Proljetni umor nije šala. Mnogim osobama, kraj zime i dolazak prvih sunčanih dana, umjesto zadovoljstva, uzrokuje pad energije, manjak koncentracije i stalni osjećaj iscrpljenosti. Zbog svega toga, proljetni umor može znatno narušiti radnu sposobnost i općenito zagorčati život

sprječavanje proljetnog umora

Sindrom proljetnog umora, osim što je dosadan zbog stalnog osjećaja iscrpljenosti, ujedno slabi imunološki sustav i na taj način omogućava virusima da lakše napadnu naš organizam. Proljeće je stoga i vrijeme čestih (doduše lakših), respiratornih infekcija.

Načelno, proljetnom su umoru najpodložnije osobe koje i inače intenzivnije osjećaju promjene meteoroloških prilika. Ukoliko s dolaskom proljetnih dana osjećate manjak koncentracije, stalnu potrebu za spavanjem i odmaranjem tijekom dana, neprestani umor, razdražljivost i tjeskobu, vjerojatno vas muči sindrom proljetnog umora.

Prava hrana za povećanje energije

Nutricionisti naglašavaju kako su vrlo učinkovit spas protiv proljetnog umora - ugljikohidrati. No ne oni brzosagorijevajući, industrijski, poput čokolade, keksa i kolača, već sporosagorijevajući poput tjestenine i krumpira te posebno proizvodi od integralnoga brašna i žitarice. Sporosagorijevajući ugljikohidrati kontinuirano i trajno, bez naglih skokova, povećavaju razinu šećera u krvi.

Male količine ugljikohidrata važne su jer pokreću organizam da proizvodi serotonin, neurotransmitersku kemikaliju koja ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu. Naime, ugljikohidrati putem složena biokemijskoga mehanizma utječu na pretvaranje triptofana u bjelančevinama u serotonin. S nedostatkom ugljikohidrata pada razina serotonina, a s njom i volja i dobro raspoloženje. Serotonin utječe na raspoloženje, pa tako i nivo umora, a njegova proizvodnja ovisi o svjetlu - više svjetla znači i povišenu proizvodnju serotonina.

Naravno, ključan za vitalnost i borbu protiv proljetnog umora je vitamin C. U proljeće povećajte unos namirnica koje obliju vitaminom C, a možete ga uzimati i kao nadomjestak prehrani.

Prirodna svjetlost, svjež zrak i redovit san

Kako biste ublažili simptome proljetnog umora, svakako boravite dovoljno vremena na dnevnoj svjetlosti jer ona smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost. Također, navečer krenite na spavanje malo ranije nego inače, a ujutro se probajte razbuditi brže i krenuti s dnevnim aktivnostima. Nemojte se povlačiti po krevetu jer će to samo povećati pospanost.

Birajte aktivnosti na svježem zraku jer one povećavaju dotok kisika u stanice, a na taj se način organizam održava vitalnim, budnim i energičnim.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.