Početkom 2014. godine sam se udala, što je definitivno bio jedan od najljepših dana u mom životu - sve je bilo apsolutno savršeno i baš onako kako smo moj zaručnik i ja htjeli. Vjenčanje sam planirala sukladno menstrualnom ciklusu, a kad počneš planirati događaje sukladno mengi, znaj da si duboko u problemima i to svakoj ženi treba biti alarm za uzbunu

intimina valerija kolumna

U ljeto 2014., nakon što sam privela i posljednji poslovni projekt kraju, moje tijelo je krahiralo. Doživjela sam tzv. sindrom kroničnog umora, a štitnjača je usporila s radom, odnosno TSH je bio u gornjim granicama, pa mi je dijagnosticirana subklinička hipotireoza. Tijelo je bilo izmučeno, nisam mu dala disati, samo sam radila i radila. S obzirom na to da nisam doživotno htjela uzimati lijekove za štitnjaču, posegnula sam za alternativnim metodama, pa sam posjetila dr. med. Sanju Toljan, anesteziologinju o kojoj sam čitala da se sada bavi hormonima. Dr. med. Toljan mi je savjetovala da idem rano na počinak, već između 21 i 22 sata te da ustajem rano, već između 5 i 6 sati ujutro. Prepisala mi je i niz suplemenata koji su mi trebali pomoći sa spavanjem i opuštanjem, kao što su B kompleks, Omega 3 masne kiseline, magnezij, vitamin D i melatonin. 

Mjesecima sam vjerno uzimala navedene suplemente (osim melatonina za kojeg sam tada procijenila da ga ne želim uzimati), išla sam rano spavati, a ujutro bismo muž i ja rano ustajali i odrađivali laganu tjelovježbu, odnosno brzo hodanje po kvartu. Vježbala bih 5 Tibetanaca, jogu, pilates, svaku večer bih na jastuk kapala 3 do 5 kapi eteričnog ulja lavande i nekako sam s vremenom počela normalno spavati. Pri tome sam skoro ugušila mužića jer je cijela soba mirisala kao spa hotel u Provansi.

intimina valerija kolumna

Uskoro smo Ljubi i ja krenuli na IVF postupke, jer se trudnoća nije spontano događala, a kad sam došla na prvi pregled prije stimulacije jajnika, imala sam što i za čuti. Vratila se endometrioza, endometriom malo na jednom, malo na drugom jajniku. Liječnik me uvjeravao da to nije ništa bitno, praktički su me svi liječnici koje sam susretala idućih 6 godina poticali da nastavim s IVF postupcima, jer će trudnoća magično riješiti endometriozu. Naravno, sada znam da je to daleko od istine. I tako sam se ja sa suprugom upustila na višegodišnje IVF putovanje koje je bilo izazovno, bolno, iscrpljujuće, prepuno uspona i padova, gubitaka i razočaranja, a što je najgore, cijelo to vrijeme primajući lijekove za stimulaciju hranila sam endometriozu koja se skrivala duboko u mom tijelu o čemu ja nisam imala blage ideje, ali ipak tijelo je davalo znakove. Sa svakim novim IVF postupkom, bolovi su postajali sve gori, a koju god sam prehranu ili suplement probala, ništa nije pomagalo.

Posjeti travarima, bioenergetičarima, healerima

Prvo sam se nalijevala kombinacijom čajeva vrkuta-marulja, koja se na mnogim forumima naziva čudotvornom kombinacijom koja rješava bolne menstruacije, ciste, miome, endometriozu, a uz sve to regulira ciklus i potiče začeće. Pogađate, kod mene se ništa od toga nije dogodilo, meni je ispijanje vrkuta-marulja varijante pojačalo bolove i poremetilo ciklus i ovulaciju, tako da sam to ubrzo bacila u smeće. Nakon toga sam probala iridologiju, otišla sam na pregled kod jedne iridologinje koja mi je postavila dijagnozu iz zjenice oka. Pri tome mi je smiksala homeopatske kapi te sam ja to naivno počela piti, bez nekakve posebne pripreme ili istraživanja sastojaka tih kapi. To kako je moje tijelo reagiralo na homeopatske kapi, neću nikada zaboraviti. Sve je počelo vrlo brzo i vrlo naglo, nakon što bih uzela nekoliko kapi krenuli bi grozomorni bolovi i grčevi, pa sam se čak nekoliko puta vraćala iridologinji da mi mijenja “terapiju”. Naravno, svaka nova mješavina stvarala mi je nove bolove i probleme, čak do te mjere da sam zadnji put imala takav nekakav napad boli i bunila da sam mislila da propadam u bezdan. Tu sam podvukla crtu i rekla dosta, ova vrsta alternativne metode nije za mene. Bilo je tu još raznih pokušaja uzimanja biljaka za žensko zdravlje, tipa Vitex (Konopljika) koju sam religiozno uzimala preko godinu dana, medovi s propolisom i raznim biljem kao što je čuvarkuća, posjeti raznim travarima, bioenergetičarima, healerima, ali bez ikakve vajde. Niti su mi se smanjili bolovi, niti sam ostala trudna.

intimina valerija kolumna

Početkom 2016. godine imala sam jači endo-napad i završila na hitnoj, endometriom na lijevom jajniku je narastao na 7,5 cm. Bila sam očajna. Svi endometriomi iznad 4 cm zahtijevaju operativni zahvat, a moj je bio 7,5 cm. Ne samo da je bio veličine dječje glave, već mi je pritiskao i bubreg i mjehur, uzrokovao je u mom tijelu totalni dar-mar. Liječnici su savjetovali treću, hitnu operaciju, koju sam ja odbila, znajući da sam se svaki put nakon operacije osjećala sve gore. Tada još nisam znala da kirurška ablacija, metoda s kojom sam u dva navrata operirana, nije bila najbolji izbor i da bolest nije temeljito uklonjena "in the first place", ali imala sam snažan unutarnji otpor prema novoj operaciji. Onda sam ovako razmišljala: “Svaki put nakon operacije stvorile su mi se priraslice i ožiljkasto tkivo, što je uzrokovalo još više boli kad bi se bolest vratila. Zašto da to opet sama sebi učinim?”

Sloboda u izboru željene metode

Nisam htjela to prolaziti po treći put, nisam htjela dodatno narušavati ionako narušenu rezervu jajnih stanica, a imala sam i loše mišljenje o prve dvije operacije, zato što mi se bolest ionako “vratila”. Tada još nisam znala da se bolest nije vratila, nego nije nikada nigdje ni otišla, s obzirom na to da kirurška ablacija samo površinski spali bolest, a korijen ostavi unutra, što omogućuje da endometrioza dalje raste i buja svakom daljnjom menstruacijom. O tome me liječnik, ni nitko drugi, nije informirao, što je, sada znam, potpuno pogrešno u odnosu pacijent-liječnik kad je riječ o endometriozi i operativnom pristupu ovoj bolesti. Žene bi prije svega trebale biti informirane o svim mogućim metodama operacije endometrioze te imati slobodu da izaberu metodu koju žele. 

intimina valerija kolumna

Živjela sam u noćnoj mori praktički svaki dan, a simptomi su se svakodnevno pogoršavali. Svaku ovulaciju i menstruaciju završavala sam na hitnoj, nekad bi se bol manifestirala kao bol u bubregu, bila sam uvjerena da je bubrežni kamenac. Nisam ni pomislila da bi mogla biti riječ o endometriozi koja oponaša simptome napadaja bubrežnog kamenca. Naravno u međuvremenu bih bila podvrgnuta pretragama kao što su CT urografija i ultrazvuk bubrega i ništa ne bi našli. Nekad bi se bol manifestirala kao akutna bol 16 noževa u trbuhu, baš gore u želucu, da sam bila sigurna da imam napadaj gastritisa ili slijepog crijeva. Ponovno bih bila podvrgnuta nepotrebnim gastroenterološkim pretragama na kojima ne bi ništa našli. Danas znam da je u pozadini svih tih napadaja akutne boli i užasa, bila endometrioza i da je svaki put bila riječ o endo-napadima.

Kako se konačno izliječiti

Kad osoba, kao ja te 2016. godine, odbije hitnu treću po redu operaciju, njen put je trnovit, neizvjestan, ples po samom rubu. U tom mučnom razdoblju, gdje sam provodila više vremena na hitnoj nego na poslu, otkrila sam knjigu Anthony Williama "Medicinski medij - što se krije iza kroničnih i neobjašnjivih bolesti i kako se konačno izliječiti" te sam odlučila krenuti na njegov protokol koji je iziskivao puno truda, vremena, ali i novaca. Iako sam odgojena u katoličkoj vjeri, a to znači da medijima i vračevima ne treba vjerovati, bila sam očajna. Gotovo sve što je čovjek govorio i pojašnjavao oko raznih bolesti imalo je smisla za moj život, poput činjenice kako je Epstein-Barr virus krivac za razne zdravstvene tegobe, a taj virus sam preboljela s 15 godina kad sam imala teži oblik mononukleoze. Na stvari koje mi se nisu sviđale ili koje nisu imale smisla sam zažmirila, poput činjenice da Anthony William komunicira s tzv. Duhom koji mu govori što se krije iza svake bolesti ili činjenice da je izjavio da arkanđeli imaju ego i da biraju kome će pomoći. Da, takvim ljudima vjeruju osobe koje su toliko očajne da će pokušati bilo što i oglušiti se na znakove za uzbunu, samo da ozdrave. Ja sam bila ta osoba. Iako sam znala da mediji mogu biti prevaranti i u dosluhu s demonima, tješila sam se da je Anthony William ionako zagovarao unos više voća i povrća, za što sam procijenila da ne može biti ništa loše. Protokol se sastojao od vrlo kompleksne, zahtjevne i naporne rutine. 

intimina valerija kolumna

Svako jutro, natašte, pila sam sok od celera listaša, točnije 4,5 dcl. Nakon 15 minuta pila sam sok od krastavaca, barem 3 dl, nakon toga smoothie za čišćenje od teških metala: razno zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja, voće poput kruške, jabuke, manga i šumskih borovnica, hrpa dodataka prehrani koji bi trebali povući teške metale iz moje jetre, slezene i mozga, kao što su zelena magma, havajska spirulina, korijander u listićima i alge Dulse. Nakon par sati slijedila je sirova užina sastava glukoza, natrij i kalij, primjerice kelj, banana i smokve. Ručak se sastojao od ogromne salate s raznim povrćem, voćem i orašastim plodovima. Nakon par sati opet je slijedila sirova užina sastava glukoza, natrij i kalij, a za večeru sam obično jela kuhanu ili pečenu piletinu ili ribu, krumpir na pari i salatu. Uz to uzimala sam desetke suplemenata kao što su b12, cink, ester C vitamin, L-lizin, ionsko srebro, jod, suplement od koprive, i hrpu tinktura i čajeva koji su trebali staviti Epstein-Barr virus pod kontrolu poput melise, mačje kandže, koprive, korijena sladića i lista maline. 

20 raznih vrsta suplemenata i čajeva

Anthony William i njegovo učenje tvrdi da su virus + teški metali uzrok mnogih zdravstvenih problema, kako sa štitnom žlijezdom s kojom sam imala lagane probleme, tako i s endometriozom. Ovakva vrsta prehrane i konzumiranje oko 20 raznih vrsta suplemenata i čajeva, tjerala me na defekaciju šest do sedam puta na dan, uz ogromne bolove. Moje tijelo zapravo je jako brzo davalo signale da ovaj protokol nije za mene i da je suviše agresivan. Nakon svakog soka, smoothieja ili sirovog obroka, ja bih trčala na wc i obavljala veliku nuždu. Pri tome sam trpjela dijabolične bolove zbog endometrioze koja je zahvatila crijeva (tada još nisam imala pojma da mi se endometrioza proširila na crijeva op.a.). Izgubila sam opet 5-6 kilograma, možda i više. Kako sam bila članica grupe na Facebooku Medical Medium Book Support Group, tamo sam molila ljude koji su već neko vrijeme na protokolu, da mi pomognu savjetom. Oni su tvrdili da su i oni imali proljev ili česte nužde poslije obroka pet-šest puta na dan, da je to normalno jer se tijelo čisti od toksina i da će to proći za maksimalno šest, u najgorem slučaju devet mjeseci. Vjerovala sam im i nastavila biti na protokolu, a paralelno sam opet počela primjenjivati savjete dr. med. Sanje Toljan za povišen TSH koji me opet mučio. 

intimina valerija kolumna

Opet sam počela ići spavati u 21 sat, pri čemu bih obavezno kapala nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuk, počela sam rano ustajati, a i bavila sam se laganom tjelovježbom poput brze šetnje ili lagane joge. Uključila sam i magnezij, b-kompleks, selen, jod, ulje mladog zelenog oraha, jela sam bučine sjemenke i više voća i povrća i TSH se vratio u normalu, pa sam paralelno počela snimati videa na svom YouTube kanalu o svom uspjehu sa štitnjačom odnosno subkliničkom hipotireozom, jer sam uspjeh pripisivala i protokolu prema knjizi Medicinski medij, a ne samo savjetima dr. med. Toljan. Sada kad gledam unazad, vjerojatno mi je pomoglo sve pomalo, a možda je i sve bila samo slučajnost koja nije imala veze s ničim osim metodama opuštanja koje su regulirale povišeni kortizol i tako spustile povišen TSH. 

Bilo kako bilo, snimala sam videa o svom procesu na protokolu i uspjehu sa štitnjačom, iako nisam dijelila s javnošću koja je to bolest koju još uvijek pokušavam izliječiti protokolom prema knjizi Medicinski medij, a to je bila endometrioza. Osjećala sam da je ta bolest preintimna da bih o njoj javno govorila. Čekala sam veliki uspjeh, snimala sam videa vezana samo za endometriozu, ali ona nikako nisu ugledavala svjetlo dana, jer uspjeh i iscjeljenje endometrioze uz pomoć protokola nisu se događali.

***

Ako imate izrazito bolne menstruacije zbog kojih ne možete normalno funkcionirati i trebate uzimati veće količine analgetika, ako imate bolove tijekom odnosa, bolove tijekom stolice (naizmjenično zatvore i proljeve), bolnu i čestu nadutost, učestale upale mokraćnog mjehura, moguće je da imate endometriozu. 

Javite se u Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, gdje djeluje ekspertna Ambulanta za endometriozu. Pacijentice onamo šalju liječnici primarne zaštite ili se same javljaju, a kontakt email za narudžbu je: predbiljezbe.cef.gin@kbc-zagreb.hr, brojevi telefona: 01/4604 723 i 01/4604 791.

intimina valerija kolumna

Valerija Đurđević diplomirana je ekonomistica, spisateljica i supruga glazbenika Borisa Đurđevića, osnivača i autora grupe Colonia. Rođena je 02. kolovoza 1983. u Vukovaru, a iako je vlasnica dvije diplome Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koje su joj bile ulaznica u poslovni svijet, u duši je spisateljica. Osim vođenja društveno odgovornih projekata u udruzi Medijska tvornica te obavljanja poslova odnosa s javnošću u sferi politike, filma i glazbe, u zadnjih 10 godina napisala je 2 romana i stihove za više od 50 pjesama popularne domaće glazbe. 2020. godine je za pjesmu “Suzana” koju izvode Mejaši i Vigor dobila nagradu Cesarica zajedno sa skladateljem Denisom Dumančićem za Tamburaški hit godine. Jedna je od pokretačica peticije “I ja sam 1 od 10” koja je pokrenuta početkom ožujka 2022. godine, koja ima za cilj podizati svijest javnosti o endometriozi i boriti se za veća prava i bolju medicinsku skrb za sve žene oboljele od endometrioze u Hrvatskoj. Pozvali smo Valeriju Đuđević da opiše svoje iskustvo s endometriozom kroz 4 mjesečne kolumne kako bismo kroz portal femina.hr i brand Intimina koji su usko specijalizirani i senzibilizirani za ženske teme, podizali svijesti o endometriozi i na taj način pridonijeli boljitku svih žena koje boluju od ove izazovne bolesti.

Powered by

valerija intimina kolumna

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.