Oko 60% klijenata s kojima sam se susrela u svojoj karijeri patilo je od nekog oblika boli u leđima. Stoga ne čudi što je moje zanimanje iz područja funkcionalne rehabilitacije upravo usmjereno na kralježnicu

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Lumbalni bolni sindrom? Što je to? Poznatiji je kao bol u leđima s tendencijom spuštanja boli sve do stopala. Živac koji uzrokuje ovu nelagodi je famozni Nervus ischiadicus (išijas), najveći živac našeg tijela koji počinje u lumbalnom dijelu kralježnice te se grana sve do stopala. Novija znanstvena istraživanja ukazuju na činjenicu da većina osoba s lumbalnim bolnim sindromom ima atrofiju jednog mišićaparavertebralne muskulature ili laički, mišića uz kralježnicu koji je odgovoran za segmentalnu stabilizaciju kralježnice.

Sukladno tome, osobe s lumbalnim bolnim sindrom trebale bi provoditi stabilizacijske vježbe, odnosno vježbe ravnoteže u pravilno postavljenim pozicijama rada. Zbog čega naglašavam pravilno postavljenim pozicijama, jer je obrazac uključivanje mišića stabilizatora lumbalne kralježnice drugačiji prilikom izvođenja pokreta u različitim ravnima. I kad pomislite da barem donekle shvaćate problematiku tih mišića, oni nam zagorčuju život jer uz sve ovo, još i ne žele raditi na svjesnoj razini (svjesno stiskanje trbuha ne pomaže). Uglavnom rade na nesvjesnoj razini što zahtjeva dodatnu provokaciju. No, važno je znati da uz ovu strukturu vježbi ne smiju izostati vježbe za razvoj jakosti većih mišića trbuha i leđa koji su odgovori za kontrolu orijentacije cijele kralježnice.

Tako planirani (temeljem novijih znanstvenih spoznaja) funkcionalno rehabilitacijski program za lumbalni bolni sindrom trebao bi osigurati pravilan rad svih mišića koji sudjeluju u stabilizaciji kralježnice te maksimalno rasteretiti koštano-hrskavične strukture iste, a samim time i pritisak koji uzrokuje bol. Je li to sve?

išijas i bolna kralježnica

išijas i bolna kralježnica

Često ne razmišljamo da za bol u leđima ne trebamo uvijek i odmah okriviti leđa i krenuti s univerzalnim vježbama za leđa i trbuh, posebno ne onima koje ne uključuju stabilizacijske vježbe u svim ravnima. Također, ne postoje univerzalne vježbe za lumbalni bolni sindrom, već se one programiraju nakon temeljne funkcionalne dijagnostike (MBS) i detaljnim pregledom posture u stajanju i kretanju nakon čega se mogu kreirati terapeutske vježbe. U cijelom kinetičkom lancu koji čini pokret, leđa mogu biti samo žrtva nekog drugog zglobno mišičinog segmenta. Često je upravo zglob kuka na kojeg bi zadnje pomislili najzaslužniji za one nesnosne bolove koje osjećate u svojim leđima. Uzet ću za primjer jednog svojeg klijenta kojeg sam susrela prije nešto više od godinu dana, a već tada se godinama borio s bolovima u leđima. U početku mu bol nije stvarala veće probleme u obavljanju svakodnevnim životnih stvari. Međutim s vremenom ona mu je oduzela njegove omiljene hobije - boks, skijanje i jahanje. Odlazio je na masaže koje bi mu trenutno smanjile napetost u leđima, ali već za nekoliko dana, bol bi se vratila. Nakon početne MBS dijagnostike utvrđena mu je velika snaga mišića, međutim dodatnim testovima ta snaga bila je usmjerena prvenstveno na velike vanjske mišiće koji su odgovorni za pokret, dok su dodatni testovi pokazali nisku razinu aktivacije mišića stabilizatora kralježnice. Unatoč, već jasnoj slici u kojem smjeru moramo krenuti, željeli smo otkriti sve slabe točke u njegovom tijelu koje mogu imati poveznicu za njegovom boli. Tada su testovi pokazali da su leđa samo žrtva najvećeg kriminalca u tijelu koji se zove kuk. Kompleks vježbi koji je uključivao veliki rad na kukovima, jedan je od najzaslužnijih u ovome slučaju za trajno smanjivanje boli u leđima. Zašto?

Ako je smanjena mobilnost kukova, što čini njegovu primarnu funkciju, događaju se određene kompezatorne kretnje koje najčešće opterećuju upravo vašu kralježnicu. Upravo iz tog razloga pokušajte svoje tijelo sagledati iz kuta, gdje niti jedan njezin segment ne funkcionira zasebno, već su svi oni povezani u jednu nedjelji cjelinu. Osvijestite sebe još više, istražujte svoje tijelo i tada ćete možda i sami uspjeti doznati tko je kriminalac, a tko žrtva u vašem slučaju.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.