Gljivične infekcije ženskih spolnih organa su upale uzrokovane mikroorganizmima iz skupine medicinski značajnih gljivica te čine najveći broj infekcija ženskog spolnog sustava. Najčešći uzročnik (85 - 90%) ove infekcije je Candida albicans. Infekcije ove vrste učestalije su ljeti, posebno zbog vlažnih badekostima, vrućine i znojenja, pa ih se treba na vrijeme početi liječiti da se ne razmnože

zena, vaginitisCandida albicans normalni je stanovnik crijeva svakog čovjeka, a nalazi se i na koži. Do infekcije tj. prekomjernog bujanja gljivica dolazi kada je zbog određenih uzroka poremećena imunološka ravnoteža, kao i zbog nekih vanjskih utjecaja. Izvor infekcije najčešće su vlastite kandide.

Što uzrokuje bujanje kandide? 

Gljivične infekcije su vrlo česte među ženama svih dobi - otprilike 75% žena imalo je bar jednom ovu infekciju. Najčešće se javljaju u trudnoći, kod pacijentica oboljelih od šećerne bolesti te nakon liječenja antibioticima. Kandidu također može uzrokovati stres, mentalna napetost, promjene u klimi i neravnoteža normalne vaginalne flore što se može dogoditi prilikom drugih infekcija (gripa, prehlade).

Pretjerana konzumacija alkohola, nošenje uske odjeće, najlonki i sintetičkog donjeg rublja, učestalo pranje spolovila, nanošenje parfema i parfimiranih kozmetičkih proizvoda na spolovilo remete normalnu ravnotežu i pogoduju nastanku Candida infekcije. Dobar temelj za rast i reprodukciju gljivica također je jednostrana prehrana i povećana količina šećera u krvi i tkivima.

Simptomi gljivične infekcije

Gljivična infekcija očituje se neugodnim svrbežom spolovila uz žarenje te pojačan iscjedak koji je obično bijel i sirast. Na vanjskom spolnom organu vidi se crvenilo što je znak upale, a rodnica je prekrivena bijelim sirastim kolonijama gljivica. Simptomi su najizraženiji nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj žarenja i svrbež. Kod žena u toku i nakon spolnog odnosa može se javiti bol uz žarenje i crvenilo rodnice, kao i vanjskog spolovila. Svrbež se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara). Što je upala akutnija, simptomi su izraženiji. Svi se ovi simptomi pogoršavaju ako se provodi učestalo češanje.

Canesten - spas bez recepta

Infekcija ne nestaje sama jer su gljivice tvrdokorne i zahtijevaju liječenje. Gljivična infekcija vagine obično se liječi lokalnim antimikoticima - vaginalnim tabletama, npr. klotrimazolom (Canesten). Svrbež, osjećaj pečenja i prekomjerni sekret kod liječenja Canestenom nestane nakon jednog do tri dana. Važno je da liječenje gljivične infekcije rodnice započne što prije jer potpuna obnova mikrobne ravnoteže u rodnici može trajati tri do šest tjedana. Za liječenje gljivične infekcije primjenjuju se sigurne djelatne tvari. Vaginalne tablete i kremu Canesten od sada možete nabaviti u ljekarni bez recepta. Vaginalne tablete odmah djeluju protiv gljivične infekcije rodnice. Osim mliječne kiseline, koja pomaže obnoviti prirodni pH faktor rodnice, sadrže i klotrimazol, koji je poznat i siguran antimikotik. Krema s klotrimazolom ublažit će svrbež i osjećaj peckanja na vanjskim intimnim dijelovima.

canesten krema

Iako se Candida infekcija ne smatra spolno prenosivom bolešću, uzročnik se može prenijeti spolnim kontaktom -12-15% muškaraca će nakon spolnog odnosa s inficiranom ženom razviti simptome poput peckanja, svrbeža i osipa spolovila. Kako gljivice ne bi neprestano prenosili na partnera i od njega natrag na mjesto infekcije, važno je da se kremom liječi i partner. Lokalni antimikotici djeluju mogu se koristiti i tijekom trudnoće (nakon 3. mjeseca).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.