati siguran seks upotrebom kondoma
- ne upuštati se u spolne odnose prije 18. godine i ne mijenjati partnere
- redoviti kontrolni pregledi kod ginekologa
- ne koristite prijateljičino donje rublje niti tuđi ručnik za intimnu higijenu
- smanjite stres i preventivno čuvajte svoje zdravlje (prestanite pušiti)

Fitoterapija

Terapiju protiv CIN-a (uz potvrđen ili ne HPV) pripremam individualno, za svaku osobu posebno jer se i ljekovite biljke i doza razlikuju ovisno o dijagnozi od CIN-a 1 do CIN-a 3.

Do sada su se izuzetno uspješnim pokazale imunološke biljke: neven, imela, kadulja. Uz njih je potrebno da se u čaju i biljnim kapima nađu i protuupalne biljke - sljez, majčina dušica, rimska kamilica, kopriva, te biljke koje smanjuju stres: lavanda, matičnjak, glog. Dodatno će pomoći i gospina trava, kopriva crvena djetelina ....

sretna zenaČaj i kapi je potrebno trošiti najmanje 6 mjeseci, a nakon ginekološkog pregleda i ponovljenog Papa nalaza odlučujem o nastavku terapije.

Uz čaj i biljne kapi koji se piju, obavezan dio terapije je i tampon koji se stavlja u rodnicu svaku drugu večer. Tampon se namoči mješavinom ulja od 5 vrsta protuupalnog i antivirusnog bilja, a za vrijeme mjesečnice se ne koristi, jer je najbolje da se krv sa svim upalnim sadržajem (detritusom) izluči iz organizma na uložak. Kod nekih djevojaka i žena umjesto uljnog tampona pripremam odgovarajuću mast s ravensarom, melisom i drugim antivirusnim biljkama. 

Ova terapija je logična (borimo se protiv virusa jačanjem vlastitog imuniteta,smanjujemo upalu protuupalnim biljem i smirujemo stres i strah), prirodna, bez nuspojava i kontraindikacija. Stvarala sam ju godinama i do danas su bez simptoma bolesti i one pacijentice koje sam liječila prije 17 godina. Mogu reći da je terapija po rezultatu izlječenja gotovo 100 %-tna - kažem "gotovo" jer netko prerano prekida terapiju ili je neredovit, no u odabiru ljekovitog bilja potrebno je da vas vodi i prati liječnik fitoterapeut i potrebno je biti strpljiv i redovit u terapiji.

Bolest nije došla preko noći pa tako neće ni proći. Najvažnije je da počnete terapiju što ranije jer svako odgađanje vodi dodatnim komplikacijama. Virus se može povući i sam, no bolje je provesti terapiju preventivno i preduhitriti napredovanje bolesti.

Vitamini i „higijena" života

Vitamini svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu revitalizaciji oštećenog imunološkog sustava , pa uz folnu kiselinu i fermentirane mliječne proizvode izbalansirajte svoju prehranu s vitaminima C, E i B kompleksa. Preporučam i đumbir i češnjak.  

Povremeno tijekom terapije uronite i u kadu s toplom vodom u koju ste dodali eterično ulje borovice, eukaliptusa, lavande i malo čajevca. 

Nepušenje, svakodnevne šetnje ili tjelovježba također će pridonijeti smanjivanju stresa i jačanju imuniteta.

Kliničkim studijima i novijim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je djelovanje ljekovitog bilja na naš organizam i naše zdravlje.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.