Bezvoljni ste, usporeni i pospani, dobivate na težini, a prehrana vam je ista? Ove simptome ne treba odmah pripisati iscrpljenosti i nikako ih ne smijete ignorirati. Osim stresa, ovi simptomi mogu biti posljedice fizičke bolesti. Točnije, hipotireoze. Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Što je hipotireoza?

Štitnjača je endokrina žlijezda koja luči svoje hormone direktno u krv. Nalazi se s prednje strane vrata na dušniku, te s lijeve i desne strane dušnika. Luči hormone tirozin T4 i trijodtironin T3. Za normalnu dijagnozu potrebno je: da hipofiza luči određenu količinu hormona TSH s kojim stimulira rad štitnjače, da nam imunološki sustav radi normalno, da u organizam unosimo dovoljno joda i da svi enzimi štitnjače funkcioniraju uredno jer samo tako mogu razgraditi bjelančevine tireoglobulina koje na sebi nose vezane hormone štitnjače.

U slučaju poremećaja, štitnjača počinje lučiti premalo hormona T3 i T4, hipofiza ju tjera na rad i stanice se štitnjače povećavaju. Ako ne mogu proizvesti dovoljno hormona, povećavat će se u „prazno" te će se razviti struma - guša. Uz niske hormone štitnjače, TSH iz hipofize najčešće je preko 5, dakle povišen. Uzrok poremećaju mogu biti i veće ili manje ciste.

Simptomi hipotireoze

Trebamo pripaziti na simptome, a to su: pospanost, umor, usporen rad srca, usporen rad crijeva, zatvor, osjećaj hladnoće, iscrpljenost, debljanje, suha koža, nokti i kosa, smanjenje libida, a kod žena, ponekad i izostajanje mjesečnice. Simptomi se razvijaju ili vrlo brzo ili pak postupno i dugotrajno, a često daju sliku umjerene depresije, slabije koncentracije, letargiju.

hipotireoza

Prehrana bogata jodom 

Za prevenciju ili liječenje hipotireoze važna je i pravilna prehrana. Potrebno je unositi dovoljnu količinu joda i zato je naša sol jodirana. Britanski Universitiy Dundee, na temelju ispitivanja, utvrdio je da 40% trudnica ne uzima dovoljno joda, a nedovoljno ga uzimaju i djeca predškolskog i školskog uzrasta. Preporuke su oko 300 mikrograma dnevno, a za školsku djecu i do 5 mg. Problema s time nemaju Japanci jer se obilato hrane morskom ribom i morskim plodovima, pa dnevno unesu u organizam i do 14 mg joda. Zahvaljujući tome imaju i nisku stopu maligniteta, posebno karcinoma štitne žlijezde.

Jodom su bogate alge, morska riba, losos, list, tuna, pastrva, školjke, brokula, orasi i orahovo ulje, integralna riža, korijen peršina, krumpir, jagode, smokve, šljive, grah, bob, sjemenke suncokreta i sezama. No, samo s prehranom ne možemo zadovoljiti potrebe našeg organizma za jodom. Zato se prema propisanom zakonu sol mora jodirati.Kao i za mnoge ostale bolesti, postoje prirodni načini liječenja ili ublažavanja hipotireoze.

Čaj za hipotireozu

Stolisnik, kopriva, trputac, bazga, gospina trava, neven, majčina dušica, timijan i imela.
Od navedenog bilja, u jednakim količinama, možete pripremiti čaj i dnevno piti 0,5-1 litru čaja. Čaj zakiselite limunom, jer je i C vitamin koristan kod hipotireoze.

Također treba znati...

Valja spomenuti i poseban oblik hipotireoze, a to je Hashimotov Tireoiditis. Odnosno, upalna promjena štitnjače uzrokovana autoimunom reakcijom, pri čemu organizam sam napada svoju štitnjaču. U nalazima krvi povećana su antitijela koja organizam proizvodi protiv svoje štitnjače. Simptomi su isti kao i kod hipotireoze.

Interesantno je da je i PCO, problem policističnih jajnika, često vezan uz hipotireozu, a tu se priključuje i gušterača jer se razvija intolerancija na glukozu, a često se s većom proizvodnjom muških hormona upliće i nadbubrežna žlijezda. I tako se simptomi policističnih jajnika i neplodnosti još više kompliciraju. No, u pripremi terapije za svoje pacijentice, u obzir uzimam sve i pripremam odgovarajuću terapiju za sve simptome i sve hormone koji su u neravnoteži.

Osim simptoma i dijagnoze, potrebno je znati još neke „stvari" vezane uz hipotireozu. Trudnice s hipotireozom imaju veći rizik rađanja djece s nižim kvocijentom inteligencije, ako se ne liječe. Stoga je hipotireozu potrebno liječiti kod svih, pa tako i trudnica, odgovarajućim lijekom, tj. hormonskim tabletama ili u blažim slučajevima fitoterapijom. Pušenje pogoršava simptome hipotireoze, a hipotireoza je češća kod žena nego kod muškaraca,i to čak četiri puta. Posebno su osjetljive dame u najboljim godinama, iznad 50 godina. Dijagnoza se postavlja jednostavno, vađenjem krvi i određivanjem vrijednosti hormona T3,T4 i TSH.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.