Svoje izglede da ostanete zdravi i da vas ne napadne sezonska ili svinjska gripa, možete povećati i odabirom prehrane. Namirnice bogate kvercetinom jačaju imunitet općenito, ali najnovija istraživanja pokazuju da imaju preventivno djelovanje upravo protiv gripe

zena boluje od gripePrvi val svinjske gripe zabilježen je u travnju, u studenome stiže drugi val, a u veljači treći. Dakako, sezonska gripa također je pred vratima. Protiv sezonske gripe, najučinkovitije je, naravno, cijepljenje, a što se tiče cijepljenja protiv svinjske gripe, većina ljudi odustaje od njega, bojeći se novog cjepiva čije nuspojave još nisu dovoljno poznate.

No pomoći si možemo i odabirom prehrane. Osim što postoje namirnice koje jačaju imunitet općenito, postoje i one koje su posebno učinkovite upravo protiv virusa gripe. To su: borovnice, brokula, špinat, salata, jabuke, crni čaj, crno vino i luk. Sve su ove namirnice bogate kvercetinom, vrlo moćnim antioksidansom za koji su, nakon istraživanja provedenima na laboratorijskim životinjama, znanstvenici dokazali da smanjuje rizik obolijevanja od gripe.

Moćan i sočan

U brojnim istraživanjima kvercetin se pokazao kao najaktivniji od većine bioflavonoida, a brojne ljekovite biljke svoju aktivnost duguju upravo njemu. Kvercetin je dobar protuupalni agens jer izravno blokira nekoliko početnih stadija upalnog procesa. Primjerice, kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina i drugih medijatora upale. Osim toga dokazano je jak antioksidant, pa štiti LDL-kolesterol od oksidacije, na taj način smanjuje opasnost od njegova nakupljanja na unutarnjim stijenkama arterija. Kvercetin također sprječava zgrušavanje krvi, a time i stvaranje krvnih ugrušaka.

Stručnjaci već godinama ističu kako je kvercetin neophodan za zdravlje - kao jaka antioksidativna tvar, koja pokazuje raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Osim kao borac protiv gripe (antivirusno djelovanje), istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski i antikancerogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, zatim kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu. A nerijetko se ističe i njegovo snažno antikancerogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.

Znanstvenici američkoga Sveučilišta Južne Karoline, osim svih tih već poznatih djelovanja kvercetina, ističu kako istraživanja dokazuju povezanost prehrane bogate kvercetinom s rjeđim obolijevanjem od gripe.

Kao najvažniju prevenciju gripe ističu:

- cijepljenje
- izbjegavanje oboljelih osoba
- pomno pranje ruku
- prehranu namirnicama bogatim kvercetinom

crveni luk

Čuvari zdravlja

Stara je uzrečica da jedna jabuka na dan čuva zdravlje - i doista, kvercetina ima puno u jabukama, posebno u kori crvenih jabuka, zato ih radije dobro operite nego da gulite koru. No, najizdašniji izvor kvercetina svakako je crveni luk - ima čak četiri puta više kvercetina od drugog voća i povrća.

Jedite ga kuhanog (u zimske dane posebno prija juha od luka) ili sirovog. Istraživanja pokazuju da se kvercetin neznatno bolje apsorbira iz kuhanih namirnica.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.