U preventivi i terapiji odlučite se za fitoterapiju koja je do sada dala odlične rezultate, a bez ijedne štetne nuspojave. Mastopatija se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi djevojke i žene, no najviše je izražena u klimakteriju. Isto tako simptomi se javljaju i za vrijeme menstrualnog ciklusa - piše dr. Ksenija Krajina Pokupec

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Jajnici su endokrine žlijezde koje u žena luče ženske spolne hormone, a ti hormoni djeluju na dojke. Tkivo naših dojki izuzetno je osjetljivo i neobično živo reagira na razinu ženskih spolnih hormona. Kako ta razina oscilira iz mjeseca u mjesec, tako reagiraju i žljezdano i vezivno tkivo dojki. Tijekom svakog menstrualnog ciklusa dojke nabreknu. Za vrijeme upala i procesa koji vode do bujanja vezivnog tkiva, u dojci nastaju veće ili manje ciste pa govorimo o cističnoj mastopatiji.

Simptomi mastopatije

Glavno je obilježje mastopatije bujanje veziva i epitelnih stanica sa stvaranjem cista ili fibroma tj. fibroadenoma. Dojke su povećane, na opip bolne, palpiraju se tvrde kvržice, posebno u gornjem vanjskom kvadrantu dojke, a i pazušni limfni čvorovi mogu biti otečeni. Bez obzira radi li se o hormonalnom poremećaju, jačem utjecaju estrogenih hormona ili prekancerozi, mastopatija nije bezazlena pojava te su potrebne redovite kontrole - ultrazvuk i mamografija.

U preventivi i terapiji odlučite se za fitoterapiju koja je do sada dala odlične rezultate, a bez ijedne štetne nuspojave. Mastopatija se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi djevojke i žene, no najviše je izražena u klimakteriju. Isto tako simptomi se javljaju i za vrijeme menstrualnog ciklusa.

grudi, mastopatijaČaj protiv mastopatije 

Redovito kroz 6 mjeseci (po potrebi dulje ili kraće vrijeme) pijte čaj od: nevena, zlatnice, kamilice, suručice, matičnjaka, maline i vrkute. Diuretskim djelovanjem bilja pojačat ćemo lučenje viška tekućine koja se nakuplja u međustaničnom prostoru i tako smanjiti nebreklost i bol. Druge biljke imaju smirujuće i imunološko djelovanje što je važno zbog djelovanja na ciste i njihovo smanjivanje i nestanak. Redovito kroz pola godine trošite litru čaja dnevno uz biljne kapi od imele ,nevena i koprive.

Krema i oblozi za dojke

Dojke izvana treba namazati kremom protiv mastopatije, na bazi nevena, lavande, borovice ili maslačka tj.na bazi onog ljekovitog bilja koje se odabire i kombinira prema stupnju mastopatičnih promjena. Mazati treba obje dojke i pazuhe dva puta dnevno.

Oblog - uz kremu si povremeno možete napraviti i oblog od ribanog celerovog korijena. Nakon obloga dojke obavezno namazati i zaštiti uljem ili kremom.

Još nekoliko savjeta za ublažavanje tegoba 

Uz redovitu terapiju s čajem,biljnim kapima i kremom protiv mastopatije hranite se raznoliko i sa što manje zasićenih masnoća. U prehrani smanjite i unos soli. Ako ste u strahu ili loše spavate zbog napetosti i bolova , u stresnoj ste situaciji, popijte navečer čašu toplog mlijeka s medom i 40-50 kapi tinkture odoljena - valerijane.

Izbjegavajte teške fizičke poslove u kojima se naprežu vaše ruke i prsni mišići, lagano vježbajte jogu (ili nešto drugo) i mislite pozitivno. I opustite se, jer su sve moje pacijentice za sada odlično. Više nemaju mastopatiju, nemaju ciste, niti fibroadenome.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.