Prilikom pripremanja slastica često se koristi korica agruma koja je onečišćena pesticidima. Otkrivamo kako jednostavno ukloniti većinu štetnih tvari s voća!

kako ukloniti pesticide s voca

Kako bi vaše voće, osobito naranče, limuni i ostali agrumi čija se kora često koristi u pripremanju kolača bila što čišća, važno ih je dobro oprati. Obična voda, nažalost, ne može ukloniti pesticide i vosak kojima se voće tretira, ali zato postoje neki trikovi kojima vrlo jednostavno možete ukloniti većinu štetnih tvari s voća. Najbolje rješenje je da kupujete eko (bio) voće, ali ako ne možete isprobajte jednu od navedenih metoda za temeljito čišćenje voća, ali i povrća.

Voće najprije operite dobro pod mlazom tople vode, a zatim isprobajte jednu od metoda uklanjanja pesticida, voska i ostalih nečistoća.

1. Namakanje voća u soda bikarboni

Oprane agrume stavite u veću zdjelu napunjenu vodom, dodajte malo soda bikarbone i ostavite ih tako namočene 2-3 sata. Zatim voće ponovo dobro isperite pod mlazom tople vode.

2. Namakanje voća u kipućoj vodi

Oprane agrume nakratko stavite u kipuću vodu, a zatim ponovo dobro isperite pod mlazom tople vode.

3. Namakanje voća u slanoj vodi

Oprano voće ostavite pola sata u slanoj vodi, a zatim dobro isperite. Na količinu od pola litre vode dodajte 2 žlice morske soli.

4. Namakanje voća u mješavini vode i octa

Kao i u slanoj vodi, oprano voće ostavite neka odstoji pola sata u mješavini vode i octa. Omjer neka bude 3:1 u korist vode.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Instagram: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.